Back to top
Αγορές και δυσμενής συγκυρία.
cc

Πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για την αλλόκοτη συμπεριφορά των αγορών. Κάποιοι μάλιστα αναφέρονται σε χαιρέκακα αντανακλαστικά ή στην Νεροπάθεια, παραπέμποντας στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα, ο οποίος συνέχιζε να παίζει την λύρα του αμέριμνος στην διάρκεια μιας μεγάλης πυρκαγιάς στην Ρώμη γύρω από το παλάτι του.  Χαρακτηριστικό των πρόσφατων εβδομάδων της συμπεριφοράς των αγορών, ήταν η ανοδική αντίδραση τους σε οποιαδήποτε είδηση σαν να ήταν καλή είδηση και γενικότερα η εντύπωση ότι αγνοούν την αναταραχή που επικρατεί στην κοινωνία των ΗΠΑ ή την καταστροφή που έχει προκληθεί στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και του υπόλοιπου κόσμου.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι αγορές είναι έξυπνοι προεξοφλητικοί μηχανισμοί και αποκρίνονται στην δευτεροπαραγωγική βελτίωση ή στην μικρότερη επιδείνωση των δεδομένων, πριν αυτά εξελιχθούν σε καλές ειδήσεις.

Οι εξελίξεις των πρόσφατων εβδομάδων προσομοιάζουν με μάχη μεταξύ μακροοικονομικών και θεμελιωδών δεδομένων αλλά νικήτρια επι του παρόντος αναδεικνύεται η επαυξημένη ρευστότητα.

Έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη στα υποστηρικτικά και για τις αγορές, νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της πανδημίας. Στην διάθεση ρευστότητας δηλαδή εκ μέρους της FED ύψους 35% του ΑΕΠ των ΗΠΑ ή σ’ αυτήν της ΕΚΤ ύψους 15% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Στην θέσπιση προγραμμάτων στήριξης εκ μέρους του Κογκρέσου ύψους 15% του ΑΕΠ αλλά και της δημοσιονομικής επέκτασης χωρών της ευρωζώνης ύψους περίπου 30%.

Οπωσδήποτε η κερδοφορία των επιχειρήσεων το 2020 θα υποστεί σοβαρό πλήγμα. Οι εκτιμήσεις όμως για το 2021 αναφέρονται σε μια κερδοφορία σαφέστατα ανώτερη αυτής του 2019. 

Ο επαναπατρισμός σημαντικών επενδυτικών σχεδίων των πολυεθνικών ομίλων είτε των ΗΠΑ είτε της Ευρώπης στην δικαιοδοσία της έδρας τους (reshoring), οι αναγκαστικά λόγω εγκλεισμού καταναλωτές που έχουν μετατραπεί σε υπεραποταμιευτές σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, συνιστούν επαρκείς συνθήκες ανάκαμψης του ΑΕΠ.

Μερικές πρόσθετες σκέψεις με αφορμή την ανακοίνωση του ποσοστού ανεργίας του Μαΐου στις ΗΠΑ και την ανακοίνωση του ΝΒΕR, του επίσημου φορέα των ΗΠΑ για την παρακολούθηση του οικονομικού κύκλου της χώρας, για την είσοδο της χώρας σε ύφεση μετα την κορύφωση του διάρκειας 128 μηνών αναπτυξιακού οικονομικού κύκλου τον Φεβρουάριο του 2020.

Το ποσοστό 13,3%, ήταν χαμηλότερο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από το αναμενόμενο και μας προϊδεάζει για μια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας πολύ νωρίτερα από ότι είχε προεξοφληθεί τον Μάρτιο η τον Απρίλιο. Ιστορικά η περίοδος κορύφωσης του ποσοστού ανεργίας-(Απρίλιος-Μάιος)- όπως επίσης και εκείνη η φάση όπου το ΑΕΠ της χώρας αναπτύσσεται με τον χειρότερο ρυθμό, συνιστούν στατιστικά την προσφορότερη συγκυρία για μετοχικές αγορές, δεδομένης της υψηλότερης τους μελλοντικής απόδοσης.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Η οικονομική δραστηριότητα μάλλον είδε τα χαμηλά της με την ένδειξη 13,6 του σύνθετου PMI του Απριλίου. Τον Μάιο η αντίστοιχη ένδειξη είναι 31,9 και σ΄ αυτήν αντανακλάται η βελτίωση των συνθηκών λόγω της επανεκκίνησης της δραστηριότητας και η αισιοδοξία ότι το γ’ τρίμηνο θα επανέλθει η μεγέθυνση του ΑΕΠ. Από την έρευνα προκύπτει ότι θα πρέπει να είναι αναμενόμενη τους επόμενους μήνες, η πτώση τιμών των παραγόμενων αγαθών, η επιδείνωση της αγοράς εργασίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
  • Με ποσοστό -19,6 % κατέρρευσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο.
  • Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας (PEPP), κατά 600 δις ευρώ. Η αρχική παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος ήταν συνολικής αξίας 750 δις ευρώ και με στοχευμένη διάρκεια μέχρι το τέλος του 2020 η οποία μετατοπίζεται τώρα για το τέλος του 2021. Αναμφισβήτητα η παρέμβαση της ΕΚΤ σε συνδυασμό με την επιδιωκόμενη δημοσιονομική επέκταση της ευρωζώνης, μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί σαν σημαντική.

 

Γερμανία

  • Ο δείκτης Pmi Μαΐου με ένδειξη 36,6 χαρακτηρίζεται από παραγωγική καχεξία όχι του εύρους του Απριλίου του 34,5. Η οικονομική δραστηριότητα παρά την τμηματική επαναλειτουργία της παραγωγής ατονεί, λόγω της ασθενούς ζήτησης. Πριν ενσκήψει η πανδημία η μεταποίηση είχε υποχωρήσει 7-8% από τα υψηλότερα του 2017. Τώρα η μεταβολή ανέρχεται στο -25-30%. Οι παραγωγοί δεν περιμένουν σύντομα κάποια ανάκαμψη και έτσι αναμένεται ένας νέος γύρος απωλειών θέσεων εργασίας ιδιαίτερα στον κλάδο των κεφαλαιουχικών αγαθών.
  • Μεγάλη αύξηση στο 6,3% από 5,8% σημείωσε η ανεργία τον Μάιο. Η αύξηση παρατηρείται παρά την εκτεταμένη χρήση του μέτρου των μειωμένων ωρών εργασίας και αναμένεται να κορυφωθεί περι τον Αύγουστο στο ποσοστό του 6,5%.

Ελλάδα

  • Ο κορονοϊός αφήνει τα σημάδια του ακόμη στην μεταποιητική επίδοση της χώρας, φέροντας την ένδειξη του Μαΐου στο 41,1 από 29,5 τον προηγούμενο μήνα. Παρά την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η άτονη ζήτηση εγχώρια και διεθνής και ο φόβος μιας παρατεταμένης ανάκαμψης στοιχειώνει τους μεταποιητές.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Ελαφρά άνοδο στο 43,1 σημείωσε ο ISM PMI τον Μάιο, από 41,5 τον Απρίλιο. Στην ένδειξη αποτυπώνεται η μικρή βελτίωση του τομέα της εργασίας, της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Παρά την ακόμα κυρίαρχη αδύναμη ζήτηση, εμφανίζονται κάποια ενθαρρυντικά σημάδια επανάκαμψης της.
  • Στα 49,4 δις $ από 42,3 διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα του Απριλίου.
  • Στο 13,3% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο από 14,75 τον Απρίλιο.  Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) ανήλθε στο 60,8 και οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 6,7% χαμηλότερα από το 7,9% του προηγούμενου μήνα.  Η μέση εβδομαδιαία απασχόληση ανήλθε σε 34,7 ώρες από 34,2.
  • Κατά 2,5 εκτμ αυξήθηκε τον Μάιο ο αριθμός των μισθοδοτούμενων ατόμων. Αυτή η εξέλιξη συνιστά την μεγαλύτερη ιστορικά θετική έκπληξη δεδομένου του γεγονότος ότι ανεμένετο μείωση κατά 7,5 εκτμ. Έτσι το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε απροσδόκητα στο 13,3% τον Μάιο από 14,4% τον Απρίλιο, ενώ διάχυτη ήταν η προσδοκία για 20%. Σε διευκρίνισή της η στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι τον προηγούμενο μήνα, εκατομμύρια άτομα τα οποία θα έπρεπε να θεωρηθούν προσωρινά άνεργοι χαρακτηρίστηκαν από λάθος σαν εργαζόμενοι απέχοντες από την εργασία τους. Σύμφωνα μ΄ αυτήν την συνθήκη  το ποσοστό ανεργίας του Απριλίου θα έπρεπε να είναι περίπου 19,5% και όχι 14,7% όπως ανακοινώθηκε.  Εάν αυτά τα άτομα είχαν καταμετρηθεί και τον Μάιο με τον ίδιο τρόπο τότε το ποσοστό της ανεργίας θα ανερχόταν στο 16,4% και όχι 13,3%.  Παρά την στατιστική αντιξοότητα μακροοικονομικά, σημαντικό είναι το γεγονός καταγραφής της υψηλότερης ανεργίας τον Απρίλιο με ποσοστό 19,7% και της ενδεχόμενης αποκλιμάκωσης της  από δω και στο εξής.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Αυστραλία

  • Η μακροβιότερη οικονομική ανάπτυξη διάρκειας 28,5 ετών έλαβε τέλος. Η πτώση κατά 0,3 % του ΑΕΠ α’ τριμήνου οδηγεί την χώρα με βεβαιότητα σε ύφεση. Η οικονομική επέκταση τερματίστηκε σαν συνδυασμός των πυρκαγιών και των μέτρων περιορισμού λόγω κορονοιου.

Κορέα

  • Η διολίσθηση του PMI και τον Μάιο χαμηλότερα στο 41,3, αντανακλά την βύθιση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών σε επίπεδα του 2009.
  • Συνεχίστηκε η υποχώρηση των εξαγωγών των Μάιο ο οποίος κατέγραψε ποσοστό -23,7% ακολουθώντας την κατά -25,1 % εξέλιξη του προηγούμενου μήνα. Η πανδημία του κορονοϊού περιόρισε σημαντικά την παγκόσμια ζήτηση και έτσι οδηγείται η χώρα σε μείωση των εξαγωγών της παρά το άθικτο γενικά παραγωγικό της δυναμικό.
  • Οι τιμές της ενέργειας οδήγησαν τον πληθωρισμό του Μαΐου σε αρνητικό έδαφος με ένδειξη -0,3%.

Ιαπωνία

  • Παρά την άρση των περιορισμών συνεχίστηκε η υποχώρηση της παραγωγής τον Μάιο. Αιτία ήταν η κατάρρευση της ζήτησης και η δραστική μείωση των εξαγωγών

Κίνα

  • Και ο PMI Caixin κινήθηκε ανοδικά στο 50,7 συμπλέοντας με τον αντίστοιχο της Nbs, αναδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη της παραγωγής τον Μάιο ήταν αργή αλλά ταχύτερη από την αύξηση της ζήτησης και σε εκπλήρωση παραγγελιών οι οποίες είχαν καθυστερήσει.
  • Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα του Μαΐου, το οποίο διαμορφώθηκε στα 62,93 $ δις. Σε ετησιοποιημένη βάση οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 3,3% και οι εισαγωγές της κινήθηκαν 16,7% χαμηλότερα. Το 10% των συνολικών εξαγωγών αφορούσε προϊόντα σχετιζόμενα με την πανδημία.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7