Back to top
Προχωρώντας χαλαρά στην χαλάρωση

POWELL

Σε μια λιτή ανακοίνωση της, η FED επανέλαβε τις εκτιμήσεις της συνεδρίασης του Ιουνίου σχετικά με την ρωμαλέα αγορά εργασίας, την μέτρια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ήπια αύξηση των πάγιων επενδύσεων. Υπό το φως όμως των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων και την απόκλιση του πληθωρισμού από τον καταστατικό στόχο του 2%, η επιτροπή αποφάσισε την μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,25%, ενέργεια η οποία κατά την εκτίμηση της, υποστηρίζει την διατηρησιμότητα της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Περαιτέρω προσαρμογές της νομισματικής πολιτικής της όσον αφορά τον χρόνο και το μέγεθος θα είναι αποτέλεσμα των οικονομικών συνθηκών και νέων δεδομένων. Η σχετική έκπληξη αν και κατανοητή ήταν η ανακοίνωση της περαίωσης της ποσοτικής σύσφιξης τον μήνα Αύγουστο αντί του Οκτωβρίου όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Η απόφαση της μείωσης δεν ήταν ομόφωνη. Δυο μέλη του συμβουλίου ήταν υπέρ της διατήρησης του επιπέδου του επιτοκίου.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο διοικητής της FED εξειδίκευσε το πλαίσιο που οδήγησε στην απόφαση της μείωσης, αναφερόμενος στις επικρατούσες ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και της Ευρωζώνης, τις εξελίξεις στα θέματα του διεθνούς εμπορίου και το σχετικά χαμηλό πληθωρισμό. Σύγχυση όχι μόνο στους παρόντες αλλά και στις αγορές, δημιούργησε η απάντηση σχετικά με την περαιτέρω πορεία των παρεμβατικών επιτοκίων όπου δηλώθηκε ότι η πρόσφατη μείωση δεν αποτελεί την απαρχή ενός μακρύ κύκλου μειώσεων αλλά μεσοκύκλια προσαρμογή (midcycle adjustment). Με την διευκρίνηση ότι ο αποκλεισμός ενός μακρύ κύκλου μειώσεων δεν απορρίπτει και την προοπτική μερικών μειώσεων όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Στον απόηχο όλων αυτών οφείλουμε να προσθέσουμε ότι είναι διάχυτη μεταξύ των αναλυτών/εκτιμητών, η εντύπωση ότι η πρόσφατη μείωση έχει να κάνει με μακροοικονομικά η θεμελιώδη μεγέθη τα οποία επιδεινώνονται. Οι αγορές προεξοφλούν 2 περαιτέρω μειώσεις. Ιστορικά στις 3 προηγούμενες μεσοκύκλιες προσαρμογές του 1987,1995 και 1998 η συνολική μείωση του επιτοκίου παρέμβασης ήταν 0,75% και χρονικά  διήρκεσε από 2 έως 7 μήνες.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Στο 0,2% και 1,1% αντίστοιχα,  επιβραδύνθηκε η μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά την διάρκεια του β’ τριμήνου και ετησιοποιημένα στην ευρωζώνη.

Συνεχίζει να μειώνεται η ανεργία η οποία κατέγραψε ποσοστό 7,5% τον μήνα Ιούνιο.

Η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος αλλά η αδύναμη δαπάνη των νοικοκυριών αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας, δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή συνιστά τον αναπτυξιακό κινητήρα της ευρωζώνης. Ελλείψει δε εναλλακτικών νομισματικών επιλογών, καθόλου περίεργη η παρότρυνση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας προς τις κυβερνήσεις για δημοσιονομική επέκταση.

Γερμανία

  • Ήπια αυξημένος εμφανίζεται ο πληθωρισμός της χώρας στο επίπεδο του 1,7%.
  • Χαμηλότερο 7ετιας στο 43,2 κατέγραψε ο δείκτης PMI με καθοριστικές τις εξαγωγικές παραγγελίες σ’ αυτήν την πτώση.

Γαλλία

  • Μεγέθυνση 1,26% παρουσίασε το ΑΕΠ της χώρας κατά το β’ τρίμηνο. Παρά το απογοητευτικό επίπεδο της καταναλωτικής δαπάνης, αισιοδοξία εμπνέουν οι αυξημένες επενδύσεις ιδιωτικές και δημόσιες.

 

Αμερική


Economy & Markets

Ελαφρά αυξημένος στο 1,6% ήταν ο δομικός πληθωρισμός του Ιουνίου.

Βελτιώθηκε θεαματικά ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον μήνα Ιούλιο στο επίπεδο του 135,7, τιμή ανώτερη έτους. Στον δείκτη αποτυπώνεται η αισιοδοξία των καταναλωτών για τις τρέχουσες και μελλοντικές επιχειρηματικές και εργασιακές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, ευμενέστερες εμφανίζονται οι προσδοκίες για τα προσωπικά τους οικονομικά. Αυτά τα επίπεδα αυτοπεποίθησης συντηρούν την καταναλωτική δαπάνη ψηλά παρα τον επιβραδυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Στο 51,2 υποχώρησε ο πρόδρομος δείκτης PMI/ISM επίπεδο χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2016, αλλά πτώση που προσομοιάζει με αυτήν του 2015 όπου η τιμή του πετρελαίου είχε πέσει από τα 100$ στα 47$.

Σταθερό στο 3,7% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας, αλλά στα χαμηλότερα από το 2001 υποχώρησε το ποσοστό της υποαπασχόλησης (U6RATE) στο 7%. Οι ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν οριακά στο 3,2% από το 3,1% του προηγούμενου μήνα.

Η μέση εβδομαδιαία απασχόληση μειώθηκε στις 34,3 ώρες από 34,4 τον Ιούνιο και τα πρόσφατα υψηλά 34,5 του Δεκεμβρίου του 2018. Αυτή η τάση είναι μια σαφής ένδειξη ότι μειώνεται ο ρυθμός μεγέθυνσης της αμερικάνικης οικονομίας, με τους εργοδότες προσαρμοζόμενους σταδιακά στην μείωση της παραγωγής, να αρνούνται μεν να ελαττώσουν το εργατικό προσωπικό που απασχολούν δεδομένης της στενότητας της αγοράς εργασίας, αλλά να μειώνουν την μέση εβδομαδιαία απασχόληση.

 

Ασία


Economy & Markets

Ιαπωνία

  • Στο 2,3 % το ποσοστό ανεργίας τον μήνα Ιούνιο επιστρέφοντας έτσι στα χαμηλότερα από το 1993.
  • Αύξηση 0,5% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις.

Κορέα

  • Συνεχίζει να μειώνεται η βιομηχανική παραγωγή στην χώρα. Στο τελευταίο ποσοστό που ανακοινώθηκε -2,89% αποτυπώνεται η ανησυχία για τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου.

Κίνα

  • Ήπια αύξηση στο 49,9 κατέγραψε ο πρόδρομος δείκτης PMI, με τον μεταποιητικό τομέα να καταδεικνύει κάποια σημάδια σταθεροποίησης.

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7