Back to top
Κατάπαυση πυρός και συνέχεια συνομιλιών
header_logo

Η συνάντηση των G20 στην Οσάκα είχε την καλύτερη έκβαση που θα μπορούσε να αναμένει κάποιος, μια και έδωσε τέλος στο δίμηνο αδιέξοδο των σινοαμερικανικών εμπορικών συνομιλιών.

Πάρα πολλοί λόγοι συνετέλεσαν στην κατάληξη αυτής της συμφωνίας, όπως η αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, κυρίως όμως το κοινό συμφέρον για διατήρηση της αμοιβαίας οικονομικής ανάπτυξης.

Μέχρι να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός, θεωρούμε ότι η συμφωνία θα παράσχει κάποια ανακούφιση στις αγορές. Εκτιμούμε επίσης ότι η ισοτιμία USD-RMB θα παραμείνει κάτω από το επίπεδο του 7,00, λαμβάνοντας υπ’ όψη την πρόσφατη δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Κίνας, ότι αυτή αποτελεί αυτόματο σταθεροποιητή σε περιβάλλον εμπορικής έντασης.

Μετά από αυτήν την ανακωχή και οποιαδήποτε ανακούφιση των αγορών, θα έλθουν στο επίκεντρο σοβαρά θέματα όπως τα προς δημοσίευση τις επόμενες ημέρες μακροοικονομικά δεδομένα. Οι αγορές οι οποίες έχουν προεξοφλήσει μια επιθετική μείωση επιτοκίων, θα εστιάσουν την προσοχή τους στην βούληση της FED να χαλαρώσει την νομισματική της πολιτική, η οποία ομολογουμένως δεν βρίσκεται πλέον σε ιδιαίτερη πίεση να το πράξει μετά την εκτόνωση της έντασης των εμπορικών συνομιλιών.

Ευρώπη


Economy & Markets

Η ευρωπαϊκή ένωση και το εμπορικό σύμφωνο των χωρών της νοτίου Αμερικής Mercosur κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από 20ετεις σκληρές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία αφορά μια αγορά 780 εκατομμυρίων καταναλωτών, αναφέρεται σε κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από την νότια Αμερική και στην πρόσβαση ευρωπαϊκών αυτοκινοβιομηχανιών, τηλεπικοινωνιών και χρημ/κων υπηρεσιών που απευθύνονται στην νοτιοαμερικανική ήπειρο. Εκτιμάται ότι με την πρόσφατη συμφωνία θα εξοικονομηθούν δασμοί της τάξης των 4,5δις δολαρίων.   

Γερμανία

  • Περαιτέρω πτώση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo, επιτείνοντας τις ανησυχίες για την ικανότητα ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας  το β’ εξάμηνο του 2019.
  • Αύξηση κατά 4% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο.

Γαλλία

  • Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον μήνα Μάιο μετά από πεντάμηνη ανοδική κίνηση. Ο δείκτης υποδεικνύει ότι το ΑΕΠ της χώρας είναι σε πορεία μεγέθυνσης.
  • Υψηλότερα του αναμενόμενου κινήθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, επιβεβαιώνοντας ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών αποτελεί εκ νέου τον κύριο παράγοντα αύξησης του ΑΕΠ.

 

Αμερική


Economy & Markets

ΗΠΑ

  • Σύμφωνα με την τρίτη αναθεώρηση του, το ΑΕΠ α’ τριμήνου της χώρας, διαμορφώθηκε τελικά στο 3,1 %.
  • Μειωμένες ήταν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον μήνα Μάιο στις 626χιλ από 679χιλ τον Απρίλιο.
  • Αύξηση κατέγραψε ο αριθμός των αιτούντων για ευεργετήματα ανεργίας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 217 χιλ. σε 227 χιλ.
  • Επιβραδύνθηκε ελαφρά η αύξηση που κατέγραψε ο δομικός πληθωρισμός (PCE core) τον Μάιο, στο 1,60% από 1,62%.
  • Σε έδαφος συστολής κινείται πλέον ο πρόδρομος δείκτης του Σικάγο (Chicago PMI)  49,7 από 54,2 τον προηγούμενο μήνα.

Καναδάς

  • Αργή ανάκαμψη παρουσίασε το ΑΕΠ της χώρας, από το πρόσφατο 1% σε 1,5%.

 

Ασία


Economy & Markets

Ιαπωνία

  • Αύξηση 1,2% παρουσίασαν οι ετησιοποιημένες λιανικές πωλήσεις τον μήνα Μάιο σε σχέση με το 0,4% του προηγούμενου μήνα.
  • Σταθερός παρέμεινε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην περιοχή του Τόκιο στο 1,1% τον μήνα Ιούνιο.

Κορέα

  • Μείωση παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Μάιο κατά 0,2%.

Κίνα

  • Αμετάβλητο στο 49,4 παρέμεινε το PMI της μεταποίησης για τον μήνα Ιούνιο.

 

Market Snapshots


Macro

Diagram 1

10 Year Sovereign Bonds

Diagram 2

Global Indices

Diagram 3

Developed Markets

Diagram 4

Emerging Markets

Diagram 5

Currencies

Diagram 6

Commodities

Diagram 7