Back to top
Η ΕΚΤ αποφάσισε να δράσει
DRAGHI

Στην ανακοίνωση της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας αλλά και τις δηλώσεις κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου του κεντρικού τραπεζίτη, καταδεικνύεται η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να δράσει. Δεν αρέσει στην ΕΚΤ αυτό που παρατηρεί στο μέτωπο του πληθωρισμού ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις για το 2021, εμφανίζεται στο επίπεδο του 1,6%. Αυτή η κατάσταση αγγίζει τα όρια της υπομονής της στο βαθμό που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη συνεχίζει να αποκλίνει από τον καταστατικό της στόχο του 2%.

Πέραν του πληθωρισμού πηγές ανησυχίας για την ΕΚΤ αποτελούν η ευρωπαϊκή μεταποίηση η οποία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο (”worse and worse”) και αναφέρθηκε ο κίνδυνος για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και το Brexit.

Η αποφασιστικότητα του κεντρικού τραπεζίτη επιτρέπει πλέον τις υποθέσεις για μια μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά  0,2%, σε δυο δόσεις ενδεχομένως όμως και σε μια. Η ανανέωση του εγχειρήματος της ποσοτικής χαλάρωσης, πιθανώς από τον Ιανουάριο του 2020 και με μεγαλύτερο μερίδιο του ιδιωτικού τομέα, ανήκει επίσης στην επίδοξη εργαλειοθήκη της ΕΚΤ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του κ.Draghi, για την υγεία του τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών στην ευρωζώνη, για την ύφεση όπου βλέπει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης της και ότι είναι δύσκολο να είναι κανείς απαισιόδοξος σήμερα, για το ευρώ υπογράμμισε ότι η πολιτική της τράπεζας δεν στοχεύει σε κάποιο συναλλαγματικό στόχο της ισοτιμίας. Τέλος τόνισε ότι σε μια ενδεχόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της

 

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Γερμανία

  • Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος IFO για τον μήνα Ιούλιο, κατέγραψε τιμή 95,7 την χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 2013 και συνοδευόμενος από το καταγραφόμενο χαμηλό του από τον Ιούλιο του 2009 αντίστοιχου δείκτη προσδοκιών και παρά την ελαφρά βελτίωση των διαθέσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας, τονίζει την απαισιοδοξία της γερμανικής μεταποίησης αλλά και κάποια πρωτοεμφανιζόμενα σύννεφα στον τομέα των υπηρεσιών.

Γαλλία

  • Τον έβδομο συνεχή μήνα ανόδου σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελώντας το θετικό χαρακτηριστικό της γαλλικής οικονομίας, σε αντιδιαστολή με την πορεία των επενδύσεων οι οποίες βρίσκονται σε ύφεση λόγω των αβεβαιοτήτων της παγκόσμιας ανάπτυξης.

 

Αμερική


Economy & Markets

ΗΠΑ

  • Υψηλότερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση του ΑΕΠ  β’ τριμήνου και της τάξης του 2,3%. Παράλληλα με την ανακοίνωση δοθήκαν στην δημοσιότητα και τα προς κάτω αναθεωρημένα στοιχεία των προηγούμενων τριμήνων, τα οποία σκιαγραφούν μια εικόνα επιβράδυνσης η οποία δεν ήταν τόσο σαφής με τα προηγούμενα δεδομένα. Οι τομείς που η εξέλιξη τους εμπνέει ανησυχία είναι αυτός των πάγιων επενδύσεων και των εξαγωγών.
  • Συνοδευτικά με τα στοιχεία του ΑΕΠ ανακοινώθηκε και ο δείκτης πληθωρισμού core PCE β ‘τριμήνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,5%.

 

Ασία


Economy & Markets

  • Επιταχύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2019 στο 2,1% από 1,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Παρά την δημοσιονομική επέκταση, μέσω των κρατικών δαπανών της τάξης του 10%, ρυθμού διπλάσιου σε σχέση με αυτήν του προηγούμενου έτους και την ελαφρά ανάκαμψη των εξαγωγών ημιαγωγών, ο ρυθμός μεγέθυνσης της κορεατικής οικονομίας παραμένει ασθενικότερος του 2,7% του 2018 και 3,2% του 2017.

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7