Back to top
Υψηλός πληθωρισμός προ των θυρών;
ss

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Με την πάροδο σχεδόν του πρώτου μήνα του 2021, στην προσπάθεια μας να εντοπίσουμε διαμορφούμενα αφηγήματα και ομογνωμίες (consensus) όπου η μη επαλήθευση τους μπορεί να προσφέρει πολλές εκπλήξεις στις αγορές, μπορούμε να διακρίνουμε το πρώτο υποψήφιο, την επαναπληθώριση (reflation) την αναθέρμανση δηλαδή των οικονομιών και την συνοδευτική με αυτήν εκτίμηση, για εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα ασυνήθιστα υψηλά.

Μετά τον Νοέμβριο του 2020, υπάρχει μία σειρά από παράγοντες οι οποίοι αποτελούν θεμελιωτικό πλαίσιο μιας τέτοιας εκτίμησης. Για παράδειγμα η ανάδειξη ενός νέου προέδρου στις ΗΠΑ με την παραδοσιακή δημοκρατική ατζέντα μίας έντονης δημοσιονομικής επέκτασης, η σημαντική πρόοδος στο πεδίο της ανάπτυξης των εμβολίων κατά του Covid-19, τα υποστηρικτικά προγράμματα των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών ανά την υφήλιο, η σε αναστολή καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών η οποία θα απελευθερωθεί με την λήξη των περιορισμών, η λήξη της περιόδου προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ σε κάποιες χώρες  και τέλος η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου τον Μάρτιο του 2020 αποτελεί μία πολύ χαμηλή βάση απ’ όπου θα υπολογιστούν οι ετήσιες μεταβολές του κόστους της ενέργειας.

Με την είσοδο του 2021 διακρίνουμε μία επαναπληθωριστική ευφορία η οποία τροφοδοτεί τις τιμές πολλών περιουσιακών στοιχείων και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ίσως κυριαρχήσουν ασύμμετρες προσδοκίες.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την καραμέλα/αφήγημα ενός εφορμούμενου πληθωρισμού. Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι η υποχώρηση των αποταμιεύσεων στην μεταπανδημική συγκυρία θα επαναδιοχετευτεί κατ’ ανάγκη την ανάπτυξη. Μπορεί να οδηγήσει σε αποπληρωμή χρέους η σε χρημ/κές επενδύσεις. Η επαναφορά της Κίνας σε προπανδημικά επίπεδα παραγωγής, μπορεί να επανατροφοδοτήσει τις οικονομίες του κόσμου με αποπληθωρισμό. Η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων αν δεν προσδιορίζεται από πραγματικά αυξημένη ζήτηση αλλά από προσδοκία αύξησης τιμών δεν μπορεί να έχει διάρκεια. Η προοπτική συνέχισης της σχεδόν απεριόριστης νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης ίσως έχει ενσωματωθεί στις τιμές. Η διάψευση ή κάποια μικρή απόκλιση από τις προσδοκίες θα αποτελέσει πηγή αρνητικών εκπλήξεων.

Επιπρόσθετα με την λήξη της περιόδου προστασίας της εργασίας την οποία βιώνουμε τώρα στα πλαίσια της πανδημίας, ίσως οδηγηθούμε σε αύξηση της ανεργίας, συνθήκη η οποία ευνοεί περισσότερο τις αποπληθωριστικές παρά τις πληθωριστικές διαδικασίες στις οικονομίες. 

Αυτά που θα καθορίσουν το εύρος των πληθωριστικών πιέσεων μελλοντικά, κρίνουμε ότι είναι τα παραγωγικά κενά των εκάστοτε οικονομιών. Η απόκλιση δηλαδή της παραγωγής μιας οικονομίας από το παραγωγικό της δυναμικό.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Σε υποχώρηση όπως αναμενόταν λόγω νεότερων περιορισμών, βρέθηκαν τα προκαταρτικά ΡΜΙ της ευρωζώνης από το 49,1 στο 47,5. Χαρακτηριστικά σημεία της έρευνας Ιανουάριου ήταν το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις φαίνεται να βρίσκουν τρόπους να απαλύνουν τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας και είναι διαφαινόμενη κάποια αύξηση στις τιμές των προϊόντων.

Ελλάδα

  • Αμετάβλητη στο ΒΒ με σταθερή προοπτική άφησε την αξιολόγηση της Ελλάδος η Fitch. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω αξιολόγηση κατατάσσει την χώρα στην υψηλότερη βαθμίδα από τους αναγνωρισμένους οίκους.

Γερμανία

  • Σύμφωνα με τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ZEW, μεσούντων των νέων απαγορευτικών η εκτίμηση της παρούσης συγκυρίας παραμένει αρνητική με ένδειξη -66,4 από -66,5. Βελτιώθηκαν όμως οι συνθήκες των προσδοκιών στο 61,8 από 55 και αναφέρονται χρονικά στο τέλος του β’ τριμήνου και τις αρχές του γ’ του 2021.

  • Η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας εντός του 2021, από το 4,4% στο 3%.

Ην. Βασίλειο

  • Με οδηγό το κόστος αναψυχής και πολιτισμού, ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου σκαρφάλωσε στο 0,6% από 0,3%. Η συνεισφορά των ειδών ρουχισμού και μεταφορών στην μεταβολή ήταν μικρότερη και αντισταθμίστηκε από την πτώση των τιμών των τροφίμων.

  • Κατά 2,9% σε ετήσια βάση ήταν αυξημένος ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο. Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 43,5 % και αυτές των καταστημάτων τροφίμων κατά 4,4 %.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στα επίπεδα του Αυγούστου 2006 έφτασαν τον Δεκέμβριο οι ετήσιες ενάρξεις και άδειες ανεγέρσεων νέων κατοικιών, οι οποίες ανήλθαν στις 1,669εκ και 1709εκ, αυξημένες κατά 4,2% 17,2% αντίστοιχα.

  • Η άνοδος του κόστους των υλικών δόμησης και κυρίως της ξυλείας πίεσαν τον δείκτη εμπιστοσύνης των κατασκευαστών νέων κατοικιών τον Ιανουάριο στο 83 από 86 τον προηγούμενο μήνα.

  • Για όγδοο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο. Η ετήσια μεταβολή όμως παραμένει κατά 3,6% αρνητική. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) ανέκαμψε στο 74,5% τιμή η οποία απέχει 5,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον μακροπρόθεσμο Μ.Ο.

  • Στο επίπεδο των 900.000, υποχώρησε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων εργασίας (initial jobless claims) από 965.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Κίνα

  • Για δέκατο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο στην χώρα με ρυθμό 7,3%.

  • Μικρή υποχώρηση κατέγραψε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των λιανικών πωλήσεων του Δεκεμβρίου. Η μεταβολή ήταν της τάξης του 4,3% και υπεράνω της διαμορφωμένης γραμμής παλινδρόμησης από το 2008.

Ιαπωνία

  • Στο -1,2 % και -1 % υποχώρησαν αντίστοιχα ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του από -0,9 %  τον προηγούμενο μήνα.

Αυστραλία

  • Η απασχόληση έχοντας καλύψει το 90% των απωλειών λόγω της πανδημίας, οδήγησε το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο στο 6,6% από το υψηλό 7,5% του Ιουλίου.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

77