Back to top
Ελλάδα, στα υψηλότερα επίπεδα της ευρωζώνης η μεταποιητική αισιοδοξία, αλλά και το επιχειρηματικό φρόνημα
11

Η έρευνα PMI του Νοεμβρίου με την ένδειξη 54,1, σηματοδότησε την ταχύτερη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών της ελληνικής μεταποίησης. Η συνολική βελτίωση προέκυψε από την αύξηση της παραγωγής και τις νέες παραγγελίες υποκινούμενες από την εγχώρια και ξένη ζήτηση. Σαν αποτέλεσμα οι εταιρίες επέκτειναν τον αριθμό των απασχολουμένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 7 μηνών. Η διαφαινόμενη συνθήκη κλίματος μεταποιητικής αισιοδοξίας ή υψηλού επιχειρηματικού φρονήματος στην Ελλάδα, συνιστά φωτεινή εξαίρεση σε όλη την ευρωζώνη αλλά και παγκοσμίως.

Κατά 2,3% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της Ελλάδας το γ’ τρίμηνο του 2019 με παράλληλη επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων ανάπτυξής α’ και β’ τριμήνου. Η εξέλιξη των βασικότερων συνιστωσών του ΑΕΠ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 είχε ως εξής: Η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,5% με την ιδιωτική κατανάλωση να διαμορφώνεται στο 0,23% και τις κυβερνητικές δαπάνες στο -0,46%. Οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου μεγεθύνθηκαν κατά 2,02%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,46% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,89%.

 

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Ελαφρά μείωση στο 7,5% από το 7,6% του προηγούμενου μήνα και το 8% του Οκτωβρίου του 2018 σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη. Το εν λόγω ποσοστό αποτελεί και το χαμηλότερο από το 2008.

Γερμανία

  • Καχεκτική ανάκαμψη παρουσίασαν τον Νοέμβριο τα στοιχεία επιχειρηματικού κλίματος στην χώρα και κυρίως στο πεδίο των προσδοκιών. Η μεταποίηση εμφανίζεται ακόμη κολλημένη σε συνεχιζόμενη ύφεση ενώ οι υπηρεσίες αντιστέκονται ακόμη. Τα δεδομένα της έρευνας συνεχίζουν να συνάδουν στατιστικά με ένα πλαίσιο αδύναμης αλλά θετικής αύξησης του ΑΕΠ.
  • Παρόμοια απαισιόδοξη εικόνα αποτυπώνεται και στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Οκτωβρίου ο οποίος επέστρεψε στα χαμηλά του Νοεμβρίου 2016. Οι προσδοκίες για την οικονομία, για τα προσωπικά εισοδήματα αλλά και η  τάση για κατανάλωση απομειώνονται. Οι αναφορές για απώλεια θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία και στον χρημ/κό τομέα καταστρέφουν την διάθεση των καταναλωτών και εξαφανίζουν την αισιοδοξία.
  • Σημαντική μείωση 1,9% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο.

Γαλλία

  • Με απρόσμενο άλμα στο 106 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ισοφάρισε την υψηλότερη καταγραφή από τον Ιούνιο του 2017. Η ανθηρή γαλλική κατανάλωση ευνοείται από τις αναμενόμενες φορολογικές περικοπές και την ανθεκτική αγορά εργασίας.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Ελαφρά μείωση στο 7,5% από το 7,6% του προηγούμενου μήνα και το 8% του Οκτωβρίου του 2018 σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη. Το εν λόγω ποσοστό αποτελεί και το χαμηλότερο από το 2008.

Γερμανία

  • Κατά 6,33% εξασθένισε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Οκτώβριο η χειρότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2009. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας υποχώρησε στο 82,6 και οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού συνέχισαν να υποχωρούν δραστικά. Ανησυχία εμπνέει το γεγονός ότι οι βιομηχανικές υφέσεις του 1993 και του 2009 ήταν βαθύτερες στο βαθμό απώλειας παραγόμενου προϊόντος, αλλά η τρέχουσα συνιστά την μακροβιότερη από την επανένωση.

Γαλλία

  • Η τελευταία ένδειξη 51,7 για τον PMI, συνιστά τον ταχύτερο ρυθμό βελτίωσης του τελευταίου 5μήνου και ενισχύεται από επέκταση λόγω νέων παραγγελιών. Επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τις προσλήψεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τον ταχύτερο  ρυθμό από τον Ιούλιο του 2018.

Ρωσία

  • Με ένδειξη 45,6 για τον Νοέμβριο ο δείκτης της PMI σηματοδοτεί την χειρότερη απόδοση της τελευταίας δεκαετίας για την ρωσική μεταποίηση. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη με το χαμηλότερο της τελευταίας διετίας υπογραμμίζει τις προκλήσεις της εγχώριας και ξένης ζήτησης.
  • Συνεχίζεται η πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ο οποίος τον Νοέμβριο ανήλθε στο 3,5%.

 

 

Αμερική


Economy & Markets

  ΗΠΑ

  • Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα ο PMI παραμένει σε έδαφος συστολής και απογοήτευσε τις προσδοκίες κινούμενος πτωτικά στο 48,1 από 48,3 τον προηγούμενο μήνα.
  • Στο 3,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο από 3,6%, το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας (labor force participation rate) ανήλθε στο 63,2  και οι μέσες ωριαίες αποδοχές παρέμειναν αυξημένες κατά 3,1% χαμηλότερα από το 3,2% του προηγούμενου μήνα.

Καναδάς

  • Αμετάβλητο, όπως ανεμένετο, άφησε η κεντρική τράπεζα το παρεμβατικό της επιτόκιο. Η τράπεζα παρατήρησε ότι η παγκόσμια οικονομία παρέχει σημεία σταθεροποίησης παρα τις ανησυχίες για τις ακολουθούμενες εμπορικές πολιτικές και πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο μιας επερχόμενης ύφεσης.

 

 

Ασία


Economy & Markets

Κίνα

  • Ελαφρά ανοδικά για τέταρτο συνεχή μήνα στο 51,8 από 51,7,  κινήθηκε ο πρόδρομος δείκτης της μεταποίησης PMI Caixin που παρακολουθεί περισσότερο τις μικρές και μεσαίες .

Αυστραλία

  • Ήπια βελτίωση 1,7% παρουσίασε το ΑΕΠ γ’ τριμήνου. Η αύξηση συντηρήθηκε από την δημόσια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ μείωση παρουσίασαν οι κατασκευές κατοικιών και οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν ανίσχυρη μια και τα νοικοκυριά προτίμησαν να αποταμιεύσουν.

 

 

 

Market Snapshots


Macro

11

10 Year Sovereign Bonds

22

Global Indices

33

Developed Markets

44

Emerging Markets

55

Currencies

66

Commodities

77