Back to top
Σε εφαρμογή η τμηματική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ Ιαπωνίας.
pi

Από την 1ην Ιανουαρίου 2020 ετέθη σε εφαρμογή η τμηματική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας και επικεντρώνεται στην μείωση των δασμών κάποιων αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων. Το πλαίσιο της συμφωνίας ορίζει την εκ μέρους της Ιαπωνίας μείωση δασμών επι εισαγωγής αμερικανικών αγροτικών προϊόντων όπως σιτάρι, βόειο και χοιρινό κρέας, αξίας 7,2 δις$ που αποτελούν το 8% των συνολικών ιαπωνικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ. Η αμερικανική πλευρά κάνει δασμολογικές παραχωρήσεις επι προϊόντων αξίας 7 δις$ που αποτελούν το 5% των εισαγωγών από την Ιαπωνία.

Οπωσδήποτε η συμφωνία δεν χαρακτηρίζεται από την ευρεία συμπερίληψη εμπορεύσιμων αγαθών. Η εμπορία ρυζιού έχει αποκλειστεί από την δασμολογική φιλελευθεροποίηση. Σχετικά με τα ιαπωνικά αυτοκίνητα τα οποία αποτελούν το 30% των συνολικών ιαπωνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, δεν απομακρύνεται ο ύψους 2,5% δασμός διότι αυτός θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων.

Μέρος της προς εφαρμογή σύμβασης συνιστά η υψηλών προδιαγραφών συμφωνία ψηφιακού εμπορίου η οποία αφορά εμπορικές συναλλαγές ύψους 38δις$. Οι προβλέψεις αυτής αφορούν την ενίσχυση διασυνοριακών ροών ηλεκτρονικών δεδομένων όπως απαγόρευση επιβολής δασμών επι ψηφιακών προϊόντων που διανέμονται ηλεκτρονικά (Βίντεο, μουσική, παιχνίδια, προγράμματα), διασφάλιση αντιμετώπισης χωρίς διακρίσεις των ψηφιακών προϊόντων, απρόσκοπτη διασυνοριακή ηλεκτρονική ροή πληροφοριών συμπεριλαμβανομένων και προσωπικών πληροφοριών.

Η πρόθεση και των 2 μερών είναι να περάσουν οι διαπραγματεύσεις σε ένα δεύτερο στάδιο εντός του πρώτου εξαμήνου. Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα καλύπτει την κατάργηση δασμών επι εισαγωγών στην Ιαπωνία αμερικανικών αυτοκινήτων, άλλων αγροτικών προϊόντων, εμπόριο υπηρεσιών και επενδύσεις. Μια τέτοια συμφωνία βέβαια θα απαιτεί την έγκριση και του ιαπωνικού κοινοβουλίου και της αμερικανικής γερουσίας.

 

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Το επιχειρηματικό φρόνημα παρέμεινε και τον Δεκέμβριο χαμηλό με τον PMI να καταγράφει τιμή 46,3. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδεικτικά μιας πτώσης της παραγωγής κατά 1,5%. Οι εταιρείες επιδιώκουν την μείωση των επιπέδων των αποθεμάτων τους, της παραγωγικής τους ικανότητας και του κόστους, με αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης για μηχανολογικό εξοπλισμό. Η Γερμανία συνεχίζει να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο, με την χειρότερη εικόνα των τελευταίων 6,5 ετών να εμφανίζεται στην Ιταλία και Ολλανδία. Μεγέθυνση με συμπαγή ρυθμό παρουσιάζεται στην Ελλάδα και οριακά στην Γαλλία. Ατμομηχανή της ανάπτυξης συνέχισε και τον Δεκέμβριο να αποτελεί η ζήτηση των νοικοκυριών.

Γερμανία

  • Σε έδαφος συρρίκνωσης και με ένδειξη 43,7, έκλεισε ο δείκτης της μεταποίησης PMI της χώρας τον Δεκέμβριο.
  • Αύξηση 2,1% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον μήνα Δεκέμβριο.

Γαλλία

  • Μετά τους 2 υποσχόμενους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ο αναπτυξιακός ρυθμός της μεταποίησης σύμφωνα με τον PMI επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο στο 50,4 από 51,7.

Ρωσία

  • Η τελευταία ένδειξη 47,5 για τον PMI, συνιστά τον ταχύτερο ρυθμό βελτίωσης του τελευταίου 4μήνου.

 

 

Αμερική


Economy & Markets

  ΗΠΑ

  • Με ένδειξη 47,2 έκλεισε τον Δεκέμβριο ο δείκτης ISM PMI. Η καταγραφή αυτή σηματοδοτεί για την αμερικανική μεταποίηση την χειρότερη απόδοση από το 46,3 του Ιουνίου του 2009. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ανώτερες του 42,9 για κάποιο διάστημα ενδείξεις του PMI, υποδηλώνουν γενικά επέκταση της συνολικής οικονομίας. Έτσι το επίπεδο του Δεκεμβρίου σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται για 128 συνεχείς μήνες, ενώ ο μεταποιητικός τομέας υποχωρεί επι 5 μήνες. Με την ένδειξη 47,3 του Δεκεμβρίου, η ιστορική συσχέτιση του PMI και του ΑΕΠ ανταποκρίνεται σε ανάπτυξη της τάξης του 1,3%.
  • Με μέση τιμή πώλησης 330.800 $ ανά μονάδα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ανήλθαν στις  719.000 τον Νοέμβριο αυξημένες κατά 16,9% σε ετήσια βάση.
  • Οριακή υποχώρηση από το 126,8 στο 126,5 κατέγραψε ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης Δεκεμβρίου. Η εκτίμηση των καταναλωτών για τις τρέχουσες συνθήκες της οικονομίας βελτιώθηκε, ενώ μειώθηκαν οι προσδοκίες τους, επηρεασμένοι κυρίως από τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς εργασίας.

 

 

Ασία


Economy & Markets

Ιαπωνία

  • Στο 2,2% και το χαμηλότερο από το 1993 επέστρεψε το ποσοστό ανεργίας του Νοεμβρίου.
  • Κατά 2,1% σε ετήσια βάση, ήταν μειωμένες οι πωλήσεις Νοεμβρίου.

Κίνα

  • Η κεντρική τράπεζα της χώρας σε μια προσπάθεια αύξησης της ρευστότητας εν όψει καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και εκδόσεων τοπικών κυβερνητικών ομολόγων, μείωσε κατά 0,5% το ποσοστό των αναγκαστικά διακρατούμενων αποθεματικών (RRR) από 10,5 στο 10%.

Ν.Κορέα

  • Τα στοιχεία Νοεμβρίου για την βιομηχανική παραγωγή εμφανίστηκαν πτωτικά μεν στο -0,2%, αλλά βελτιωμένα σε σχέση με το -2,2% του Οκτωβρίου.

Ινδία

  • Ευπρόσδεκτη επιτάχυνση στο 52,7 παρουσίασε ο PMI Δεκεμβρίου μετά το 51,2 του Νοεμβρίου.

 

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7