Back to top
Μείωση επιτοκίων από την fed. Διχασμένη για την επόμενη της κίνηση
pic

Σε μείωση κατά 0,25% του παρεμβατικού επιτοκίου προχώρησε η FED στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση κατά δήλωση του Powell, ήταν δύσκολη και προϊόν συμβιβασμού τριών ετερόκλητων απόψεων. Αυτής της μείωσης, της μεγαλύτερης μείωσης κατά 0,50% και καμίας μείωσης. Η διχογνωμία αυτή προέκυψε από τα σήματα που εκπέμπει η οικονομία η οποία ναι μεν δεν επιβραδύνει, η ανεργία παραμένει στα χαμηλά 50 χρόνων, οι  καταναλωτικές δαπάνες είναι ισχυρές, αλλά παρατηρείται σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων η καθυστέρηση επενδύσεων λόγω της μη ολοκλήρωσης  των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Σε μία απόπειρα σταχυολόγησης των απαντήσεων του προέδρου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε θα ήταν άξια αναφοράς τα παρακάτω.

Μεγάλη σημασία αποδίδει ο πρόεδρος στην συνέχιση της ανάπτυξης γιατί τα αποτελέσματα της ανθούσας οικονομίας αγγίζουν κοινότητες που έμεναν για μεγάλο διάστημα μακριά απ’ αυτήν.

Τα μέλη της FED δεν προβλέπουν ύφεση αλλά παρακολουθούν τις αλλαγές των χρημ/κων συνθηκών.

Κάποιοι στο συμβούλιο είναι προσκολλημένοι στην καμπύλη των επιτοκίων και κάποιοι όχι τόσο. Το σημαντικό στην υπόθεση είναι οι λόγοι που μπορεί να είναι αντεστραμμένη η καμπύλη και για πόσο διάστημα.

Σχετικά με μια έρευνα του συμβουλίου διοικητών της FED που διακινείται και σύμφωνα με αυτήν, έως το τέλος του 2020 έως και μια ποσοστιαία μονάδα θα συγκρατηθεί η ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ εξαιτίας των αβεβαιοτήτων του εμπορίου. Ο πρόεδρος συμφώνησε με τις συνέπειες, αρνήθηκε όμως να επιβεβαιώσει το ποσοστό καταφεύγοντας στο επιχείρημα ότι σε μια οικονομία μεγέθους 22$ τρις, είναι παρα πολύ δύσκολο να απομονωθούν η να ποσοτικοποιηθούν οι συνέπειες κάποιων μέτρων.

Στο ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης πολιτικής αρνητικών επιτοκίων, είναι προτιμότερη η μεγάλης κλίμακας αγορά ενεργητικών.

Σχετικά με τα διαμορφούμενα χαμηλά επιτόκια, αυτά αποδοθήκαν στις χαμηλές προσδοκίες για ανάπτυξη και πληθωρισμό και στην παρατηρούμενη  ενοποίηση παγκόσμιας οικονομίας και κεφαλαιαγορών, όπου η πληθώρα ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις οδηγεί σε ροές κεφαλαίων στις πραγματικές αποδόσεις των ΗΠΑ.

Σε ένα περιβάλλον ασκούμενων δημοσιονομικών, ρυθμιστικών και εμπορικών πολιτικών ζητήθηκε να διευκρινιστεί ο ρόλος και τα όρια της νομισματικής πολιτικής. Στα πλαίσια αυτά έγινε αναφορά στην ανάθεση εκ μέρους του κογκρέσου στην κεντρική τράπεζα του έργου που έχει στόχο την ελαχιστοποίηση της ανεργίας και την σταθερότητα των τιμών και στην κατά συνέπεια αρμοδιότητα της παροχής εκ μέρους της κάθε είδους συμβουλής η αρωγής, στις δημοσιονομικές αρχές να επιτελέσουν το έργο τους. Οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι αυτές που είναι αποτελεσματικότερες και οφείλουν να λάβουν αρκετές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της μακροχρόνιας ανάπτυξης των ΗΠΑ, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα, την συμμετοχή στην αγορά εργασίας και τις δεξιότητες των εργαζομένων. Η ενδυνάμωση του αναπτυξιακού δυναμικού (potential growth rate) της οικονομίας δεν είναι αρμοδιότητα της νομισματικής αλλά της δημοσιονομικής πολιτικής.

Στα πλαίσια των παρεμβάσεων/πιέσεων του προέδρου των ΗΠΑ στο καταστατικό έργο της κεντρικής τράπεζας αναφέρθηκε ότι το ηθικό των μελών είναι υψηλό.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Ελβετία

  • Αμετάβλητα όπως αναμενόταν άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της χώρας, ανήγγειλε όμως νέο ευνοϊκότερο πλαίσιο χρέωσης αρνητικών επιτοκίων προς τις τράπεζες. Στο δίλημμα που επικρατεί, της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ή της παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να εξασθενήσει η ανοδική κίνηση του φράγκου και να αναχαιτιστεί η πτώση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων και κατά συνέπεια η πτώση του πληθωρισμού, μάλλον θα προτιμηθεί η επιλογή της συναλλαγματικής παρέμβασης.

Ηνωμένο Βασίλειο

  • Έντονη πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ο οποίος κινήθηκε στο 1,7% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα.
  • Αμετάβλητο στο 0,75% έμεινε το παρεμβατικό επιτόκιο μετά την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

 

Αμερική


Economy & Markets

 

ΗΠΑ

  • Σε μείωση κατά 0,25% του παρεμβατικού επιτοκίου προχώρησε η FED στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

 

Ασία


Economy & Markets

 

Κίνα

  • Συνεχίζει να επιβραδύνεται η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής. Τον Αύγουστο ήταν αυξημένη κατά 5,6% ενώ τον Ιούλιο 5,8%.

Ιαπωνία

  • Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας στην πρόσφατη συνεδρίαση της. Στην συνοδευτική του δήλωση ο διοικητής της τράπεζας τόνισε ότι παρακολουθεί με προσοχή το ενδεχόμενο της απώλειας του στόχου της σταθερότητας των τιμών, δεδομένου του γεγονότος ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι αρκετά ασθενείς, το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας επιβραδύνεται και οι μισθοί υποχωρούν. Στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Οκτωβρίου, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης ότι θα  επανεξετασθούν αυτά τα δεδομένα  και δεν θα διστάσει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα χαλάρωσης εάν συνεχίζεται ακόμη η απώλεια της οπτικής με τον στόχο της σταθερότητας των τιμών. Σε αναμονή νέων ασύμβατων μέτρων άσκησης νομισματικής πολιτικής λοιπόν. 

 

 

Market Snapshots


Macro

mac

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7