Back to top
Κίνα. Εθνική λαϊκή συνέλευση (NPC)
pp

Άρχισε την Παρασκευή στην Κίνα με καθυστέρηση 2 μηνών το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός του έτους η συνεδρίαση της εθνικής λαϊκής συνέλευσης. Αυτή αποτελεί το υψηλότερο κρατικό και νομοθετικό όργανο της λαϊκής δημοκρατίας της Κίνας, εκλέγεται κάθε 5 χρόνια και συνέρχεται κάθε άνοιξη για διάστημα 10-14 ημέρες. Οι ετήσιες συνεδριάσεις του σώματος, παρέχουν την δυνατότητα στους κρατικούς αξιωματούχους να αξιολογήσουν της ακολουθούμενες πολιτικές και να παρουσιάσουν στο έθνος τους μελλοντικούς σχεδιασμούς.

Η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείματος προκειμένου να παρασχεθεί στήριξη στην οικονομική ανάπτυξη και στην αγορά εργασίας είναι η σημαντικότερη οικονομική προτεραιότητα της εν εξελίξει συνέλευσης στα πλαίσια της αντιμετώπισης της μεγαλύτερης οικονομικής καθίζησης των τελευταίων δεκαετιών λόγω κορονοϊού.

Το επίσημο έλλειμμα του προϋπολογισμού σχεδιάζεται να διευρυνθεί φέτος στα 3,76 τρις γιουάν από 2,76 τρις το 2019 και σύμφωνα με την πρόβλεψη στο 3,6% του ΑΕΠ.  Να υπενθυμίσουμε ότι δεδομένου του πολύ χαμηλού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης (17% του ΑΕΠ), αυτή έχει σημαντικό περιθώριο επέκτασης και να οδηγήσει το δημοσιονομικό της έλλειμα μέχρι και 10% του ΑΕΠ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική δυσπραγία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 38%. Μεταξύ άλλων θα ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω εγγυήσεων, μείωσης φόρων και τελών. Η δαπάνη για την υγεία πρόκειται να τονωθεί στο πλαίσιο της κρίσιμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας. Εκτιμάται η αύξηση να ανέλθει στο 6,7% και να χρηματοδοτηθεί μέσω ειδικών ομολόγων. Στα πλαίσια αυτά αναμένεται να ενισχυθούν τοπικά προγράμματα δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης πανδημιών, έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών. Η προτεραιότητα όμως δίδεται στην μεγέθυνση της εγχώριας ζήτησης μέσω επενδύσεων σε υποδομές

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


Γερμανία

  • Η έρευνα του πρόδρομου δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ZEW του Μαΐου, χαρακτηρίστηκε από την δυσοίωνη εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης  και με την χαμηλότερη ένδειξη από το 2008 στο 93,5 από 91,5 τον προηγούμενο μήνα. Ο υποδείκτης όμως των προσδοκιών παρουσιάζει βελτίωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα με καταγραφή 51 από 28,2. Το μεγαλύτερο μερίδιο των θετικών προσδοκιών για ανάκαμψη μπορεί να αποδοθεί στην ευφορία της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού και την αίσθηση αποτελεσματικότητας των τεράστιων δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων.

 Η. Βασίλειο

  • Έντονη πτώση στο 0,8% από 1,5%, κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο. Η  κατάρρευση των τιμών της ενέργειας σε συνδυασμό με την έκλειψη των επιδράσεων της αύξησης των τιμολογίων των εταιρειών κοινής ωφέλειας κατά το 2019, λειτουργούν αποπληθωριστικά και θα πρέπει να αναμένουμε το επόμενο διάστημα, πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της πιστωτικής χαλάρωσης εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.
  • Κατά 22,6% βυθίστηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο μετα την πτώση του 5,6% του Μαρτίου.

Ρωσία

  • Ετήσια μείωση 6,6% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο του 2020.
  • Στο 1,6% διαμορφώθηκε η μεταβολή του ΑΕΠ α’ τριμήνου σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα περιορισμού του ιού, διάρκειας 6 εβδομάδων εφαρμόστηκαν από 30 Μαρτίου και κατά συνέπεια όλη η επιβάρυνση των μέτρων θα αποτυπωθεί στα δεδομένα του ΑΕΠ β’ τριμήνου.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Σε υποχώρηση κατά 19,2% οι άδειες κατασκευής νέων κατοικιών τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Επιδείνωση 29,7% σε ετήσια βάση παρουσίασαν και οι ενάρξεις ανέγερσης.
  • Μείωση 17,8% κατέγραψαν οι πωλήσεις κατοικιών τον Απρίλιο, ενώ αύξηση 7,4% σημείωσε η μέση τιμή πώλησης στα 286.800 $.
  • Στο επίπεδο των 2.438.000, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας θα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο 20,1%.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Ινδία

  • Σε μείωση του ρυθμιστικού της επιτοκίου κατά 0,4 % στο 4% προχώρησε ομόφωνα η κεντρική τράπεζα της Ινδίας.

Αυστραλία

  • Στο 42,6 και το χαμηλότερο από το 2013, υποχώρησε το PMI μεταποίησης της χώρας.

Ιαπωνία

  • Στο 0,1% και -0,2% υποχώρησε ο ονομαστικός και ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού τον Απρίλιο από 0,4% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.
  • Έλλειμμα 930 τρις γιεν σημείωσε το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7