Τα προκαταρτικά σύνθετα PMI Απριλίου της ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν, εμφανίζονται να καταρρέουν σε νέα κατώτερα όλων των εποχών και συγκεκριμένα στο 13,5 από 29,7 τον προηγούμενο μήνα. Χαρακτηριστική ήταν η απίστευτη αδυναμία της συνιστώσας των υπηρεσιών η οποία κατέρρευσε στο 11,7 από 26,4. Ο υποτομέας της μεταποίησης έδειξε πιο συγκροτημένη συμπεριφορά διολισθαίνοντας τον Απρίλιο στο 33,6 από 44,5 τον Μάρτιο. Αυτή η ζοφερή εικόνα του κλίματος, αφορά και τις 2 κύριες χώρες της ευρωζώνης από άποψη οικονομικής δραστηριότητας, την Γερμανία και την Γαλλία, με την πρώτη να τα πηγαίνει λίγο καλύτερα.
Η εικόνα του Απριλίου δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι και διαφορετική δεδομένου του γεγονότος ότι ο Μάρτιος δεν επηρεάστηκε και πάρα πολύ από τους εκάστοτε περιορισμούς. Όσον αφορά το ΑΕΠ, οι δημοσιευθείσες έρευνες επιβεβαιώνουν τους φόβους για μια άνευ προηγουμένου υποχώρηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ το β’ τρίμηνο. Ο ίδιος ο πάροχος της έρευνας, η Markit, εκτιμά ότι τα προαναφερθέντα επίπεδα του PMI συνάδουν με τριμηνιαία υποχώρηση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 7,5%.
Ενόψει της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα που δρομολογήθηκε ήδη σε κάποιες χώρες, μετα βεβαιότητας μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα δεδομένα του Απριλίου συνιστούν το χαμηλότερο σημείο για τα PMI και υποστηρίζουμε ότι αυτήν την στιγμή δεν έχει καμία σημασία το μέγεθος της υποχώρησης η κατάρρευσης, αλλά η μορφή και η ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Ευρώπη
Γερμανία
- Ο πρόδρομος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo Απριλίου με ένδειξη 74,3, κατέγραψε την χαμηλότερη τιμή της ιστορίας του. Ανησυχητική παραμένει και η εικόνα των προσδοκιών όπου συνεχίζεται και αυτόν τον μήνα η καταγραφή νέων κατώτερων, μάλλον λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης ακόμη, απέναντι στα πρόσφατα ληφθέντα μέτρα.
Γαλλία
- Στα χαμηλότερα από το 2009 υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, σαν αποτέλεσμα των απαγορεύσεων λόγω του κορονοιού. Δεδομένου του γεγονότος ότι η μεταβολή του ΑΕΠ δ’ τριμήνου 2019 ήταν -0,1%, θα πρέπει να αναμένουμε την είσοδο της χώρας σε τεχνική ύφεση με την ανακοίνωση των στοιχείων α’ τριμήνου στις 30 Απριλίου.
Ην. Βασίλειο
- Η πτώση της τιμής των καυσίμων και του ρουχισμού συνετέλεσαν τα μέγιστα στην υποχώρηση του πληθωρισμού του Μαρτίου στο 1,5%, από 1,7% τον προηγούμενο μήνα.
- Την μεγαλύτερη πτώση (5,8%) στην ιστορία της σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο. Αυτό το ποσοστό ρεκόρ, μετριάσθηκε από την κατά 10,4% αύξηση των πωλήσεων τροφίμων και των κατά 5,9% αυξημένων διαδικτυακών πωλήσεων.
Ελλάδα
- Με ομοβροντία υποβαθμίσεων των προοπτικών από θετικές σε σταθερές εμφανίστηκαν οι τρεις από του 4 οίκους αξιολόγησης. Προς έκπληξη όμως πολλών αναλυτών και οι 3 άφησαν αμετάβλητη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Τον χορό άνοιξε αιφνιδιαστικά η Fitch μια και η ετυμηγορία της ήταν για το καλοκαίρι και ακολούθησαν τηρώντας την προγραμματισμένη ημερομηνία τους η Standard & Poor’s και η DBRS.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Αμερική
ΗΠΑ
- Οι πωλήσεις κατοικιών ανήλθαν στις 5,270 εκτμ τον Μάρτιο, αυξημένες κατά 0,8%, μετα τα από το 2006 επίπεδα ρεκόρ πωλήσεων 5,770 εκτμ του Φεβρουαρίου.
- Στα χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2011 υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan.
- Στο επίπεδο των 4.427.000, υποχώρησε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κύριος όγκος των 15.000.000 συνεχόμενων αιτήσεωντων προηγούμενων εβδομάδων αποδίδεται στο προσωρινό κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού. Τον Μάρτιο είχαν καταχωρηθεί 7,14 εκτ άνεργοι οι οποίοι αντιστοιχούσαν σε 163 εκτ εργαζόμενους και αποτελούσαν 4,4% ποσοστό ανεργίας. Χονδρικά κάθε 5 εκτ νέοι άνεργοι αυξάνουν κατά 3% το ποσοστό της ανεργίας και κατά συνέπεια αυτήν την στιγμή το ποσοστό της ανεργίας θα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο 14%.
Καναδάς
- Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου οδήγησε σε αισθητή μείωση του πληθωρισμού τον Μάρτιο στο 0,9% από 2,2%.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Ασία
Κορέα
- Κατά 1,4% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αναγόμενη σε έτος η μεταβολή οδηγεί σε μείωση κατά 5,6%. Συγκρινόμενο με το α’ τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2009. Να σημειωθεί ότι η εξάπλωση του Covid-19 επηρέασε την οικονομική δραστηριότητα από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.