Back to top
Τελικά και η Γερμανία σε ύφεση.
qq

Την εντονότερη μείωση από την κρίση του 2009 κατέγραψε το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η υποχώρηση που σημειώθηκε σε τριμηνιαία βάση ήταν 2,2% και σε ετήσια 1,9%. Η μείωση ήταν λιγότερο δραματική σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης μια και τα μέτρα περιορισμού ήταν λιγότερο αυστηρά και επιβλήθηκαν αργότερα.

Μετα την στατιστική αναπροσαρμογή του ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ δ’ τριμήνου του 2020 από μηδενικό σε -0,1%, η χώρα εισέρχεται τελικά στην πρώτη μετα το 2013 τεχνική ύφεση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας η ιδιωτική κατανάλωση και οι πάγιες επενδύσεις βυθίστηκαν ενώ οι κατασκευές και η δημόσια δαπάνη συνεισέφεραν αμυδρά στην ανάπτυξη. Χωρίς να αναφερθούν συγκεκριμένα μεγέθη σχετικά με τις εξαγωγές και της εισαγωγές της χώρας, μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι ιδιαίτερα ο τομέας των εξαγωγών υπέστη καθίζηση.

Οπωσδήποτε η μεταβολή της πρώτης τριμηνίας είναι μια προεισαγωγή αυτού που επέρχεται και θα πρέπει να αναμένουμε, την μεταβολή δηλαδή του β’ τριμήνου η οποία θα είναι η χειρότερη επιδείνωση, μάλλον διψήφια, των στοιχείων της οικονομικής δραστηριότητας μετα τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Κατά 12,9% κατέρρευσε η βιομηχανική παραγωγή του Μαρτίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μείωση της παραγωγής διαρκών καταναλωτικών αγαθών ήταν 24,2%, των κεφαλαιουχικών 21,5%, των ενδιάμεσων προϊόντων 11,8% και της ενέργειας 6,4%
  • Στο 0,8% και 0,4% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στην Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα από 1,4% και 0,8% τον προηγούμενο μήνα.

Γερμανία

  • Η ενέργεια ήταν ο κύριος αίτιος της υποχώρησης κατά 1,9% των τιμών παραγωγού Απριλίου έναντι του 2019. Χωρίς τον συνυπολογισμό της ενέργειας η μεταβολή ανέρχεται σε 0,1%

 Η. Βασίλειο

  • Κατά 2,0% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το α’ τρίμηνο του 2020. Η υποχώρηση ήταν το αποτέλεσμα μιας εβδομάδας μέτρων περιορισμού.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο επίπεδο των 2.981.000, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας θα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο 17,3%.
  • Στο 0,4% και 1,4% υποχώρησε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Απρίλιο, από 1,5 % και 2,1% αντίστοιχα. Στην εξέλιξη αποτυπώνεται η έλλειψη ζήτησης για κάποιες δαπάνες. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η κατά 32% κατάρρευση της τιμής της βενζίνης συγκριτικά με την υποχώρηση της ενέργειας κατά 18%.
  • Κατά 17,8% λιγότερες ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο σε ετησιοποιημένη βάση. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η διαδικτυακή κατανάλωση κινείται με ετήσιο ποσοστό αύξησης 21,6% και συνιστά πλέον την κινητήρια δύναμη των λιανικών πωλήσεων.
  • Την  μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της 101χρονης ιστορίας του κατέγραψε ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας. Σε ετήσια βάση η μεταβολή του ήταν της τάξης του 15%. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) κατέρρευσε στο 64,9% το χαμηλότερο της ιστορίας της.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Ινδία

  • Έντονη βύθιση 16,7% υπέστη η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο, σαν συνέπεια των μέτρων περιορισμού διάρκειας μιας εβδομάδας.
  • Η ήπια υποχώρηση της μεταβολής, των τιμών καταναλωτή, από 5,9% στο 5,8% που παρουσίασε ο Απρίλιος, μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην ελλιπή μέθοδο συλλογής των στοιχείων.

Κίνα

  • Χαμηλότερα του αναμενόμενου στο 3,3% κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο  από 4,3% τον Μάρτιο.
  • Τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας του Απριλίου εμφανίζουν την βιομηχανική παραγωγή να ανακάμπτει μέσω της κατά 3,9% αύξησης της σε ετησιοποιημένη βάση. Οι λιανικές πωλήσεις αν και μειωμένες κατά 10,3 % παρουσιάζουν ανάμεικτη εικόνα. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων για παράδειγμα παρουσιάζουν πλέον αμετάβλητους ρυθμούς σε σχέση με το περσινό Απρίλιο.

Αυστραλία

  • Στο 6,2% και το υψηλότερο από το 2015, εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας του Απριλίου. 

Κορέα

  • Την μεγαλύτερη πτώση 25,1%, από το 2009 υπέστησαν οι εξαγωγές της χώρας.

Ιαπωνία

  • Η χώρα εισέρχεται σε ύφεση μετά την ανακοίνωση της κατά 0,9% συρρίκνωσης του ΑΕΠ α’ τριμήνου και σε συνέχεια της κατά 1,9% υποχώρησης του δ’ τριμήνου 2019. Σημαντικοί συντελεστές της εξέλιξης ήταν η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η μείωση των εξαγωγών, ενώ ελάχιστη ήταν η υποστήριξη εκ μέρους της δημόσιας κατανάλωσης.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7