Back to top
Έχουμε εισέλθει στην εποχή του Powell put;
pic

  

 Ο όρος “Greenspan put" αναφέρεται στην νομισματική πολιτική που ασκήθηκε από τα τέλη του 1987 έως το 2000, εκ μέρους του A. Greenspan του πρώην προέδρου της FED αλλά και άλλων μελών της. Σύμφωνα μ΄αυτήν την πολιτική, όποτε εμφανιζόταν μια κρίση και η χρημ/κή αγορά έπεφτε περισσότερο από 20%, η FED μείωνε το παρεμβατικό της επιτόκιο συχνά προξενώντας αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Στην ουσία η κεντρική τράπεζα παρείχε συνθήκες νομισματικής ρευστότητας, ενεθάρρυνε την ανάληψη κινδύνου στις αγορές και απέτρεπε την περαιτέρω επιδείνωση. Αυτή η συμπεριφορά της FED είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία της πεποίθησης μεταξύ των επενδυτών, της προστασίας των επενδυτικών επιλογών από την πτώση. Οι επενδυτές είχαν έτσι την αίσθηση ότι σε μια κρίση ή πτώση, θα επενέβαινε η FED και θα απέτρεπε τα χειρότερα.

    Παρακολουθώντας την μεταβολή στην ρητορική της FED μέσω του προέδρου της J. Powell την προηγούμενη εβδομάδα, έχουμε την αίσθηση ότι εγκαινιάζεται μια νέα εποχή αυτή του “Powell put". Από την δήλωση της 4ης Ιανουαρίου όπου εμφανιζόταν να είναι υπομονετικός (patient) όσον αφορά την νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, παρακολουθήσαμε την 4η Ιουνίου την αξιοσημείωτη δήλωση ότι θα πράξει όπως αρμόζει για να στηρίξει την οικονομική επέκταση (as appropriate to sustain the expansion). Ενώ το προηγούμενο διάστημα η επικοινωνία των μελών της FED περιέγραφε τον χαμηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό, σαν προσωρινό, στις 6 Ιουνίου ακολούθησε η δήλωση από τον πρόεδρο της FED της Νέας Υόρκης  ότι ο χαμηλός πληθωρισμός είναι πολύ πιο πιεστικό και σοβαρό πρόβλημα από τον υψηλό. Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή ο πληθωρισμός κυμαίνεται στα χαμηλά όρια ανοχής της κεντρικής τράπεζας.

    Ο J. Powell σε μια αποστροφή του λόγου του δήλωσε επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να πέσουν σαν απάντηση στην ένταση των εμπορικών συνομιλιών. Σαν  αποτέλεσμα είδαμε να αναπηδούν από τα χαμηλά οι μετοχικές αγορές, αυτήν την στιγμή να θεωρείται δεδομένη η μείωση κατά 0,25% τον Ιούλιο και να προεξοφλείται συνολική μείωση της τάξης του 0,75% στο παρεμβατικό επιτόκιο μέχρι τις αρχές του 2020, όταν πριν μερικές εβδομάδες μετά βίας ήταν αναμενόμενη η μείωση κατά 0,25% τον Δεκέμβριο.

    Να προσθέσουμε ότι στον χορό των παρεμβατικών δηλώσεων την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε και η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα με την δήλωση ετοιμότητας να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στην εργαλειοθήκη της.

   Εποχή “Powell put" λοιπόν όπου οι αγορές θα καθορίζονται από την παραδοχή ότι η Fed θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποφύγει μια κάμψη.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

  • Συνεχίζει να μειώνεται η ανεργία στην ευρωζώνη καταγράφοντας ποσοστό 7,6% το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2008.
  • Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, ανακοινώθηκαν οι γενναιόδωροι όροι του TLTRO-III οι οποίοι θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο. Προς έκπληξη των αναλυτών παρατάθηκε η ποσοτική χαλάρωση κατά 7 μήνες και ανακοινώθηκε, με έναν τρόπο που παρέπεμπε μάλλον σε ένα δεύτερο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης, ότι δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων πριν τα μέσα του 2020.
  • Μεταξύ άλλων η τράπεζα επαναπροσδιόρισε τις προσδοκίες της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο 1,2%, 1,4% και 1,4% και τον πληθωρισμό στο 1,3%, 1,4% και 1,6% για τα έτη 2019, 2020 και 2021 αντίστοιχα.

Γαλλία

  • Κατά 1,1% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της χώρας τον μήνα Απρίλιο.

Γερμανία

  • Συνεχίζεται η δυσοίωνη ροή στοιχείων για την  γερμανική βιομηχανία. Πτώση της τάξης του 3,42% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ελλάδα

  • Κατά 1,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας το α’ τρίμηνο του 2019.

Ρωσία

  • Συνεχίζεται η πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού της χώρας, με κατεύθυνση τον στόχο του 4%. Τον Μάιο επιβραδύνθηκε στο 5,1%.

 

Αμερική


Economy & Markets

  • Επιβραδύνθηκε η αύξηση των ημερομισθίων από 3,2 % τον Απρίλιο στο 3,!% τον Μάιο.
  • Το ποσοστό της ανεργίας τον μήνα Μάιο παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο αυτού του κύκλου στο 3,6%, ο συνολικός αριθμός των ανέργων στα 5,9 εκατομ. και το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας έμεινε αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα στο 62,8%.
  • Η οικονομική δραστηριότητα στον μη μεταποιητικό τομέα σύμφωνα με τον δείκτη ISM συνεχίζει να αυξάνεται για 112 μήνες. Ο αντίστοιχος δείκτης κατέγραψε τιμή 56,2, 1,4 μονάδες υψηλότερα από τον Απρίλιο.

 

Ασία


Economy & Markets

Ιαπωνία

  •    Σε έδαφος συστολής, στο 49,8 διαμορφώθηκε το PMI της μεταποίησης τον μήνα Μάιο από 50,2 τον Απρίλιο.

Ινδία

  • Κατά 0,25 % και σύμφωνα με τις προσδοκίες, μείωσε η ινδική κεντρική τράπεζα, το παρεμβατικό της επιτόκιο από το 6% στο 5,75%.

Κίνα

  • Στο 50,2 διαμορφώθηκε ο Caixin PMI της μεταποίησης για τον μήνα Μάιο αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7

 

 

 

 

.