Back to top
Η μεταστροφή του κλίματος είναι προ των πυλών.
pi

Οι οικονομικές προοπτικές αλλάζουν σε ημερήσια βάση… το να κάνεις προβλέψεις σε μια τέτοια συγκυρία δεν χρησιμεύει σε τίποτε”.

Πρόεδρος της Fed J.Powell στην συνέντευξη τύπου της 15ης Μαρτιου.

Η βαθιά ύφεση παγκοσμίως είναι βέβαιη. Μια πληθώρα πρόδρομων δεικτών που παρακολουθούμε αλλά και στοιχεία της πραγματικής οικονομίας που αρχίζουν να ανακοινώνονται (όπως οι απώλειες θέσεων εργασίας), προλέγουν μίαν άνευ ιστορικού προηγουμένου κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας το β’ τρίμηνο του 2020. Θεωρούμε ότι δεν έχει καμία σημασία το μέγεθος της συρρίκνωσης, αλλά η μορφή της επικείμενης ανάκαμψης και η αποτελεσματικότητα των χωρίς προηγούμενο μέτρων που έχουν ληφθεί και ανακοινωθεί από τους διαμορφωτές πολιτικών.

Οπωσδήποτε η υφή της ύφεσης θα είναι ασυνήθιστη. To μέγεθος υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι διψήφιο, δεδομένου του γεγονότος ότι τα νοικοκυριά έχουν πάψει να καταναλώνουν πλήθος αγαθών και υπηρεσιών και οι εταιρίες έχουν αναβάλει κάθε επενδυτικό σχέδιο. Όταν όμως θα έχει παρέλθει ο χρόνος εγκλεισμού και θα έχουν ανοίξει τα καταστήματα, τα εστιατόρια, οι χώροι διασκέδασης και αναψυχής η καταναλωτική δαπάνη θα εκτοξευθεί εκ νέου με διψήφιους ρυθμούς αύξησης.

Η καταπολέμηση του κορωνοϊού συνιστά έναν πόλεμο. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται από τις εκάστοτε αρχές διαμόρφωσης πολιτικών, τηρουμένων των ιδιαιτεροτήτων τους (οι ΗΠΑ επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της ανεργίας ενώ η Γερμανία στα θέματα του πληθωρισμού), αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών ενός πολέμου όπως την καταστροφή του παραγωγικού ιστού ή την διατήρηση του καταναλωτικού δυναμικού της κοινωνίας.  

Είμαστε αισιόδοξοι και η αισιοδοξία μας εδράζεται στις πρωτοφανείς και υπέρογκες νομισματικές πρωτοβουλίες σε μέγεθος και ταχύτητα εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, αλλά και τις σε σχέση με τα τελευταία χρόνια προαναγγελθείσες σπάνιες και αχαλίνωτες δημοσιονομικές επεκτάσεις, όγκου υψηλότερου ακόμη και από το 10% του ΑΕΠ. Χώρες γνωστές για την φειδωλή τους δημοσιονομική διαχείριση όπως η Γερμανία, μας αιφνιδίασαν με την αποφασιστικότητα για επέκταση και την διάθεση να πράξουν ότι χρειαστεί (“whatever it takes” μέσω της αναβολής του συνταγματικού φρένου του χρέους) προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική καθίζηση.       

Θα θέλαμε να κλείσουμε με μια ακόμη πιο αισιόδοξη νότα. Έχει ξεκινήσει το β’ τρίμηνο του 2020. Αυτό το τρίμηνο ίσως αποτελέσει για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη, από άποψη πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, το χειρότερο όλης της οικονομικής τους ιστορίας. Αλλά προσοχή, μάλλον θα είναι και μοναδικό από άποψη διάρκειας. Θα είναι εξαιρετικά σύντομο όπως και η πτώση των αγορών ήταν αστραπιαία (Flash bear).

Η ιστορία των υφέσεων από το 1910 και μετα καταδεικνύει, ότι η πιο σύντομη ύφεση ήταν διάρκειας 6 μηνών. Εκτιμούμε ότι η αποφασιστικότητα των αρχών θα την αναδείξει τελικά σε βραχύτερη των 6 μηνών και συντομότερη όλων των εποχών (εις πείσμα του συνηθισμένου ορισμού).

Η αναδίφηση όλων των σημαντικών πτωτικών αγορών, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ολοκλήρωση των πτώσεων (ο πυθμένας), κατά κύριο λόγο συμβαίνει με την ανακήρυξη των υφέσεων. Δηλαδή αν βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση από το α’ τρίμηνο ή ανακηρυχτεί στο β’ τρίμηνο, τότε η έχουμε δει τα χαμηλά των αγορών η είναι πολύ κοντά μας!!!

Διαβάστε πως μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας Χαρτοφυλάκιο ΕΔΩ.

 

Ευρώπη


Η τελευταία ένδειξη 29,7 για τον σύνθετο PMI, συνιστά τον χειρότερο ρυθμό επιδείνωσης όλων των εποχών. Η ένδειξη του Μαρτίου παραπέμπει σύμφωνα με την Markit σε ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ τριμήνου 2,5% (10% ετησιοποιημένο) και έπονται χειρότερα.

Αύξηση 3,0 % παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις σε ετησιοποιημένη βάση τον μήνα Φεβρουάριο από 2,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ελλάδα

  • Με ένδειξη 42,5 για τον Μάρτιο ο δείκτης PMI σηματοδοτεί την χειρότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2015 την ελληνική μεταποίηση.

Γερμανία

  • Αύξηση 6,4% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις σε ετησιοποιημένη βάση τον μήνα Φεβρουάριο από 2,1% τον προηγούμενο μήνα.
  • Καθίζηση υπέστη τα σύνθετο PMI του Μαρτίου στο ιστορικό κατώτατο του 35. Η εν λόγω ένδειξη παραπέμπει σε μείωση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 1,7%.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Ο δείκτης μεταποίησης της ISM με ένδειξη 49,1, επέστρεψε σε έδαφος συρρίκνωσης από το 50,1 του προηγούμενου μήνα. Ωστόσο η οικονομία συνολικά συνεχίζει να αναπτύσσεται για 131 συνεχείς μήνες. Από την έρευνα προκύπτει ότι έχει πληγεί το φρόνημα των συμμετεχόντων από την ενδημία του κορονοϊού και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
  • Στην ένδειξη 120 από 132,6, υποχώρησε απότομα τον Μάρτιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, λόγω της  βραχυπρόθεσμης επιδείνωσης των προοπτικών.
  • Στα 39,9 $ δις ανήλθε το εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο από 45,5 δις τον προηγούμενο μήνα και μειωμένο κατά 22,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Στις 6.648.000 εκτοξεύθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα ανεργίας (initial jobless claims). Αυτό το επίπεδο συνιστά και το υψηλότερο όλων των εποχών. Ιστορικά η μέχρι τώρα υψηλότερη καταγραφή ήταν αυτή του Οκτωβρίου του 1982 με 695.000 και δεύτερη υψηλότερη αυτή του Μαρτίου του 2009 με 665.000. Τα αντίστοιχα επίπεδα ανεργίας εκείνων των περιόδων ήταν 10,80% και 10%.
  • Στο 4,4% εκτοξεύθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο αυξημένο κατά 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας δεδομένου του γεγονότος ότι ο αριθμός των ανέργων δεν αφορά ολόκληρο τον μήνα αλλά την εικόνα μέχρι την 12ην Μαρτίου. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) υποχώρησε στο 62,7 και οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 3,1% υψηλότερα από το 3,0% του προηγούμενου μήνα.

​​​​​​​Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

 

Ασία


  Κίνα

  • Σε έδαφος επέκτασης και με ένδειξη 52 επανήλθε ο δείκτης PMI Nbs μεταποίησης τον Μάρτιο μετά το ακραία χαμηλό 35,7 του Φεβρουαρίου. Τα δεδομένα του μηνός οδηγούν παρέχουν μια εικόνα αύξησης της παραγωγής όχι ακόμη στα προ κρίσης επίπεδα, δεδομένης πλέον και της παγκόσμιας κρίσης. Οι μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής παρουσιάζουν ταχύτερη βελτίωση από τις μικρότερες.

Ιαπωνία

  • Αύξηση 1,7% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις σε ετησιοποιημένη βάση τον μήνα Φεβρουάριο από -0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ν. Κορέα

  • Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής Φεβρουαρίου τα οποία παρουσίασαν αύξηση 11,4% μετά το απογοητευτικό -2,6% του Ιανουαρίου. Η κύρια συμβολή στην αύξηση προήλθε από τον κλάδο παραγωγής των ηλεκτρονικών και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ινδία

  • Η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη καθρεφτίζεται στην πτώση του PMI μεταποίησης του Μαρτίου στο 51,8 από 54,5 και με ενδιαφέρον αναμένεται ο αντίκτυπος στην συνολική ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

​​​​​​​Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

 

Market Snapshots


Macro

11

10 Year Sovereign Bonds

22

Global Indices

33

Developed Markets

44

Emerging Markets

55

Currencies

66

Commodities

77