Back to top
ΑΕΠ Ελλάδος γ’ τριμήνου. Ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης σε ετήσια βάση.
1

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά την διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εθνικό προϊόν των τεσσάρων προηγούμενων τριμήνων, σε τρέχουσες τιμές ανέρχεται στα 176,9 δις Ευρώ. Σε πραγματικές τιμές του 2015 ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 178,35 δις Ευρώ, από 172,8 δις στο τέλος Ιουνίου και 170,64 δις τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σε ιστορικό πλαίσιο και πάντα σε πραγματικές τιμές, το ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο της 31ης Μαρτίου του 1999. Σε σχέση δε με το υψηλό των 252 δις του Μαρτίου του 2008, το συνολικό εθνικό προϊόν υπολείπεται ακόμη κατά 29,2% και για να ισοφαριστεί το τελευταίο υψηλό πριν την πανδημία θα χρειαστεί ένα πρόσθετο ανάπτυξης της τάξης του 2,82%.  

Ας συγκεντρωθούμε όμως στην εσωτερική δυναμική του τριμήνου. Το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του γ’ τριμήνου, σε σύγκριση με αυτό του β΄τριμήνου του 2021 μεγεθύνθηκε κατά 2,71% και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είναι 13,44% υψηλότερο. Οι ρυθμοί μεταβολής είναι αντίστοιχα ο 4ος και ο πρώτος ταχύτερος στην ευρωζώνη.

Η ιδιωτική κατανάλωση η οποία αποτελεί το 68,4% του συνολικού ΑΕΠ, μεγεθύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 8,56% και σε τριμηνιαία κατά 1,07%.

Η δημόσια δαπάνη με συνεισφορά 21,1% στο ΑΕΠ, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 5,73%.

Οι συνολικές επενδύσεις οι οποίες απαρτίζουν το 12,3% του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 18,11% στο έτος. Με λεπτομερέστερη προσέγγιση αυτής της συνιστώσας, παρατηρούμε ότι οι επενδύσεις στον παραδοσιακό στυλοβάτη του ΑΕΠ τις κατοικίες, παρουσίασε διόγκωση 69%. Το παραδοσιακά χωλαίνον συστατικό της ελληνικής οικονομίας, ο υποτομέας των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό εκτινάχθηκε με ετήσια μεταβολή 66,7%.

Βελτίωση παρατηρήθηκε στην παραδοσιακά δομική αδυναμία του εμπορικού ελλείμματος. Σε 12μηνη βάση οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11,76% και οι εισαγωγές κατά 7,03%, με αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο εξαγωγών εισαγωγών να αφαιρεί από το συνολικό ΑΕΠ το 3,89% της αξίας του, σε σύγκριση με το 5,24% του προηγούμενου τριμήνου.

Η μακροχρόνια υποχώρηση του ΑΕΠ, η καλύτερη από τα αναμενόμενα δυναμική εξέλιξης των πρόσφατων δεδομένων της οικονομικής δραστηριότητας, η πορεία της εμβολιαστικής καμπάνιας, η επικείμενη εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, έχουν δημιουργήσει συνθήκες διατηρήσιμης αντιστροφής των μακροχρόνιων πτωτικών τάσεων. Εις πείσμα του 3ου μεγαλύτερου χρέους του κόσμου που κατέχει η χώρα μας και την λόγω πανδημίας δημοσιονομική επεκτασιμότητα, παραμένουμε αισιόδοξοι για τα επόμενα τρίμηνα και ευελπιστούμε για περισσότερες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς απόκτηση ισχυρότερης ανταγωνιστικότητας στο σύγχρονο περιβάλλον.

 

 

Ευρώπη


Γερμανία

  • Στα 12,5 δις Ευρώ υποχώρησε το εμπορικό πλεόνασμα τον Οκτώβριο από 12,9 δις τον προηγούμενο μήνα και αυξημένο κατά 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  • Αύξηση 2,8% σε μηνιαία βάση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο μετά την κατά 0,5% πτώση του προηγούμενου μήνα. Θετική έκπληξη αποτέλεσε η κατά 3,2% ανάκαμψη της μεταποίησης και η κατά 8,2% αυξημένη παραγωγή επενδυτικών αγαθών (αυτοκίνητα, εργαλειομηχανές).Παρά την θετική εξέλιξη το επίπεδο της βιομηχανικής παραγωγής υπολείπεται ακόμη κατά 6,5% από τα προπανδημικά υψηλά.

 

Ελλάδα

  • Αύξηση 4,82% σημείωσε ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου από 3,41% τον προηγούμενο μήνα. Στην τελική διαμόρφωση του δείκτη τεράστια ήταν η επιβάρυνση της στέγασης 5,6% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Ο δείκτης τιμών παραγωγού ο οποίος κλιμακώθηκε στο 13,5%, λόγω της συσχέτισης του με την αύξηση των τιμών καταναλωτού μας προϊδεάζει για πληθωρισμό της τάξης του 5,1% τους επόμενους μήνες.

Ρωσία

  • Στο 8,4% και 8,7% κλιμακώθηκε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Νοέμβριο, από 8,1% και 8,03% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Νέα χαμηλή καταγραφή στις 184.000, σημείωσαν οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας (initial jobless claims), από 227.000.

  • Στο 6,88% και 4,96% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Νοέμβριο, από 6,24 % και 4,58% αντίστοιχα του προηγούμενου μήνα. Η αύξηση παρατηρήθηκε στα τρόφιμα, τα ενοίκια και τις τιμές των οχημάτων. Παρά την κλιμάκωση του Νοεμβρίου μάλλον ο τιμάριθμος κορυφώνει δεδομένης της υποχώρησης των τιμών της βενζίνης.

  • Στα 67,1 δις $ περιορίστηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Οκτώβριο από την αρνητικού ρεκόρ καταγραφή των 81,4 $ δις τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση είναι αυξημένο κατά 46,2%.

 

Ασία


Κίνα

  • Στα 71,7 δις $ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα τον Νοέμβριο από το ρεκόρ των 84,5 δις $ του προηγούμενου μήνα. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι αυξημένο κατά 38,4%. Οι εξαγωγές ήταν σε ετήσια βάση κατά 22% περισσότερες και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 31,7%. Αξιοσημείωτη ετήσια μείωση 7,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές πετρελαίου.

  • Επιβράδυνση στο 12,9% από 13,5% τον προηγούμενο μήνα, σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Νοέμβριο, εξ’ αιτίας της υποχώρησης των τιμών του άνθρακα και των μεταλλουργικών προϊόντων.

  • Ο πληθωρισμός κλιμακώθηκε στο 2,3% από 1,5%, αύξηση αποδιδόμενη κυρίως στην μεταβολή της τιμής των τροφίμων, της ενέργειας αλλά και της περιορισμένης μετακύλισης του κόστους εισροών των επιχειρήσεων.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7