Back to top
Εκλογές ΗΠΑ και Κίνα στο προσκήνιο

Στο «μέτωπο» του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αισιόδοξος για τη πορεία των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με τον Κινέζο ομόλογό του, μετά από μακρά συνομιλία μεταξύ τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε αισιόδοξος για την επίλυση του διμερούς προβλήματος μέσω μιας επωφελούς συμφωνίας και για τις δύο πλευρές ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα προχωρήσει σε περαιτέρω κυρώσεις και δασμούς έναντι κινέζικων προϊόντων. Στο μεταξύ, οι αυριανές ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο μοιάζουν περισσότερο σε ένα δημοψήφισμα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τις εκλογές δίνουν ως μεγάλο φαβορί την παράταξη των Δημοκρατικών. Με αυτόν τον τρόπο, οι τελευταίοι θα μπορούν να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις του Προέδρου Τραμπ. Περνώντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από την Ιταλία για την αδυναμία μείωσης του δημοσίου χρέους. Η ιταλική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει στην τακτική της και να καταθέσει τον νέο προϋπολογισμό με πρόβλεψη για το έλλειμμα να ξεπερνάει κατά πολύ αυτό που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, αναιμική ήταν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για το γ’ τρίμηνο του 2018 ενώ από την άλλη ο πληθωρισμός και η ανεργία δείχνουν να φτάνουν στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ευρώπη


Economy & Markets

Ανάπτυξη 0,2% για την Ευρωζώνη στο γ’ τρίμηνο
Σε υψηλά 6 ετών ο πληθωρισμός, σε χαμηλό 10 η ανεργία στην Ευρωζώνη
Στο 2,5% ο πληθωρισμός στην Γερμανία

Ευρωζώνη

  • Η οικονομία της Ευρωζώνης στο γ’ τρίμηνο αναπτύχθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια και λιγότερο του αναμενομένου.
  • Η ανεργία παρέμεινε στο 8,1% και σε χαμηλά 10 ετών ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά στο 2,2% και σε υψηλό 6 ετών. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε περαιτέρω και στις 109,8 μονάδες
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ Οκτωβρίου μειώθηκε στις 52 μονάδες και σε χαμηλό 26 μηνών.


Γερμανία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε υψηλό 6 ετών και στο 2,5% ενώ η ανεργία παρέμεινε στο 5,1%.


Γαλλία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,4% σε τριμηνιαία βάση και 1,5% σε ετήσια και όσο αναμενόταν.
  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,2% και η μεταποίηση παρέμεινε αμετάβλητη.


Ιταλία

  • Η οικονομία της χώρας παρέμεινε αμετάβλητη σε τριμηνιαία βάση ενώ αναπτύχθηκε 0,8% σε ετήσια αλλά λιγότερο του αναμενομένου. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,7%.

Ρωσία

  • Η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 51,3 μονάδες.

 

Αμερική


Economy & Markets

Σε υψηλά 18 ετών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ
Θετικά τα στοιχεία από την αγορά εργασία στις ΗΠΑ, σε ιστορικά χαμηλά η ανεργία

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα $54,02δις. Η παραγωγικότητα γ’ τριμήνου αυξήθηκε 2,2% στο γ’ τρίμηνο ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε σε υψηλό 18 ετών. Τέλος, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,4% και το προσωπικό εισόδημα 0,2% για το μήνα Σεπτέμβριο.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 2χιλ στις 214χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 27η Οκτωβρίου, παραμένοντας σε χαμηλά σχεδόν 50 ετών. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 7χιλ στις 1,631χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 20η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, o ιδιωτικός τομέας προσέθεσε 227χιλ. νέες θέσεις εργασίας και περισσότερες του αναμενομένου ενώ το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η αμερικανική οικονομία προσέθεσε 250χιλ. νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες του αναμενομένου. Τέλος, η ανεργία παρέμεινε στο 3,7% και σε χαμηλό σχεδόν 50 ετών.

Καναδάς

  • Η ανεργία μειώθηκε οριακά στο 5,8%.

Βραζιλία

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 6,5% και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,8% σε μηνιαία και 2% σε ετήσια βάση. Η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 51,1 μονάδες.

Μεξικό

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,9% σε τριμηνιαία και 2,6% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου. Η μεταποίηση χειροτέρευσε στις 50,7 μονάδες.

 

Ασία


Economy & Markets

Σε οριακά επίπεδα ανάπτυξης η μεταποίηση στην Κίνα
Σταθερή η νομισματική πολιτική της BOJ

Κίνα

  • Ο επίσημος ΡΜΙ μεταποίησης μειώθηκε σε χαμηλό 2 ετών και στις 50,2 μονάδες ενώ ο αντίστοιχος των υπηρεσιών στις 53,9. Ο μεταποιητικός της Caixin βελτιώθηκε οριακά στις 50,1.

Ιαπωνία

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,1% σε μηνιαία και 2,9% σε ετήσια βάση ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 2,1% σε ετήσια βάση. Η μεταποίηση αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό ενώ η Κεντρική Τράπεζα δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική δηλαδή το επιτόκιο και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Ινδία

  • Η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 53,1 μονάδες.

Ινδονησία

  • Η μεταποίηση χειροτέρευσε στις 50,5 μονάδες και ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,16%.

 

Market Snapshots


Macro

GRAPH
10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH