Back to top
Ελληνικό ΑΕΠ γ’ τριμήνου. Πτώση μεγαλύτερη από τον ευρωζωνικό μέσο όρο.
pi

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του ΑΕΠ γ’ τριμήνου, μαζί με τους  αναθεωρημένους πλέον τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς των προηγούμενων 10 ετών, με έτος βάσης το 2015 αντί του 2010.

Σε ετησιοποιημένη βάση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρικνώνεται το ΑΕΠ της χώρας με ρυθμό -6,08% μετά το -2,87% του προηγούμενου τριμήνου. Σε τριμηνιαία βάση η μεταβολή μεταξύ γ΄ και β΄ τριμήνου ήταν 2,29% μετά το προηγούμενο -14,2%.

Η ιδιωτική κατανάλωση η οποία αποτελεί το 72% του συνολικού ΑΕΠ, υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 2,25% ενώ σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 15,3%. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η δαπάνη των νοικοκυριών παρά την αυξημένη αποταμίευση, έμεινε σχετικά σταθερή σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αποδιδόμενη μάλλον στις κρατικές επιδοτήσεις και τα πακέτα στήριξης της οικονομίας.

Η δημόσια δαπάνη η οποία συνεισφέρει στο ΑΕΠ ποσοστό 20,4%, αυξήθηκε στην διάρκεια του γ΄τριμήνου κατά 0,90% και σε ετήσια βάση 0,5%. Στην αύξηση αυτή οφείλεται και η συγκράτηση μια ακόμη μεγαλύτερης ύφεσης.

Οι συνολικές επενδύσεις οι οποίες απαρτίζουν το 10,92% του ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 0,44% στο τρίμηνο και 1,11% στο έτος. Με λεπτομερέστερη προσέγγιση αυτής της συνιστώσας, παρατηρούμε ότι οι επενδύσεις στον παραδοσιακό στυλοβάτη του ΑΕΠ την αγορά ακινήτων συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση σε ετήσια βάση 15,96%, ενώ ο υποτομέας των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό υστέρησε σε ετήσια βάση κατά 2,7%.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 19,2% και οι εισαγωγές κατά 4,4%.

Αν και τα δεδομένα αναμένεται να αναθεωρηθούν, η ευρύτερη εικόνα δεν θα αλλάξει. Η ύφεση στην χώρα (-6,08%) είναι μεγαλύτερη από τον ΜΟ της Ευρωζώνης (-4,3%) και επι του παρόντος επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των μεγάλων οικονομικών οργανισμών (ΕΕ,ΔΝΤ,ΟΟΣΑ) σύμφωνα με τις οποίες, η Ελλάδα θα υποστεί την μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Ελαφρά μείωση στο 8,4% από το 8,5% του προηγούμενου μήνα σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο.
  • Αμετάβλητοι στο -0,3% και 0,2% για τρίτο συνεχόμενο μήνα, παρέμειναν ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Νοέμβριο. Η πεισματική παραμονή του πληθωρισμού σε τόσο χαμηλά επίπεδα συνιστά μια σοβαρή αιτία απογοήτευσης για την ΕΚΤ.
  • Αύξηση 4,3% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον μήνα Οκτώβριο.

 

Γερμανία

  • Πεισματικά χαμηλός και τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός. Με την ένδειξη -0,3% από -0,2% ισοφαρίζει το χαμηλότερο 11 χρόνων.

  • Ήπια υποχώρηση στο 6,1% από το 6,2% του προηγούμενου μήνα, σημείωσε τον Νοέμβριο το ποσοστό της ανεργίας.

  • Μετά από συνεχόμενη 6μηνη αύξηση,  οι βιομηχανικές παραγγελίες επέστρεψαν στα προ της πανδημίας επίπεδα. Αυτή η βελτίωση είναι αποτέλεσμα της ισχυρής εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης.

  • Σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο ο φετινός ήταν αυξημένος κατά 8,2%. Μόνο οι πωλήσεις ειδών ρουχισμού και υπόδησης δεν ακολούθησαν την γενική ανοδική τάση.

Ρωσία

  • Στο 4,4% και 3,9% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Νοέμβριο, από 4,0% και 3,6% αντίστοιχα.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Η μεταποιητική ανάκαμψη επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο σύμφωνα με τον ΡΜΙ της Markit με την καταγραφή 56,7, την υψηλότερη από τον Οκτώβριο του 2014. Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά ήταν συγκρατημένη, ενθαρρυντική ήταν η αύξηση των νέων παραγγελιών.

  • Ο ρυθμός βελτίωσης της αγοράς εργασίας μετριάσθηκε τον Νοέμβριο όπου το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε 6,7% από 6,9% τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση της απασχόλησης συνέβη στις μεταφορές, στην υγεία, και των επαγγελματικών υπηρεσιών, ενώ υποχώρησε στις λιανικές πωλήσεις και στις κυβερνητικές θέσεις. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) ανήλθε στο 61,5 και οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 4,4%.

  • Στα 63,1 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Οκτώβριο από 62 δις τον προηγούμενο μήνα και αυξημένο κατά 46,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Βραζιλία

  • Το ΑΕΠ γ’ τριμήνου σημείωσε αύξηση 7,7% σε τριμηνιαία και μείωση 3,9% σε ετήσια βάση.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


 

Ν. Κορέα

  • Κατά 4% σε ετησιοποιημένη βάση αυξήθηκαν οι εξαγωγές τον Νοέμβριο. Οι αποστολές ημιαγωγών, αυτοκινήτων, μετάλλων και μηχανών στο εξωτερικό ανέκαμψαν ισχυρά το τελευταίο τρίμηνο, με αξιοσημείωτες αυτές προς την ευρωπαϊκή ένωση.

  • Με την ένδειξη 52,9 από 51,20 τον προηγούμενο μήνα ο ΡΜΙ της μεταποίησης  βρέθηκε στα υψηλότερα από το 2011 και σηματοδοτεί την βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στην διάρκεια του δ’ τριμήνου.

Κίνα

  • Ο ΡΜΙ της μεταποίησης Caixin επιτάχυνε την ανοδική του πορεία τον Νοέμβριο στο 54,9, την υψηλότερη καταγραφή από το 2010. Η κατά 7ο συνεχόμενο μήνα βελτίωση της, είναι αποτέλεσμα της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης.

Αυστραλία

  • Παρά τα απαγορευτικά μέτρα λόγω πανδημίας, το ΑΕΠ γ’ τριμήνου εξέπληξε θετικά σημειώνοντας απρόσμενη εκτίναξη 3,3% σε τριμηνιαία και -3,8% σε ετήσια βάση. Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η αυστραλιανή οικονομία είναι το χαμηλό ακόμη επίπεδο ΑΕΠ σε σχέση με αυτό της μακροχρόνιας τάσης του, οι δυσχέρειες στην εξαγωγή υπηρεσιών λόγω των κλειστών συνόρων και η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7