Back to top
Η Γερμανία παρέκαμψε την ύφεση. Πάλι…
pic

Εξέπληξε θετικά η ανακοίνωση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου καθώς κινήθηκε υψηλότερα του αναμενόμενου και μεγεθύνθηκε κατά 0,1%. Έτσι η Γερμανία   αποφεύγει την συνθήκη της τεχνικής ύφεσης μετά την αρνητική ανάπτυξη του    -0,1% του προηγούμενου τριμήνου (όπως και το δ’ τρίμηνο του 2018 μετά το αρνητικό γ’ τρίμηνο).

Σύμφωνα με τα συνοδευτικά στατιστικά δεδομένα της ανακοίνωσης, η ανθεκτική εγχώρια ζήτηση, ιδιωτική και κρατική, καθώς επίσης η ανάκαμψη των εξαγωγών συνέβαλαν στην ενίσχυση της δραστηριότητας. Ο κατασκευαστικός τομέας ενισχύθηκε περαιτέρω ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις ήταν αδύναμες.

Παρά τα κάποια διστακτικά σημάδια σταθεροποίησης η οικονομία της χώρας ισορροπεί ασταθώς μεταξύ της ανθεκτικότητας του τομέα των υπηρεσιών και την μεταποιητική ύφεση που συνεχίζει ακόμη.

Η αποφυγή της αναμενόμενης από τους αναλυτές καθίζησης/ύφεσης αποτελεί αφενός ανακούφιση για την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, απομακρύνει αφετέρου ή περιορίζει το ενδεχόμενο μιας δημοσιονομικής χαλάρωσης επέκτασης εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης.

 

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Ηπιότερη εμφανίστηκε η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στο -1,7% έναντι -2,8% του προηγούμενου μήνα. 

Γερμανία

  • Συνεχίζεται η πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ο οποίος κινήθηκε στο 1,1% από 1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ην. Βασίλειο

  • Το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,3% στην διάρκεια του γ’ τριμήνου και έτσι απέφυγε την τεχνική ύφεση μετά την πτώση 0,2% του β’ τριμήνου. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,0%

  • Στο 3,8% περιορίστηκε το ποσοστό της ανεργίας τον μήνα Σεπτέμβριο το οποίο και αποτελεί χαμηλότερο 45 χρόνων.

  • Στο 1,5% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός από 1,7%.

Ρωσία

  •   Στο 1,7 % επιταχύνθηκε η αύξηση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου έναντι 1% του προηγούμενου.

 

 

Αμερική


Economy & Markets

  ΗΠΑ

  • Σε αντίθετη πορεία ο πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Οκτώβριο. Από 1,7% ανήλθαν στο 1,8% οι τιμές και από 2,4% υποχώρησαν στο 2,3% αυτές μη συμπεριλαμβανόμενης της ενέργειας και των τροφίμων.
  • Μείωση 1,13% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο. Σημαντικό ποσοστό αυτής της πτώσης αποδίδεται στην πτώση της παραγωγής αυτοκινήτων λόγω της απεργίας 6 εβδομάδων στην General Motors.  
  • Στο 76,7% υποχώρησε η αξιοποίηση χωρητικότητας (capacity utilization) της αμερικανικής οικονομίας τον Οκτώβριο.
  • Κατά 0,3% αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις μετά την μείωση κατά 0,3% αυτών του Σεπτεμβρίου.

 

 

Ασία


Economy & Markets

Κίνα

  • Συνεχίζεται η δυσοίωνη ροή στοιχείων και αρνητικών εκπλήξεων σχετικά με την μεταποιητική δραστηριότητα στην επικράτεια, παρα την αύξηση του 5,6% της βιομηχανικής παραγωγής που καταγράφηκε τον Οκτώβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Αυστραλία

  • Αδύναμα στοιχεία παρουσιάζει η αγορά εργασίας στην χώρα με την  ανεργία να κινείται σταδιακά ανοδικά καταγράφοντας ποσοστό 5,3% τον Οκτώβριο. Αυτή η συνθήκη ευνοεί την περαιτέρω μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.

Ινδία

  • Κατά 4,3% μειωμένη ήταν η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Σεπτέμβριο. Η εξέλιξη αυτή μάλλον επιταχύνει την μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.
  • Με πρωταγωνιστικό ρόλο τις τιμές των τροφίμων, ταχύτατα ανήλθε ο πληθωρισμός στο 4,6% από το προηγούμενο 4%.  Σε αντίθετη πορεία  όμως  η εξέλιξη με αυτόν του σκληρού πυρήνα  ο οποίος κινήθηκε στο  3,7% από 4,9%. Με την ανάπτυξη  χαμηλότερη από την επιθυμητή και  τις πληθωριστικές πιέσεις χαλαρότερες μάλλον δημιουργείται ένα ευνοϊκό πλαίσιο για μια περαιτέρω μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου.

Ιαπωνία

  • Με κύριο οδηγό την εγχώρια ζήτηση, κατά 1,4% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας το γ’ τρίμηνο του 2019 μετά από 2 συνεχόμενα τρίμηνα με ανάπτυξη της τάξης του 0,9%.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7