Back to top
«Ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας

Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις και οι ειδήσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, την προηγούμενη εβδομάδα. Στο θέμα των τελευταίων μηνών, τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στα πλαίσια της Συνόδου του G20 στην Αργεντινή, ο Αμερικανός και ο Κινέζος Πρόεδρος συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την επιβολή δασμών εκατέρωθεν ενώ για τις επόμενες 90 ημέρες συμφωνήθηκε επίσης μιας μορφής «εκεχειρία» χωρίς καμία πλευρά να προβεί σε περαιτέρω μέτρα εναντίον της άλλης. Από την άλλη, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ Μεγάλης Βρετανία και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους όρους του Brexit μπορεί να δυσκολέψει πολύ τις εμπορικές σχέσεις της πρώτης με τις ΗΠΑ. Στο άλλο μεγάλο ζήτημα των τελευταίων μηνών, τις προθέσεις της Fed για τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας βρίσκεται κοντά στο λεγόμενο «ουδέτερο επίπεδο». Το τελευταίο, αρκετοί έσπευσαν να το ερμηνεύσουν ως υπαινιγμό για λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων, το 2018. Ο επικεφαλής της Τράπεζας δήλωσε ότι η τελευταία θα εξετάζουν τις αποφάσεις τους και την αναγκαιότητα αύξησης ή όχι των επιτοκίων, δεδομένων των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών ενώ δεν απάντησε στις ερωτήσεις σχετικά με τις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραπ. Στο μεταξύ, η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή της επαναφέρει στο προσκήνιο τους κινδύνους της βιωσιμότητας των κρατικών χρεών με τις Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία να είναι οι πρώτες στις οποίες αναφέρεται ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Μείωση στο 2% για τον πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η ανεργία στην Γερμανία

Μείωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία

Ανάπτυξη 0,4% για την Γαλλία, υποχώρηση του ΑΕΠ 0,1% για την Ιταλία

 

Ευρωζώνη

  • Η ανεργία παρέμεινε στο 8,1% και ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2% σύμφωνα με μια πρώτη μέτρηση. O δείκτης προσφοράς χρήματος Μ3 αυξήθηκε 3,9% σε ετήσια βάση.

Γερμανία

  • Η ανεργία βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό και στο 5% και ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,2%. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo μειώθηκε για 3ο συνεχή μήνα και στις 102 μονάδες.

Γαλλία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,4% σε τριμηνιαία και 1,4% σε ετήσια βάση. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε σε χαμηλό 3 ετών ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,2% σε 1,9%.

Ιταλία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,7% σε ετήσια βάση ενώ σε τριμηνιαία το ΑΕΠ υποχώρησε οριακά. Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 1,7% και η ανεργία αυξήθηκε στο 10,6%.

 

Αμερική


Economy & Markets

Επιβεβαίωση του 3,5% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο γ’ τρίμηνο

Θετικά στοιχεία για προσωπικό εισόδημα και κατανάλωση στις ΗΠΑ

Ανάπτυξη 2% για τον Καναδά και 1,3% για την Βραζιλία, σε ετήσια βάση

 

ΗΠΑ

  • Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% στο γ’ τρίμηνο, όπως έδειξε η τελική μέτρηση, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη μέτρηση. Τα επιχειρηματικά κέρδη αυξήθηκαν 3,3%, οι καταναλωτικές δαπάνες 3,6% και οι ιδιωτικές επενδύσεις 2,5%.
  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, οι δαπάνες κατανάλωσης αυξήθηκαν 0,6% και το προσωπικό εισόδημα 0,5%, περισσότερο του αναμενομένου.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 10χιλ στις 234χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 24η Νοεμβρίου, παραμένοντας σε χαμηλά σχεδόν 50 ετών. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 42χιλ στις 1,710χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 17η Νοεμβρίου.

Καναδάς

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 2% σε ετήσια βάση και στο γ’ τρίμηνο.

Βραζιλία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,8% σε τριμηνιαία και 1,3% σε ετήσια βάση, λιγότερο του αναμενομένου.

Μεξικό

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 4,1% σε ετήσια βάση και η ανεργία μειώθηκε στο 3,24%.

 

Ασία


Economy & Markets

Σε οριακό επίπεδο ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Κίνας

Αισθητή μείωση του πληθωρισμού στην Ιαπωνία

Ανάπτυξη 7,1% για την Ινδία σε ετήσια βάση

 

Κίνα

  • Ο μη μεταποιητικός ΡΜΙ Νοεμβρίου μειώθηκε στις 53,4 μονάδες ενώ ο αντίστοιχος μεταποιητικός στις 50.

Ιαπωνία

  • Ο πληθωρισμός στη περιοχή του Τόκιο μειώθηκε αισθητά και το 0,8%, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,9% σε μηνιαία βάση και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 3,5%.

Νότιος Κορέα

  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 4,5% σε ετήσια βάση ενώ η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση επιτοκίου κατά 25μ.β. και στο 1,75%.

Ινδία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 7,1% σε ετήσια βάση, λιγότερο του προηγούμενου τριμήνου και λιγότερο του αναμενομένου, επίσης.

 

Market Snapshots

 


Macro

Macro

10 Year Sovereign Bonds

10 sover bonds

Global Indices

global

Developed Markets

developed markets

Emerging Markets

emerging markets

Currencies

currencies

Commodities

commodities