Back to top
Η αγορά εργασίας και η προοπτική των επιτοκίων στις Η.Π.Α.

 

d

Σύμφωνα με τα πρόσφατα ανακοινωθέντα στοιχεία, το επίπεδο της ανεργίας στις ΗΠΑ συνεχίζει να παραμένει στα χαμηλότερα 50ετίας με 3,7%, όπως και η δημιουργία 7,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Τυπικά κάποιος θα έπρεπε να αναμένει ότι μια δεξαμενή με απομειούμενο διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, θα οδηγούσε σε μια γενικότερη αύξηση μισθών και αμοιβών, γεγονός το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από την αύξηση 3,1% των ωριαίων αποδοχών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου.

Γενικά μια σταθεροποιημένη αύξηση του κόστους εργασίας της τάξης του 3%, ακόμη και σε περιβάλλον καχεκτικής ανάπτυξης της παραγωγικότητας της εργασίας, είναι σχετικά απίθανο να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις πέραν του στόχου του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Με βάση τα παραπάνω, κάποιος ακαδημαϊκός κάλλιστα θα μπορούσε να προσθέσει ότι το φυσικό ποσοστό ανεργίας (u*,NAIRU), βρίσκεται χαμηλότερα από το μέχρι τώρα θεωρούμενο επίπεδο και όχι πολύ μακριά από το 3,7%.

Σαν αποτέλεσμα της πρόσφατης δημοσίευσης αυτών των δεδομένων της αγοράς εργασίας και εν όψει της για την 11η Ιουλίου προγραμματισμένης κατάθεσης του προέδρου της FED ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της βουλής για τις χρημ/κές υπηρεσίες και τις τράπεζες, οι αγορές για την επόμενη συνεδρίαση της FED στις 30-31 Ιουλίου, δεν αποτιμούν πλέον με μεγάλη πιθανότητα το ενδεχόμενο μιας μείωσης της τάξης του 0,5% στο παρεμβατικό επιτόκιο αλλά μόνο 0,25%, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Η ευρωπαϊκή ένωση και το εμπορικό σύμφωνο των χωρών της νοτίου Αμερικής Mercosur κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από 20ετείς σκληρές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία αφορά μια αγορά 780 εκατομμυρίων καταναλωτών, αναφέρεται σε κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από την νότια Αμερική και στην πρόσβαση ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, τηλεπικοινωνιών και χρημ/κων υπηρεσιών που απευθύνονται στην νοτιοαμερικανική ήπειρο. Εκτιμάται ότι με την πρόσφατη συμφωνία θα εξοικονομηθούν δασμοί της τάξης των 4,5 δις δολαρίων.   

Γερμανία

  • Αμετάβλητο στο 5 % παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας τον μήνα Ιούνιο. Ανησυχία όμως εμπνέει το γεγονός της αύξησης για τρίτο συνεχή μήνα το ποσοστό της υποαπασχόλησης.
  • Τα στοιχεία Μαΐου για τις νέες παραγγελίες στον μεταποιητικό τομέα υποχώρησαν κατά 8,8 %, καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στους αισιόδοξους για την προοπτική της γερμανικής οικονομίας.  

Ελλάδα

  • Ασυνήθιστα έντονη πτώση 2,7% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στην χώρα τον μήνα Απρίλιο, γεγονός το οποίο να συνεχιστεί, μας προδιαθέτει για πτωτικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

 

Αμερική


Economy & Markets

ΗΠΑ

  • Στο 51,7 και 55,1, χαμηλότερα από το 52,1 και 56,9 του προηγούμενου μήνα έπεσαν οι πρόδρομοι δείκτες της μεταποίησης και υπηρεσιών ISM αντίστοιχα. Η επιβράδυνση αυτή θυμίζει το 2015 και 2016.
  • Η αύξηση της απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις ήταν μικρότερη από το προηγούμενο διάστημα, γεγονός το οποίο τροφοδοτεί με ανησυχία την επικείμενη ανακοίνωση του ποσοστού ανεργίας και ΑΕΠ.
  • Στις 224 χιλ. και υψηλότερα του αναμενόμενου κινήθηκαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις προσλήψεις στον μη αγροτικό τομέα τον μήνα Ιούνιο.

 

Ασία


Economy & Markets

Κίνα

  •   Εν μέσω κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ο πρόδρομος δείκτης PMI εισήλθε σε έδαφος συστολής και κατέγραψε τιμή 49,4 από 50,2 τον προηγούμενο μήνα.

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7