Back to top
Τι είναι ύφεση και ποιος την ορίζει;

nber                                   

Τμήμα Ερευνών HellasFin

Το NBER το εθνικό γραφείο οικονομικών ερευνών των ΗΠΑ (www.nber.org ), είναι ο υπεύθυνος φορέας που αποφασίζει για το αν η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.Το NBER ορίζει την ύφεση σαν σημαντική απόκλιση της οικονομικής δραστηριότητας διάρκειας μερικών μηνών και εκτεινόμενης σε όλη την οικονομία. Δεν χαρακτηρίζεται δηλαδή η ύφεση από τον συνήθη όρο των δυο συνεχόμενων τριμήνων πτώσης του ΑΕΠ. 

Στην προσπάθεια τους να αφουγκραστούν τον σφυγμό της οικονομίας οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν σωρεία δεικτών. Θα μπορούσαμε αυτό το σύνολο των δεικτών να το κατηγοριοποιήσουμε σε 2 ομάδες. Τους πρόδρομους δείκτες (Leading Indicators) οι οποίοι έχουν κάποια δυνατότητα να προλέξουν η να μας προειδοποιήσουν για μια ενδεχόμενη μελλοντική κρίση/ύφεση και τους δείκτες συγκυρίας (Coincident indicators) οι οποίοι ουσιαστικά σημαίνουν την απαρχή κάποιας ύφεσης.

Ευρεία δημοσιότητα έλαβε το τελευταίο διάστημα το γεγονός ότι κάποιοι μεμονωμένοι πρόδρομοι δείκτες όπως για παράδειγμα η καμπύλη των επιτοκίων και το PMI της μεταποίησης, παρέχουν κάποια σημάδια ανησυχίας. 

Οι τομείς όμως που ουσιαστικά προσανατολίζει την προσοχή του το NBER προκειμένου να αποφανθεί για την κατάσταση της οικονομίας, είναι σημαντικές αποκλίσεις στο πραγματικό εισόδημα, στην απασχόληση, στην βιομηχανική παραγωγή και στο σύνολο των πωλήσεων. Η δραστηριότητα αυτών των τομέων αποτυπώνεται σε δείκτες συγκυρίας και οι οποίοι αυτήν την στιγμή δεν μας παρέχουν κάποιο ανησυχητικό σήμα.