Back to top
Δυσαρμονία FED και προσδοκιών αγοράς

Στα δημοσιευθέντα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, εμφαίνεται η σθεναρή στάση των μελών της στην υπομονετική (patient) πολιτική των αμετάβλητων επιτοκίων για αρκετό διάστημα.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης διατυπώθηκαν κάποιοι προβληματισμοί για την απάλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, διαπιστώθηκε η βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και προέκυψε ότι έχουν αρθεί πλέον, οποιοιδήποτε ενδοιασμοί για τους ήπιους ρυθμούς της παγκόσμιας και εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν την διατηρήσιμη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, με την αγορά εργασίας ισχυρή, την αισιόδοξη καταναλωτική διάθεση, την προσωρινή μείωση της δαπάνης για την κατοικία και τον πληθωρισμό να αποκλίνει ελαφρά από τον στόχο για παροδικούς (transient) λόγους.

Έτσι στην σύνοψη της συνεδρίασης διατυπώθηκε η πεποίθηση ότι το επίπεδο των παρεμβατικών επιτοκίων είναι πλέον κατάλληλο και είναι ενδεδειγμένη η στάση της παρακολούθησης των νέων δεδομένων, σε αντίθεση με την  εκτίμηση στην αρχή του έτους, των 2 αυξήσεων για το 2019.  

Ερωτηματικά εγείρονται για την δυσαρμονία που προκύπτει μεταξύ των εκτιμήσεων αφενός των μελών της κεντρικής τράπεζας που διαπνέονται από αισιοδοξία και αφετέρου του πρόεδρου Τράμπ που πιέζει για την μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου έως και μιας ποσοστιαίας μονάδας ή των αγορών που προβλέπουν πτώση τουλάχιστον  0,25%, πριν το τέλος του έτους.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Ελαφρά άνοδο παρουσίασε ο προσωρινός σύνθετος δείκτης PMI της ευρωζώνης τον μήνα Μάιο, ένδειξη η οποία υπαινίσσεται τρίμηνη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,2%.

 

Ηνωμένο Βασίλειο

  • Χαμηλότερα του αναμενόμενου διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον μήνα Απρίλιο στο 2,1 %, με τον δομικό να καταλήγει στο ίδιο επίπεδο με τον Μάρτιο στο 1,8%.

Γαλλία

  • Ο Μάιος φέρνει κάποια αισιοδοξία μετά την κοινοποίηση των στοιχείων της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και του προσωρινού PMI.

Γερμανία

  • Αύξηση 0,7 % κατέγραψε το ΑΕΠ της χωράς το α΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το 0,6% του προηγούμενου, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις κατασκευές να συμβάλλουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό.

 

Αμερική


Economy & Markets

  • Μεγάλη απογοήτευση προσέφεραν τα προσωρινά στοιχεία PMI του Μαΐου, μεταποίησης και υπηρεσιών 50,6 και 50,9 από 52,6 και 53 αντίστοιχα του προηγούμενου μήνα.
  • Απογοητευτικά κινήθηκαν επίσης και τα στοιχεία πωλήσεων των κατοικιών.

 

Ασία


Economy & Markets

Ιαπωνία

  • Κατά 0,5 % αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας το α’ τρίμηνο του 2019. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο του αναμενόμενου, κυρίως λόγω των επενδύσεων των συνδεδεμένων με τους ολυμπιακούς αγώνες του 2020. Οι αποδιδόμενες στην αδύναμη παγκόσμια ζήτηση μείωση των εισαγωγών και εξαγωγών εμπνέουν κάποιες ανησυχίες.
  • Στο 0,9 % και 0,6% διαμορφώθηκε αντίστοιχα ο γενικός και ο δομικός πληθωρισμός τον μήνα Απρίλιο σε σχέση με το 0,5% και 0,4% του Μαρτίου.

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7