Back to top
Καμία αύξηση επιτοκίου το 2019 από την Fed

Αναμφισβήτητα η πιο σημαντική είδηση και εξέλιξη της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η Fed διατήρησε σταθερό το επιτόκιο ενώ έστειλαν «σήμα» στην αγορά ότι δεν αναμένεται κάποια περαιτέρω αύξηση, φέτος. Επίσης, αρκετά σημαντική ήταν και η δήλωσή της σχετικά με τον ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού της, ύψους $4τρις, και συγκεκριμένα ότι από τον Μάιο θα επιβραδύνει τον ρυθμό συρρίκνωσης και ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα διακοπεί τελείως. Έτσι, φαίνεται ότι η Fed θορυβημένη από τα οικονομικά στοιχεία και ανακοινώσεις παγκοσμίως, επιβραδύνει την σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Στο άλλο σημαντικό θέμα των τελευταίων μηνών, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ θετικά και ότι είναι πιθανή μια τελική συμφωνία. Επίσης, σε ευρωπαϊκό έδαφος τώρα, η γερμανική κυβέρνηση κατέθεσε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2020 εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την οικονομία και αναθεωρημένων προς τα κάτω προβλέψεων. Όλο και μεγαλώνουν οι ανησυχίες για την γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση είναι όλο και λιγότερο ενθαρρυντικά καθώς παγιώνεται σιγά σιγά η επιβράδυνση της μεταποίησης.

Tέλος, στις επιμέρους οικονομικές ειδήσεις και ανακοινώσεις την προηγούμενη εβδομάδα, οι Κεντρικές Τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας, Ρωσίας, της Βραζιλίας καθώς και Ινδονησίας και Φιλιππίνων διατήρησαν αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό τους.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Επιβράδυνση της μεταποίησης στην Γερμανία και στην Ευρωζώνη

Οριακή αύξηση του πληθωρισμού στην Μεγάλη Βρετανία και στο 1,9%

Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική από τις Τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας και Ρωσίας

 

Ευρωζώνη

  • Σε μια πρώτη μέτρηση, ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε αισθητά και στις 47,6 μονάδες από τις 49,3.Ο ΡΜΙ υπηρεσιών μειώθηκε οριακά στις 52,7 και ο σύνθετος στις 51,3.

Γερμανία

  •  Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW αυξήθηκε από τις -13,4 στις -3,6 μονάδες.
  • Σε μια πρώτη μέτρηση, ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε αισθητά και στις 44,7 μονάδες από τις 47,6. Ο ΡΜΙ υπηρεσιών μειώθηκε στις 54,9 και ο σύνθετος στις 51,5.

Μεγάλη Βρετανία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά στο 1,9% και η ανεργία μειώθηκε οριακά στο 3,9%.
  • Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της, το βασικό επιτόκιο στο 0,75% καθώς και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Γαλλία

  • Σε μια πρώτη μέτρηση, ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε αισθητά και στις 49,8 μονάδες από τις 51,5. Ο ΡΜΙ υπηρεσιών μειώθηκε στις 48,7 και ο σύνθετος στις 48,7 επίσης.

Ρωσία

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,1% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 2% σε ετήσια βάση και η ανεργία παρέμεινε στο 4,9%. Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 7,75%.

 

Αμερική


Economy & Markets

Θετικά τα στοιχεία για εργοστασιακές παραγγελίες και παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ

Σε χαμηλό 2 ετών η μεταποίηση στις ΗΠΑ σύμφωνα με την Markit

Αμετάβλητο στο 6,5% το επιτόκιο από τη Τράπεζα της Βραζιλίας

 

ΗΠΑ

  • Οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν οριακά τον Ιανουάριο και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 0,3% και οριακά λιγότερο του αναμενομένου.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Markit μειώθηκε στις 52,5 μονάδες και σε χαμηλό σχεδόν 2 ετών.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 9χιλ. και στις 221χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 16η Μαρτίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 26χιλ. και έφτασαν στις 1,750εκ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 9η Μαρτίου.

Καναδάς

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά στο 1,5% και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση.

Βραζιλία

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 6,5%.

 

Ασία


Economy & Markets

Στο 0,2% ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας

Αμετάβλητο το επιτόκιο από τις Τράπεζες των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας

 

Ιαπωνία

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 3,4% σε μηνιαία βάση και ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 0,2%. Η μεταποίηση παρέμεινε στις 48,9 μονάδες.

Αυστραλία

  • Η ανεργία μειώθηκε στο 4,9%.

Ινδονησία

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 6%.

 

Market Snapshots

 


Macro

macro

10 Year Sovereign Bonds

1000y

Global Indices

glob

Developed Markets

dev

Emerging Markets

emerg

Currencies

cur

Commodities

com