Back to top
Ένα ευτυχές 2022 ευχόμαστε.
1

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Εις πείσμα της διάχυτης απαισιοδοξίας στην αλλαγή της χρονιάς, όντας αντικειμενικοί, το 2021 από άποψη αποδόσεων μας προικοδότησε ικανοποιητικότατα. Φαίνεται ότι με την ταχεία αντίδραση της ανθρωπότητας μέσω των εμβολίων και υπό το φως της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου, η μάστιγα της τελευταίας 2ετίας με την μετάλλαξη της Όμικρον οδεύει προς το τέλος της.

Στην διάρκεια του 2021, η παγκόσμια οικονομία σε γενικές γραμμές παρέμεινε αξιοσημείωτα ισχυρή, παρόντος του τριπτύχου της συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, της ανόδου του πληθωρισμού και της σχεδόν παράλυσης του τομέα των υπηρεσιών. Η καταναλωτική δαπάνη παρέμεινε ανθηρή στην διάρκεια του έτους και όπου αυτό δεν συνέβη, αυξήθηκε δυσανάλογα η αποταμίευση γεγονός το οποίο παραπέμπει σε δυνητική κατανάλωση τα επόμενα έτη.   

Η αρχική “παροδικότητα” του φαινομένου της αύξησης των τιμών, εγκαταλείφθηκε από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στο τέλος του παρελθόντος έτους και έτσι αναμένεται ήδη από το α’ τρίμηνο του 2022 η επιθετική νομισματική του αντιμετώπιση. Η επόμενη σημαντική μακροπρόθεσμη μακροοικονομική εξέλιξη αναμένεται στο επίπεδο της αύξησης της παραγωγικότητας. Στο βαθμό που αυτή προκύψει σε συνδυασμό με την περισσότερο “γερακίσια” πολιτική της FED θα οδηγήσει σε ταχεία αποκλιμάκωση των τιμών.

Στον άλλο παγκόσμιο πόλο την Κίνα η οποία βρίσκεται σε διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου από τις ΗΠΑ, έχει εστιαστεί κεντρικά, η οικονομική ανάπτυξη στις επενδύσεις και έχει ήδη εγκαινιαστεί η διευκολυντική νομισματική πολιτική μέσω της μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων.

Σε ένα τέτοιο μάκρο περιβάλλον κρίνουμε ότι μετοχικά θα είναι μια καλή χρονιά το 2022.Αλλα επ αυτού θα επανέλθουμε προσεχώς.

Επι τη επελεύσει του 2022 και τη επελάσει της Όμικρον, σας ευχόμαστε μια καλή χρονιά με πολλά αντισώματα.

 

Ευρώπη


Γερμανία

  • Και τον Δεκέμβριο επιδεινώθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με τον δείκτη Ifo και την έκτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση του. Η εξέλιξη αποδίδεται στον τομέα των υπηρεσιών και του εμπορίου οι οποίοι βιώνουν τα αποτελέσματα του πρόσφατου κύματος του Covid.

Ην. Βασίλειο

  • Στο 6,8% οριστικοποιήθηκε η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ γ’ τριμήνου από το 23,6% του β’ τριμήνου.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στις 198.000, υποχώρησαν οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας (initial jobless claims), από 206.000.Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο αριθμός τους τον Δεκέμβριο, διακυμαίνεται πλέον στα προπανδημικά επίπεδα.

  • Στα 215 $ δις διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και στο 3,7% σαν ποσοστό του ΑΕΠ από το 3,5% του προηγούμενου τριμήνου.

  • Περαιτέρω βελτίωση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη σύμφωνα με τον δείκτη της CB. Κατά τον δείκτη η οικονομία διατήρησε την δυναμική της και τον τελευταίο μήνα του 2021.Οι προσδοκίες παραμένουν θετικές και για το 2022, δεδομένων των προγραμματισμένων προθέσεων των καταναλωτών για διακοπές και αγορές κατοικιών, αυτοκινήτων και οικιακών συσκευών.

  • Τον αριθμό των 5,460 εκατ. έφθασαν οι αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών τον Νοέμβριο, καταγράφοντας αύξηση 10,9% σε ετήσια βάση. Η μέση τιμή πώλησης ήταν 353.900 $ ανά μονάδα, με μεταβολή 13,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.

 

Ασία


Ν. Κορέα

  • Μικρή υποχώρηση στο 3,7% από  3,8% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην χώρα.

  • Κατά 18,3% αυξημένες ήταν οι εξαγωγές τον Δεκέμβριο. Ο ετήσιος ρυθμός ήταν κατώτερος των προσδοκιών και σαφώς επιβραδυμένος από την ετήσια μεταβολή του 32% του προηγούμενου μήνα. Για το 2022, αναμένεται η εξωτερική ζήτηση να είναι λιγότερο υποστηρικτική στην ανάπτυξη.

Ιαπωνία

  • Στο 0,6% και 0,5% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Νοέμβριο, από 0,1 % αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.

  • Στο 7,2% επιταχύνθηκε η αύξηση της ετήσιας βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο.

Κίνα

  • Το μεταποιητικό ΡΜΙ της NBS με την ένδειξη 50,3 από 50,1, συνέχισε την ανάκαμψη του. Χαρακτηριστικό του Δεκεμβρίου ήταν η ήπια ύφεση της πίεσης των τιμών και η υποχώρηση των νέων παραγγελιών για 5ο συνεχόμενο μήνα.

  • Το αντίστοιχο ΡΜΙ των υπηρεσιών συνέχισε και αυτό την επέκτασή του με την καταγραφή 52,7 από 52,3, με το επίπεδό του όμως να παραμένει χαμηλότερα του α’ εξαμήνου.

 

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7