Back to top
Προς αναθεώρηση της εξουσιοδότησης (mandate) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ;
picv

Έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση του πληθωρισμού του Νοεμβρίου στην ευρωζώνη. Ο ονομαστικός σκαρφάλωσε στο 1% από το 0,70%, το χαμηλότερο των τελευταίων 3 ετών και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας από το 1,1% εκτινάχθηκε στο 1,3%, την υψηλότερη καταγραφή από τον Απρίλιο του 2013. Οι ενδείξεις αυτές μπορούν να αποδοθούν σε πραγματικές ανατιμήσεις αλλά και σε μεθοδολογικές τροποποιήσεις στατιστικής μέτρησης.

k

Αναμφισβήτητα η εξέλιξη αυτή είναι ευπρόσδεκτη στην ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, δεδομένου ότι μειώνονται οι ενδεχόμενες πιέσεις προς την νέα πρόεδρο C.Lagarde για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Η συνεχιζόμενη παραμονή του πληθωρισμού μακριά από τον καταστατικό στόχο του “χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2%”, σε συνδυασμό με την εμφάνιση διχογνωμιών εντός του κυβερνητικού συμβουλίου, όπως προκύπτει από την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης, καθιστά επιτακτικό τον συγκερασμό των διαφορετικών απόψεων.

Στην πρώτη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας υπό την προεδρία της κας C.Lagarde, άμεση προτεραιότητα της θα είναι η δημιουργία συναίνεσης και στα πλαίσια αυτά θα πρέπει μάλλον να αναμένουμε μια αναθεώρηση της εξουσιοδότησης (mandate) της κεντρικής τράπεζας, η οποία άλλωστε υπονοήθηκε σαν επικείμενη, στην πρώτη της ομιλία σαν προέδρου στις 22 Νοεμβρίου.

 

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Ελαφρά μείωση στο 7,5% από το 7,6% του προηγούμενου μήνα και το 8% του Οκτωβρίου του 2018 σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη. Το εν λόγω ποσοστό αποτελεί και το χαμηλότερο από το 2008.

Γερμανία

  • Καχεκτική ανάκαμψη παρουσίασαν τον Νοέμβριο τα στοιχεία επιχειρηματικού κλίματος στην χώρα και κυρίως στο πεδίο των προσδοκιών. Η μεταποίηση εμφανίζεται ακόμη κολλημένη σε συνεχιζόμενη ύφεση ενώ οι υπηρεσίες αντιστέκονται ακόμη. Τα δεδομένα της έρευνας συνεχίζουν να συνάδουν στατιστικά με ένα πλαίσιο αδύναμης αλλά θετικής αύξησης του ΑΕΠ.
  • Παρόμοια απαισιόδοξη εικόνα αποτυπώνεται και στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Οκτωβρίου ο οποίος επέστρεψε στα χαμηλά του Νοεμβρίου 2016. Οι προσδοκίες για την οικονομία, για τα προσωπικά εισοδήματα αλλά και η  τάση για κατανάλωση απομειώνονται. Οι αναφορές για απώλεια θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία και στον χρημ/κό τομέα καταστρέφουν την διάθεση των καταναλωτών και εξαφανίζουν την αισιοδοξία.
  • Σημαντική μείωση 1,9% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο.

Γαλλία

  • Με απρόσμενο άλμα στο 106 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ισοφάρισε την υψηλότερη καταγραφή από τον Ιούνιο του 2017. Η ανθηρή γαλλική κατανάλωση ευνοείται από τις αναμενόμενες φορολογικές περικοπές και την ανθεκτική αγορά εργασίας.

 

Αμερική


Economy & Markets

  ΗΠΑ

  • Με ένδειξη 125,5 από 126,1, επιδεινώθηκε τον Νοέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, παρασυρμένος κυρίως από την εκτίμηση των καταναλωτών για το τρέχον επιχειρηματικό κλίμα και τις συνθήκες της αγοράς εργασίας.
  • Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών ανήλθαν τον Οκτώβριο στις 733 χιλιάδες και έτσι αυξήθηκαν κατά 31,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018. Η μέση τιμή πώλησης ανήλθε στα 316.700 $.
  • Συνεχίζεται η πορεία αποκλιμάκωσης του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού (PCE Core), ο οποίος υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 1,59% από 1,65%.

Βραζιλία

  • Στο 2,54% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού από 2,89% τον προηγούμενο μήνα.

 

Ασία


Economy & Markets

Ιαπωνία

  • Θεαματική μείωση 7,1%  σε ετήσια βάση, παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον μήνα Οκτώβριο.

Κορέα

  • Κατά 2,58% εξασθένισε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Οκτώβριο. Η αδυναμία της παραγωγής  παρατηρήθηκε σε όλους τους βασικούς τομείς με οδηγό την αυτοκινητοβιομηχανία αντανακλώντας την παγκόσμια τάση πτώσης των πωλήσεων και αύξησης  των αποθεμάτων. Εξαίρεση στην μεταποιητική κακοδαιμονία αποτέλεσε ο κλάδος των ημιαγωγών.

Ινδία

  • Στο 4,5% υποχώρησε η αύξηση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου. Επιβράδυνση που σημειώνεται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο. Στα επιμέρους συστατικά του ΑΕΠ, παρουσιάστηκαν αδύναμες οι επενδύσεις και ισχυρές οι κρατικές δαπάνες. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εξασθένησης είναι εύλογο να αναμένεται  περαιτέρω νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση.

Κίνα

  • Με ένδειξη 50,2 του μεταποιητικού PMI NBS επιτελείται η επιστροφή στην επέκταση μετά από 6μηνη παραμονή σε έδαφος συστολής.

Ν.Κορέα

  • Κατά 14,3% μειώθηκαν σε ετήσια βάση οι εξαγωγές τον Νοέμβριο μετά την κατά 14,8% μείωση του Οκτωβρίου.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

22

Global Indices

33

Developed Markets

44

Emerging Markets

55

Currencies

66

Commodities

77