Back to top
‘No deal’ Brexit, τέλος !!!
pi

Οι πρόσφατες εκλογές στην Αγγλία έδωσαν στους συντηρητικούς, την μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1987. Η χώρα με την ψήφο της γύρισε την πλάτη σε εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες ήταν εχθρικές προς την αγορά και αποφάσισε να μείνει μακριά από τις υποσχέσεις του κόμματος των εργατικών, για εφαρμογή “άγριων” σοσιαλιστικών πολιτικών όπως εθνικοποιήσεις.

Ένα μεγάλο διάστημα κοινοβουλευτικής παράλυσης τερματίζεται. Η σταθερή κυβέρνηση με ακλόνητη πλειοψηφία, δεδομένου του γεγονότος ότι όλοι οι πρόσφατα εκλεγέντες συντηρητικοί βουλευτές έχουν υπογράψει τις πολιτικές δεσμεύσεις του μανιφέστου των Tories, εξαλείφει όλες τις αβεβαιότητες στην υπόθεση του Brexit χωρίς συμφωνία.

Βέβαια στα πλαίσια διαμόρφωσης ενός νέου σχεδίου εμπορικών σχέσεων, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μετατόπισης της συζήτησης της επόμενης περιόδου από το Brexit χωρίς συμφωνία, στην έλλειψη εμπορικής συμφωνίας με την ευρωπαϊκή ένωση.

Θεωρούμε ότι μακριά πλέον από την πολιτική ατζέντα, οι αγορές το επόμενο διάστημα θα εστιάσουν την προσοχή τους στα αδύναμα τρέχοντα μακροοικονομικά δεδομένα της μεγάλης Βρετανίας.

 

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Κατά 2,2% εξασθένισε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Οκτώβριο. Η αδυναμία της παραγωγής παρατηρήθηκε κυρίως στον κλάδο των κεφαλαιουχικών αγαθών αντανακλώντας την παγκόσμια τάση πτώσης των πωλήσεων και αύξησης  των αποθεμάτων. Η εξέλιξη αυτή είναι σε αντιδιαστολή με τους πρόδρομους δείκτες της μεταποίησης όπου σημειώνεται κάποια τάση σταθεροποίησης. 

Γερμανία

  • Στα 20,6δις ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα τον Οκτώβριο από 19,2δις τον προηγούμενο μήνα και αυξημένο κατά 15,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ρωσία

  • Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε κατά 0,25% το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 6,25%. Σε ένα πλαίσιο περισσότερο αποπληθωριστικό παρα πληθωριστικό, η τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην χώρα θα κινηθεί περί το 3,5-4% και στον βαθμό που η εκτίμηση ευσταθεί θα ανταποκριθεί με περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων.

Ην. Βασίλειο

  • Σε αρνητικό έδαφος -1,30% συνεχίζει να κινείται η ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.

Ελλάδα

  • Επιταχύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού στο 0,5% από το -0,3% του προηγούμενου μήνα.

 

 

Αμερική


Economy & Markets

  ΗΠΑ

  • Στο  2,1% ανήλθε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Νοέμβριο από 1,8% και αμετάβλητος στο 2,3% ο σκληρός πυρήνας του μη συμπεριλαμβανόμενης της ενέργειας και των τροφίμων.
  • Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια στην τελευταία της συνεδρίαση του έτους η Fed και οι πλειονότητα των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, προβλέπουν καμία μεταβολή των επιτοκίων εντός του 2020. Στην συνοδευτική της απόφασης δήλωση η Fed επανέλαβε ότι η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής είναι η κατάλληλη για να στηρίξει την διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, τις συνθήκες ισχυρής αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού κοντά στον συμμετρικό στόχο του 2%. Οι νέες οικονομικές προβλέψεις της επιτροπής μεταβλήθηκαν ελάχιστα από τις προηγούμενες. Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι η οικονομική δραστηριότητα μεγεθύνεται με ήπιους ρυθμούς,  η αύξηση των θέσεων εργασίας είναι συμπαγής και ότι οι επιχειρηματικές πάγιες επενδύσεις όπως επίσης και οι εξαγωγές παραμένουν αδύναμες. Σε ερώτηση που ετέθη στον πρόεδρο της Fed κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου σχετικά με τις συνθήκες ενδεχόμενης αύξησης επιτοκίων, απάντησε ότι προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων θα έπρεπε ο πληθωρισμός να είναι επίμονος (persistent).

 

 

Ασία


Economy & Markets

Κίνα

  • Επιταχύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού στο 4,5% από 3,8% αποδιδόμενη κυρίως στις τιμές του χοιρινού κρέατος.

Ινδία

  • Ταχύτατα ανήλθε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στο 5,5% από το προηγούμενο 4,6%. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεταβολή των τιμών έπαιξε η κατά 36% αύξηση των λαχανικών.

 

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

22

Global Indices

3

Developed Markets

  4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7