Είναι επίσημο πλέον. Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε το ΑΕΠ των ΗΠΑ (αλλά και της Ευρωζώνης) σε κατάρρευση, την χειρότερη της ιστορίας τους. Ούτε η μεγάλη οικονομική κρίση μετα το 1929, ούτε η συνδεδεμένη με την γρίπη του 1958 πτώση του ΑΕΠ (-2,59%) αλλά και ούτε η μεγάλη ύφεση του 2008 (-2,16%), μπορεί να συγκριθεί με την τεράστια τριμηνιαία μεταβολή του -9,49% του β΄τριμήνου του 2020.
Η αναμενόμενη αυτή ιστορική πτώση, (σαν συνέχεια της κατά -1,26% του α΄τριμήνου), δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, δεδομένου του γεγονότος ότι αντικατοπτρίζει την από την κυβέρνηση υπαγορευμένη πτώση/παύση της παραγωγής, τους μήνες περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, σαν αποτέλεσμα των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει μετα τον Μάιο και Ιούνιο δεν μπόρεσε τελικά να αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εθνικού προϊόντος.
Πριν προχωρήσουμε στην αναφορά των επιμέρους δεδομένων θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η συχνή αναφορά στο ποσοστό της κατά -32,9% ετησιοποιημένης μεταβολής του ΑΕΠ, συντηρεί μια τρομολαγνική προσέγγιση των στατιστικών στοιχείων και ουσιαστικά υποδηλώνει ότι αν συνέχιζε η οικονομική δραστηριότητα να κινείται με τον ίδιο ρυθμό επι τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ θα ήταν -32,9%.
Η πτώση του ΑΕΠ β΄τριμήνου είναι σημαντική αλλά και χωρίς νόημα ταυτόχρονα. Μας καταδεικνύει, αφενός ότι η ζημιά είναι τεράστια αλλά όχι ισότιμη με το 1/3 της οικονομίας και αφετέρου το βάραθρο το οποίο πρέπει να σκαρφαλώσει η οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να αποκαταστήσει τα απολεσθέντα.
Ο πυλώνας του ΑΕΠ η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά 10,1%. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου βυθίστηκαν κατά 11,1%. Λιγότερες κατά 11,5% ήταν και οι επενδύσεις στις κατοικίες. Η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,7% μέσω κυρίως της ομοσπονδιακής δαπάνης. Οι εξαγωγές και εισαγωγές μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 22,6% και 17,4%. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι ιδιωτικές επενδύσεις με την υποχώρηση τους, αφαίρεσαν αντίστοιχα περίπου 7,5 και 1 ποσοστιαίες μονάδες από τις συνολικά απολεσμένες 9,5.
Η μεγαλύτερη αρνητική συνεισφορά στην τελική διαμόρφωση του ΑΕΠ προέκυψε από την μειωμένη δαπάνη για τις υπηρεσίες υγείας (-3,4%), διατροφής, διασκέδασης, μεταφορών και γενικότερα δραστηριοτήτων που προϋποθέτουν φυσική εγγύτητα.
Καμία ιδιαίτερη διαφοροποίηση δεν παρατηρήθηκε στα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την μεταβολή του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Μετα το -3,6% του α΄τριμήνου, ακολούθησε η κατά -12,1% πτώση του β΄τριμήνου (και εδώ πρόκειται περι ιστορικού ρεκόρ). Συγκεκριμένα οι μεταβολές των κύριων χωρών ήταν Γερμανία (-10,1%), Γαλλία (-13,8%), Ιταλία (-12,4%) και Ισπανία (-18,5%).
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Ευρώπη
Ελαφρά βελτίωση στο -1,8 από -2,26 σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο.
Με 15,023 εκτμ ανέργους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 12,685 εκτμ στην Ευρωζώνη τον μήνα Ιούνιο, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώνεται στο 7.8% από 7,7% τον προηγούμενο μήνα.
Γερμανία
-
Σταθεροποίηση στο 6,4% παρουσίασε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο.
-
Σε ανακοίνωση προσωρινής εκτίμησης για την μεταβολή του ΑΕΠ β΄τριμήνου, σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 10,1% και σε ετησιοποιημένη βάση κατέγραψε την χειρότερη επίδοση του -11,7%, από την ενοποίηση του 1991 και μετά.
-
Με κύριο υπεύθυνο την πτώση της τιμής των τροφίμων αλλά και την ταχύτερη υποχώρηση των τιμών των προϊόντων σε σχέση με αυτήν των υπηρεσιών λόγω μείωσης του ΦΠΑ, ο πληθωρισμός του Ιουλίου διαμορφώθηκε στο -0,1% από 0,9 τον προηγούμενο μήνα.
-
Κατά 5,9% περισσότερες ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο.
Γαλλία
-
Επιδεινώθηκε απροσδόκητα η εμπιστοσύνη των γαλλικών νοικοκυριών τον Ιούλιο μια και ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε στο 94 από 96 τον προηγούμενο μήνα. Κύρια αιτία της υποχώρησης ήταν ο φόβος για υψηλά επίπεδα ανεργίας και η πρόθεση για υψηλότερη αποταμίευση.
-
Η πτώση 13,8% του ΑΕΠ β΄τριμήνου ήταν η χειρότερη από το 1949. Από τις συνιστώσες του ΑΕΠ οι εξαγωγές, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις σχεδόν κατέρρευσαν. Το γεγονός ότι το 78% του κόσμου προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας τους επόμενους μήνες, δυσχεραίνει την υπόθεση της αποκατάστασης της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Αμερική
ΗΠΑ
-
Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού PCE Core, διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 0,95% από 0,96% τον Μάιο.
-
Στο επίπεδο των 1,434 εκτμ, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας παρουσίασε μια αύξηση, από 16,151 εκτμ στα 17,018 εκτμ. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας αυτήν την περίοδο ανέρχεται περίπου στο 9,70%.
-
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan επιδεινώθηκε τον Ιούλιο στο 72,5 από 78,1. Η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στην αναζωπύρωση του κορονοϊού. Από τους επιμέρους δείκτες της έρευνας, ο υποδείκτης των προσδοκιών επέστρεψε στην ένδειξη του Μάιου η οποία και ισοδυναμεί με την χαμηλότερη τιμή εξαετίας αλλά και με την εκτίμηση των καταναλωτών ότι το τέλος της ύφεσης αργεί ακόμη. Η εκτίμηση της παρούσας συγκυρίας εμφανίζεται επίσης εξασθενημένη σε σχέση με τον Ιούνιο.
-
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επανεπιβεβαίωσε την πιστοληπτική βαθμολόγηση των ΗΠΑ στην κλίμακα ΑΑΑ, αλλά η συνεχιζόμενη επιδείνωση και η απουσία ενός αξιόπιστου σχεδίου σταθεροποίησης των δημοσιονομικών, οδήγησε τον οίκο στην αναθεώρηση της προοπτικής της χώρας σε αρνητική.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Ασία
Ν. Κορέα
- Ηπιότερη εμφανίστηκε η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο στο -0,5% από -9,8% τον προηγούμενο μήνα. Η ανάκαμψη ήταν ευρεία αλλά περισσότερο αξιοσημείωτη ήταν αυτή της παραγωγής αυτοκινήτων. Στον βαθμό που η εξωτερική ζήτηση παραμείνει σταθερή, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας τους επόμενους μήνες θεωρείται βέβαιη, δεδομένων των χαμηλών αποθεμάτων στις αποθήκες.
Ιαπωνία
-
Μετριάσθηκε εντυπωσιακά ο πτωτικός ρυθμός των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο στο -1,2% από το χαμηλό του -12,5% του προηγούμενου μήνα.
-
Ελαφρά κάμψη στο 2,8% από 2,9% του προηγούμενου μήνα σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο.
Αυστραλία
- Έντονη υποχώρηση -0,3% σε ετήσια βάση σημείωσε ο πληθωρισμός το β΄τρίμηνο, από το 2,2% του πρώτου τριμήνου. Η καταγραφή η οποία ελπίζεται να είναι προσωρινή είναι η πρώτη αρνητική από το 1998.
Κίνα
- Η ένδειξη 51,1 του NBS PMI της μεταποίησης από το προηγούμενο 50,9, σηματοδοτεί την συνέχιση της ανάκαμψης και τον μήνα Ιούλιο, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο δείκτη των υπηρεσιών ο οποίος υποχώρησε στο 54,1 από 54,2.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Market Snapshots
Macro