Back to top
“Γερακίνα” η Fed στην τελευταία συνεδρίαση του 2021.
wde

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, η FED αποφάσισε την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των αγορών ομολόγων (tapering), στα πλαίσια στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με την απόφαση, οι αγορές οι οποίες ανήλθαν στα 90$ δις τον Δεκέμβριο, θα περιοριστούν στα 60$ δις τον Ιανουάριο και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με 30$ δις τον Φεβρουάριο. Αυτό το γεγονός θα παρέχει πλέον την ευελιξία στην κεντρική τράπεζα να σκεφτεί ή να αποφασίσει μια ενδεχόμενη αύξηση των παρεμβατικών της επιτοκίων στις συνεδριάσεις της 16ης Μαρτίου ή της 4ης Μαΐου.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την συνεδρίαση, ο J.Powell αναγνώρισε ότι ουδόλως παροδική ήταν η αύξηση του πληθωρισμού. Εξήγησε τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στην οικονομία και ομολόγησε ότι η αγορά εργασίας πλησίασε ταχύτερα τους στόχους για πλήρη απασχόληση απότι αναμενόταν.  

Το πλαίσιο πολιτικής της τράπεζας επικαιροποιήθηκε και διαμορφώθηκε ως εξής: “Με τον πληθωρισμό να έχει υπερβεί το 2% για κάποιο διάστημα, η διοικούσα επιτροπή θεωρεί ότι είναι κατάλληλο να διατηρήσει το παρεμβατικό επιτόκιο σταθερό, μέχρι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας να προσεγγίσουν αυτό που η επιτροπή θεωρεί σαν επίπεδο πλήρους απασχόλησης”. Είναι διακριτή πλέον η εστίαση της FED στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

με τις εκτιμήσεις των με δικαίωμα ψήφου μελών της επιτροπής, οι προβλέψεις για τα παρεμβατικά επιτόκια ανέρχονται σε 3 αυξήσεις εντός του 2022 και 2023 και 2 αντίστοιχα για το 2024. Μάλλον σαν επιθετική μεταστροφή (Hawkish) θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τίς προθέσεις τις FED, δεδομένων των προηγούμενων εκτιμήσεων για μία αύξηση εντός του 2022.  

Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών, η ανάπτυξη του ΑΕΠ προβλέπεται να διαμορφωθεί από 5,5% το 2021 σε 4%, 2,2% και 2% το 2022, 2023 και 2024 αντίστοιχα. Ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού (PCE Core), αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το φετινό 4,4%, σε 2,7% ,2.3% και 2,1%. Η ανεργία από 4,3% σε 3,5%.

 

 

Ευρώπη


  • Στην συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο του 2022 τερματίζεται το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) όπως είχε αναγγείλει σε προηγούμενη συνεδρίαση της. Αν και η απόφαση φάνηκε σχετικά επιθετική, οι αυξήσεις επιτοκίων αργούν ακόμη. Οι επανεπενδύσεις των ληγόμενων ομολόγων του προγράμματος PEPP, θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2024, ευέλικτα αναπροσαρμοζόμενες  στον χρόνο, σε επενδυτικές κατηγορίες και δικαιοδοσίες συμπεριλαμβάνοντας τελικά και ελληνικά ομόλογα.
  • Στο 3,3% διαμορφώθηκε η ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο από 5,2% τον Σεπτέμβριο.

Ην. Βασίλειο

  • Στο 4,2% από 4,3% αποκλιμακώθηκε η ανεργία τον Οκτώβριο. Οι αποδοχές των εργαζομένων σημείωσαν αύξηση 4,9% από 5,8% το προηγούμενο διάστημα.

  • Εξέπληξε αρνητικά ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου, με την εκτίναξη του στο 5,1% το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Τον προηγούμενο μήνα ανερχόταν στο 4,2%.

  • Στην τελευταία συνεδρίαση του χρόνου η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το ρυθμιστικό της επιτόκιο από 0,10% στο 0,25%. Η απόφαση είναι απόλυτα κατανοητή, αλλά τολμηρή δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνονται με την μετάλλαξη Όμικρον.

 

Ρωσία

  • Στο 8,5% από 7,5% αύξησε το παρεμβατικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της χώρας.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στις 206.000, ανήλθαν οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας (initial jobless claims), από 188.000.

  • Κατά 17,92% περισσότερες σε ετησιοποιημένη βάση, ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο. Η διαδικτυακή κατανάλωση αποτελεί το 13% των συνολικών λιανικών πωλήσεων και είναι αυξημένη σε ετήσια βάση κατά 12%.

  • Στο 9,74% κλιμακώθηκε τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Ο ιστορικός συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας προϊδεάζει για ένα προσεχές επίπεδο του πληθωρισμού, στο ύψος του 7,2 από το 6,9% της τελευταίας καταγραφής.

  • Συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τα δεδομένα του κατασκευαστικού τομέα κατοικιών, όπου τον Νοέμβριο οι ενάρξεις ανεγέρσεων νέων κατοικιών σε ετήσια βάση ανήλθαν στις 1,679εκ, αυξημένες κατά 8,25%.

  • Με τον δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής υψηλότερα πλέον του προπανδημικού επιπέδου, η ετήσια μεταβολή του ανήλθε στο 5,27% τον Νοέμβριο. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) με την ένδειξη 76,83%, ισοφάρισε το προπανδημικό επίπεδο και βρίσκεται 2,36 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του διαστήματος 1972-2020.

 

 

Ασία


Κίνα

  • Σε υποχώρηση βρέθηκαν οι ρυθμοί μεταβολής των στοιχείων οικονομικής δραστηριότητας του Νοεμβρίου εκτός από την ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής η οποία διαμορφώθηκε στο 3,8% από 3,5%. Οι επενδύσεις παγίων, του κύριου μοχλού της ανάκαμψης, υποχώρησαν προς την μακροχρόνια τάση μεταβολής των με αύξηση 5,2% από 6,1%. Οι περιουσιακές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 4,8%.

Αυστραλία

  • Στο 4,6% από 5,2% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Νοέμβριο.

Ινδία

  • Στο 4,91% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο από 4,48%.

 

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7