Back to top
Ο J.Powell+ και η απόσυρση του χαρακτηριστικού “παροδικός” από τον πληθωρισμό.

photoΤμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης κατάθεσης του προέδρου της FED ενώπιον της γερουσίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος σχολίασε ότι ο όρος παροδικός για τον πληθωρισμό είναι πλέον αδόκιμος και πρέπει να αποσυρθεί. Η δήλωση αυτή από επίσημα χείλη μας οδηγεί σε μία νέα συνθήκη όπου οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής, θεωρούν ότι ο πληθωρισμός έχει περιέλθει  σε μία κατάσταση τουλάχιστον παροδικής μονιμότητας ή επιμονής!

Το πρώτο βήμα λοιπόν της εποχής Powell+ έχει γίνει και είναι η αναγνώριση του προβλήματος πριν να εγκαινιαστεί η φάση αντιμετώπισής του.

Ας προσπαθήσουμε να φωτίσουμε τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας περιόδου.

Υψηλός πληθωρισμός. Στις 10 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα επίσημα δεδομένα του Νοεμβρίου. Αν δεν εμφαίνεται κάποια επιβράδυνση, οπωσδήποτε θα ακολουθήσουν τους επόμενους δύο μήνες ενθαρρυντικά σημάδια μίας επικείμενης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, λόγω της απότομης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου κατά 20% τις προηγούμενες ημέρες.  

Σφιχτή αγορά εργασίας. Αν και ο Νοέμβριος πρόσθεσε λίγες (210.000) κατά τις προσδοκίες θέσεις εργασίας (550.000),η υποχώρηση της ανεργίας στο 4,2% μας ομολογεί ότι όποιος επιθυμεί μια θέση εργασίας μπορεί να την αποκτήσει με μεγάλη ευκολία. Το “HELP WANTED” το συναντά κανείς πλέον πολύ συχνά στους δρόμους των ΗΠΑ. Να επισημάνουμε ότι από το 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 ο μηνιαίος μέσος όρος των πρόσθετων θέσεων εργασίας ήταν 200.000. Η αύξηση του ποσοστό συμμετοχής του

εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού στο μεταπανδημικό υψηλό του 61,8%, υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας μάλλον είναι σφιχτή και αυτό ενδεχομένως εξ αιτίας δομικών αλλαγών που έχει υποστεί ο τομέας αυτός. Αυτό συνιστά για την FED ένα νέο δεδομένο προκειμένου να ανταποκριθεί στην δέσμευσή της για πλήρη απασχόληση. Ίσως σε κάποια από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις οριστεί ένα νέο ποσοστό για την φυσική ανεργία και αναγγελθεί η επίτευξη του στόχου της πλήρους απασχόλησης ( το πρώτο κουνελάκι από το καπέλο).

Οι καταναλωτές συνεχίζουν να δαπανούν σχεδόν ασυγκράτητα παρά το γεγονός της ανησυχητικά χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αυτοί ερωτώμενοι για το μέλλον είναι μεν απαισιόδοξοι αλλά πράττουν αισιόδοξα δαπανώντας. Ίσως έχουν κάνει τις αγορές των Χριστουγέννων νωρίτερα. 

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι ισχυρότατη. Οι πρόδρομοι δείκτες ΡΜΙ υπηρεσιών και μεταποίησης ή καταγράφουν ιστορικά υψηλά ή κινούνται πολύ κοντά σ’ αυτά. Ίσως αυτό αποτελεί μία ένδειξη ότι η επιχειρηματικότητα στις ΗΠΑ έχει ήδη προσαρμοστεί στο νέο αντίξοο περιβάλλον (υψηλός πληθωρισμός, ελλείψεις εργατικών χεριών, συμφόρηση εφοδιασμού).

Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχουν πάρει την άγουσα, συνηχώντας με την προθεσμιακή αγορά των παρεμβατικών επιτοκίων τα οποία προεξοφλούν 2,5 με 3 αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2022. Αντιθέτως τα μακροπρόθεσμα είναι καθηλωμένα αν όχι πτωτικά, επαναφέροντας στην μνήμη μας το παράδοξο του Greenspan.Το παράδοξο επιτείνεται ακόμη περισσότερο αν λάβουμε υπόψιν ότι το μακροχρόνιο μέρος της καμπύλης των επιτοκίων (30-10) συνεχώς επιπεδώνεται, γεγονός που ιστορικά λάμβανε χώρα στο τέλος της διαδρομής της αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων.    

Δεδομένης της ισχυρής αμερικάνικης οικονομίας και των αφύσικα χαμηλά μακροπρόθεσμων επιτοκίων, οι μετοχικές αγορές και μέσω υψηλότερης αστάθειας διακυμάνσεων, προσπαθούν να βρουν σημεία ή περιοχές ισορροπίας σ’ αυτό το παράδοξο περιβάλλον που είναι να επαναλάβουμε δόκιμο ή πρόσφορο για τοποθετήσεις.

 

Ευρώπη


  • Στο 21,9% εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Η τιμή συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Ο συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 5,0% από το 4,9% της τελευταίας καταγραφής.
  • Ήπια μείωση στο 7,3% από το 7,4% του προηγούμενου μήνα σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας.

Γερμανία

  • Άλλη μία ανοδική έκπληξη σημείωσε  ο γερμανικός πληθωρισμός τον Νοέμβριο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1992 το 5,2% από 4,5% τον προηγούμενο μήνα. Η όμως υποχώρηση της μηνιαίας μεταβολής του μετα από 12 μήνες συνεχούς κλιμάκωσης, παρέχει κάποιες ελπίδες για κορύφωσή του.

  • Στο 5,3% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Νοέμβριο από 5,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ελλάδα

  • Ανοδικά συνέχισε να κινείται η ελληνική μεταποίηση το Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα της Markit. Στις 58,8 μονάδες ο PMI. Όμως Ο ρυθμός αύξησης του κόστους λόγω σοβαρών ελλείψεων σε πρώτες ύλες και επιμήκυνσης του χρόνου παράδοσης των προμηθειών, επιταχύνθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στις 222.000 ανήλθαν οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας (initial jobless claims), από 194.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Στο 4,2% υποχώρησε απρόσμενα το ποσοστό της ανεργίας τον Νοέμβριο από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι νέες προσλήψεις των 210.000 ήταν  απογοητευτικά χαμηλότερες των προσδοκιών (550.000). Το σύνολο των απασχολούμενων ανέρχεται πλέον στα 148,6 εκτ, 3,9 εκτμ λιγότεροι από το επίπεδο των 152,5 εκτμ του Φεβρουαρίου του 2020.  Υπολογίζεται ότι με τον διαμορφωμένο ρυθμό προσλήψεων, το επίπεδο του 2020 θα προσεγγισθεί τον Μάιο του 2022. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) σκαρφάλωσε στο μεταπανδημικό υψηλό του 61,8 από 61,6. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4,79% από 4,84% τον προηγούμενο μήνα.

  • Μικρή επιβράδυνση στο 19,52% παρουσίασε η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών κατοικιών από 19,82%.

Καναδάς

  • Θετικά εξέπληξαν τα στοιχεία Νοεμβρίου για την απασχόληση. Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 6,0% από 6,7%. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας αναγνώρισε ότι η αγορά εργασίας προσομοιάζει με τίς σφιχτές συνθήκες των μέσων του 2019.

 

Ασία


Ν. Κορέα

  • Κατά 3% σε μηνιαία βάση εξασθένησε η βιομηχανική παραγωγή μετά από την υποχώρηση του 1,1% τον Σεπτέμβριο. Εμφανής ήταν η ευρεία περιστολή της, αλλά αξιοσημείωτη ήταν αυτή του κλάδου των αυτοκινήτων των μετάλλων και των μηχανοκατασκευών. Στην χώρα εμπεδώνεται η συνθήκη της συμβίωσης με τον Covid-19 και η εξ αυτής συνέπεια του προσανατολισμού της ανάπτυξης προς την εγχώρια δαπάνη από τις εξαγωγές, δεδομένης της στροφής της παγκόσμιας ζήτησης από τα αγαθά στις υπηρεσίες.

Κίνα

  • Το μεταποιητικό ΡΜΙ NBS Νοεμβρίου, επανήλθε σε έδαφος ανάπτυξης με την καταγραφή 50,1 από το 20μηνο χαμηλό του 49,2. Σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε στην παραγωγή αποδιδόμενη στην μετα από κυβερνητική παρέμβαση χαλάρωση των πιέσεων κάποιων τιμών.

Ιαπωνία

  • Αύξηση 0,9% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον μήνα Οκτώβριο. Η μεταβολή μας προϊδεάζει για τριμηνιαία μεγέθυνση 0,35% του ΑΕΠ.

Ινδία

  • Στο 8,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ινδικού ΑΕΠ από 20,1%.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7