Back to top
Είναι καιρός η δημοσιονομική πολιτική να αναλάβει
pic

BILD: “Έτσι απομυζά ο κόμης Ντράγκιλα (Mario Draghi) τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας. Χάσαμε δισεκατομμύρια κατά την διάρκεια της θητείας του”.   

Στην τελευταία συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας πριν την αποχώρηση του κυβερνήτη/προέδρου της Μάριο Ντράγκι, αξιοποιήθηκε όλο το νομισματικό οπλοστάσιο μέσω των αποφάσεων της, προκειμένου να τονώσει την ασθμαίνουσα οικονομία της ευρωζώνης και να επαναφέρει τις πληθωριστικές προσδοκίες.

Συνοπτικά αποφάσισε με σαφή πλειοψηφία και παρά την ποικιλία απόψεων:

  • την μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,1% στο -0,50%
  • την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς τίτλων τον Νοέμβριο με μηνιαίο ρυθμό 20 δις ευρώ
  • την επανεπένδυση των ληγμένων τίτλων του προηγούμενου προγράμματος αγορών για χρονικό διάστημα πέραν της ενδεχόμενης μελλοντικής αύξησης επιτοκίων
  • την συνέχιση του προγράμματος στοχευμένης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων (TLTRO III) με πιο συμφέροντες όρους, προκειμένου να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών (ιδιαίτερα του αδύνατου νότου της Ευρώπης)
  • την θέσπιση ενός συστήματος διαβάθμισης (two-tier system) προκειμένου να εξαιρεθούν κάποιες πλεονάζουσες καταθέσεις των αποθεματικών των τραπεζών στην κεντρική τράπεζα (ιδιαίτερα του ισχυρού βορρά της Ευρώπης).”Thank you for the bail out, on your way out, Mr Draghi” λέγεται ότι σιγοτραγουδούσαν στα ανώτερα κλιμάκια της Deutsche Bank μετά τις ανακοινώσεις…   

Στο παραπάνω λαϊκίστικο πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας Bild, ουσιαστικά αποτυπώνονται οι επικρατούσες επιφυλάξεις του γερμανικού χώρου σχετικά με τα αμφιλεγόμενα τμήματα του επικείμενου πακέτου στήριξης και συγκεκριμένα τα αρνητικά επιτόκια των καταθέσεων και την περαιτέρω μείωση τους. Ο κος Ντράγκι υπεραμύνθηκε της πολιτικής αυτής της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εξηγηθεί στον κόσμο ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι μια αναγκαιότητα και είναι παρα πολύ σημαντικά στον βαθμό που η προσκόλληση στον καταστατικό της στόχο, δημιούργησε 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας με σημαντικά ωφελημένους τους Γερμανούς πολίτες.    

Ο κεντρικός τραπεζίτης στην ολοκλήρωση της παρουσίασης των αποφάσεων του συμβουλίου, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφασιστική συνεισφορά άλλων πολιτικών προκειμένου να μπορέσει η οικονομία της ευρωζώνης να δρέψει όλα τα οφέλη της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του μακροχρόνιου αναπτυξιακού δυναμικού της.   

Η εφαρμογή δομικών αλλαγών/μεταρρυθμίσεων στις χώρες της ευρωζώνης πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να τονωθεί η παραγωγικότητα και να μειωθεί η δομική ανεργία    

Ήταν η πρώτη φορά που μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας ακούστηκε τόσο συχνά ο όρος της δημοσιονομικής επέκτασης η των δημοσιονομικών πολιτικών (fiscal policy). Σχετικά με αυτές αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι χώρες με περιθώριο άσκησης τους θα πρέπει να δρουν εγκαίρως και αποτελεσματικά ενώ στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος θα πρέπει να ακολουθείται συνετή πολιτική.       

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υπογραμμίστηκε εκ μέρους του κεντρικού τραπεζίτη η αναγκαιότητα της ανάληψης πλέον εκ μέρους των κρατών, πολιτικών δημοσιονομικής επέκτασης. Υιοθετήθηκε εκ μέρους του η άποψη ότι αν υπήρχε κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική η αν πιθανόν μελλοντικά υπάρξει, οι παρενέργειες της νομισματικής πολιτικής θα ήταν πολύ λιγότερες, ο αντίκτυπος των σημερινών αποφάσεων πολύ πιο γρήγορος και η διατήρηση κάποιων ακολουθούμενων μέτρων της κεντρικής τράπεζες πολύ λιγότερο αναγκαία.         

Στο θέμα μιας διαφαινόμενης ύφεσης στην ευρωζώνη ο κος Ντράγκι απεφάνθη ότι η πιθανότητα είναι μικρή αλλά έχει αυξηθεί και συγκεκριμένα για την Γερμανία δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις διαφόρων ινστιτούτων για μια επικείμενη ύφεση, αλλά θεωρεί ότι είναι κατάλληλη η στιγμή για λήψη μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης. Αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη ενός προγράμματος 50 δις ευρώ στην διάθεση της ολλανδικής κυβέρνησης το οποίο οφείλει να ενεργοποιήσει άμεσα.     

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ο κος Ντράγκι παραδίδει την σκυτάλη στην κα Λαγκάρντ με την μορφή ενός δημοσιονομικού QE και με μια πρόσκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εκδώσουν περισσότερο χρέος εκμεταλλευόμενοι τα χαμηλά επιτόκια.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Η  ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα στην συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου αποφάσισε την μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,1% στο -0,50%, ανακοίνωσε την επανέναρξη της πιστωτικής της χαλάρωσης (QE) από τον Νοέμβριο με ρυθμό 20 δις ευρώ μηνιαίως την οποία θα συνεχίσει για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο.     

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και κατά 2% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο διακινδυνεύοντας η μεταποίηση της ευρωζώνης να οδηγηθεί σε τεχνική ύφεση για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο. Λαμβάνοντας δε υπόψιν ότι η μεταποίηση αποτελεί το 20% του συνολικά παραγόμενου ΑΕΠ, εγείρονται σοβαρότατες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που αυτή η πτώση θα έχει στην τελική του διαμόρφωση του 3ου τρίμηνου.  

Ηνωμένο Βασίλειο

  • Στο 3,8% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση 4% του κόστους εργασίας, δυσχεραίνει το έργο της κεντρικής τράπεζας η οποία πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου στην επόμενη συνεδρίαση της 19ης Σεπτεμβρίου.

Γαλλία

  • Ελαφρά μείωση 0,2% σημείωσε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή της χώρας συνεχίζοντας έτσι να παρουσιάζει ανθεκτικότητα και ελάχιστα επηρεασμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Γερμανία

  • Στο  1,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο από 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

 

Αμερική


Economy & Markets

 

ΗΠΑ

  • Στο 1,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο από 1,8% τον Ιούλιο. Αντίθετα ανοδικά σε σχέση με τον Ιούλιο κινήθηκε ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού (χωρίς τρόφιμα και ενέργεια δηλαδή) στο 2,4% από 2,2%.

 

Ασία


Economy & Markets

 

Κίνα

  • Αμετάβλητος στο 2,8% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο.

Ινδία

  • Ελαφρά αυξημένος στο 3,2% ο πληθωρισμός του Αυγούστου σε σχέση με το 3,1% του προηγούμενου μήνα. Δεδομένου του γεγονότος ότι κινείται χαμηλότερα του στόχου ευλόγως αναμένονται περαιτέρω μειώσεις του παρεμβατικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας.

 

 

Market Snapshots


Macro

MACRO

10 Year Sovereign Bonds

bonds

Global Indices

global

Developed Markets

develop

Emerging Markets

emerg

Currencies

cur

Commodities

com