Back to top
Έχουν περιθώρια ανόδου ακόμη τα ελληνικά ομόλογα; - Μέρος 2ο
Weekly_Header

Η συζήτηση και ο προβληματισμός σχετικά με την κίνηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων αλλά και την ενδεχόμενη ημερομηνία αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα (Investment grade) συνεχίζεται. Η μεγάλη κίνηση στις τιμές των κρατικών ομολόγων ίσως έχει ολοκληρωθεί, αλλά κατά την εκτίμηση μας υπάρχουν ακόμη περιθώρια.

Το παραπάνω γράφημα δείχνει ότι το διαφορικό απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με την γερμανική 10ετία (spread) σχεδόν συμβαδίζει με τις αποτιμήσεις των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης, τηρουμένων των αναλογιών της εκάστοτε αξιολόγησης. Εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε 2 γραμμές τάσης των spreads των εκάστοτε χωρών της ευρωζώνης. Ως αφετηρία ορίζεται το χαμηλό της Ολλανδίας με spread 9 μονάδες και με 2 εξακτινώσεις οδηγούμαστε μέχρι την αξιολόγηση της Ελλάδας το ΒΒ.

Η ανώτερη πορεία εξακτίνωσης διατρέχει τα spread των χωρών της Αυστρίας, Φινλανδίας, Σλοβενίας, Ισπανίας, Λιθουανίας, την μέση τιμή Ιταλίας και Πορτογαλίας και την Ελλάδα με τιμή 134.

Η κατώτερη διατρέχει την Γαλλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σλοβακία, Μάλτα, Κύπρο με 95 μονάδες και με συνέχιση της γραμμής αυτής μέχρι την περιοχή αξιολόγησης του ΒΒ που βρίσκεται η Ελλάδα ορίζει σαν τιμή τις 142 μονάδες.

Οι 2 πορείες εξακτίνωσης ορίζουν για την αξιολόγηση ΒΒ που βρίσκεται τώρα η Ελλάδα, σαν ανώτερο spread τις 142 μονάδες και σαν κατώτερο τις 115. Για την αξιολόγηση ΒΒ+ ορίζονται τιμές 129 και 105. Η ενδεχόμενη αξιολογική αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-) θα οδηγούσε σύμφωνα με τις 2 διαδρομές εξακτίνωσης σε επίπεδα spread μεταξύ 117 και 95 δηλαδή από το σημερινό 151 υποχώρηση περίπου 34 η 56 μονάδων.

Είναι κυρίαρχη η άποψη ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εντός της χορείας των κρατών με επενδυτική αξιολόγηση εντός του 2021. Η εκτίμηση μας είναι ότι η χώρα θα επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα προς το τέλος του 2020. Αυτό που θα θέλαμε όμως εμφατικά να τονίσουμε είναι ότι η ενδεχόμενη διαπραγμάτευση του ελληνικού 10ετους ομολόγου με spread επενδυτικής αξιολόγησης, θα προηγηθεί κάποιους μήνες αυτής καθαυτής της αξιολόγησης από έναν των 4 οίκων αξιολόγησης.

Στην ερώτηση αν τα ελληνικά ομόλογα έχουν ακόμη περιθώρια ανόδου, η απάντηση μας είναι καταφατική. Η κατάφαση μας εδράζεται στην εκτίμηση για αποκλιμάκωση του spread του ελληνικού 10ετους ομολόγου, μέχρι το τέλος του έτους, κατά 34-56 μονάδες, δηλαδή σύμφωνα με το duration συνολική απόδοση μεταξύ 2,4% και 4,5%.

Στην παραπάνω απόδοση θεωρούμε ότι πρέπει να προσμετρηθεί και μια πρόσθετη της τάξης του 3,5%, η οποία θα προκύψει από την σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας αποκλιμάκωση του επιτοκίου του 10ετούς γερμανικού ομολόγου από το -0,48% στο -0,83% μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι η συνολική εκτιμώμενη απόδοση θα είναι μεταξύ του 5,9% και 8,0%.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Ην. Βασίλειο

  • Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας του Δεκεμβρίου παρουσίασαν αμετάβλητο στο 3,8% το ποσοστό ανεργίας και την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του κόστους απασχόλησης στο 3,2 % από 3,4%, καταγράφοντας έτσι χαμηλότερο 14 μηνών. Παράλληλα στο επίπεδο ρεκόρ 76,5, ανήλθε το ποσοστό απασχόλησης τον μήνα Νοέμβριο.
  • Συνεχίζεται η πτώση του ρυθμού μεταβολής των λιανικών πωλήσεων με τον Ιανουάριο να καταγράφει αύξηση 0,8% από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.
  • Στο 1,8% εκτινάχθηκε ο  πληθωρισμός τον Ιανουάριο. Η μεγαλύτερη συνεισφορά στην μεταβολή που προέκυψε από το 1,3% του Δεκεμβρίου αποδίδεται στο κόστος της κατοικίας, ηλεκτρισμού, αερίου και ύδρευσης.

Ρωσία

  • Στο 1,1% επιβραδύνθηκε η αύξηση της ετήσιας βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο.

 

Αμερική


Economy & Markets

  ΗΠΑ

  • Συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τα δεδομένα του κατασκευαστικού τομέα κατοικιών, όπου τον Ιανουάριο οι ενάρξεις ανεγέρσεων νέων κατοικιών σε ετήσια βάση ανήλθαν στις 1,567εκ, αυξημένες κατά 21,4%. Επίσης σημειώθηκαν 5,460 εκατ. αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών αυξημένων σε αριθμό κατά  9,6%. Η μέση τιμή πώλησης ήταν 266.300 $ ανά μονάδα, με μεταβολή 6,8% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019.

  Καναδάς

  • Στο 2,4% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 2,2%.

 

Ασία


Economy & Markets

Ιαπωνία

  • Στο 0,7% υποχώρησε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 0,8 % και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του, κλιμακώθηκε στο 0,8 % έναντι 0,7 % του προηγούμενου μήνα.

Ινδία

  • Στα $15,2δις διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα της χώρας τον Ιανουάριο. Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται εποχικά απροσδόκητη. 

Αυστραλία

  • Στο 5,3% και το υψηλότερο 18 μηνών επέστρεψε το ποσοστό ανεργίας του Ιανουαρίου. Το επίπεδο αποκλίνει από τον άτυπο στόχο της κεντρικής τράπεζας για ποσοστό 4,5% και εξ αυτού τεκμαίρεται ότι η ενδεχόμενη σταθεροποίηση της ανεργίας στα επίπεδα του Ιανουαρίου θα οδηγήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

 

 

Market Snapshots


Macro

diagram_1

10 Year Sovereign Bonds

diagram_2

Global Indices

diagram_3

Developed Markets

diagram_4

Emerging Markets

diagram_5

Currencies

diagram_6

Commodities

diagram_7