Back to top
Υψηλά ή υψηλότερα επιτόκια, για μεγαλύτερο διάστημα, το πρόσφατο μήνυμα της FED.
pic

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Σύμφωνα με την συναίνεση των εκτιμήσεων, αμετάβλητο στο 5,25-5,5%, άφησε το παρεμβατικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στην πρόσφατή της συνεδρίαση.

Ελάχιστες ήταν οι αλλαγές στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική. Στα συμπεράσματα της επιτροπής, βαρύνουσα θέση έχει η δήλωση ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό, σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη δήλωση του Ιουνίου όπου ο ρυθμός χαρακτηριζόταν ήπιος.

Στο επίπεδο των παρεμβατικών επιτοκίων, μάλλον προς απογοήτευση των αγορών και των αναλύσεων, επανεπιβεβαιώθηκε η αταλάντευτη προσκόλληση της FED στην περιοριστική νομισματική πολιτική, προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο, διαδικασία η οποία θα διαρκέσει αρκετό διάστημα ακόμη. Στο σχέδιο των οικονομικών προβολών, αίσθηση προκάλεσε η επανάληψη της εκτίμησης των μελών της FED για μία αύξηση ακόμη του παρεμβατικού επιτοκίου μέχρι το τέλος του 2023 και σε σχέση με τις προβολές του Ιουνίου, οι 2 λιγότερες αυξήσεις για το 2024 και 2025.

Δεδομένης της απροθυμίας του προέδρου της FED J.Powell να αναγγείλει την κορύφωση των ρυθμιστικών επιτοκίων ή την ταχεία αποκλιμάκωσή τους, τελικά το πρόσφατο μήνυμα της FED ήταν, “Υψηλά ή υψηλότερα επιτόκια, για μεγαλύτερο διάστημα”.  

 

Ευρώπη


Ην. Βασίλειο

  • Παρά το άλμα των τιμών της ενέργειας, στο 6,7% υποχώρησε ανέλπιστα τον Αύγουστο ο πληθωρισμός, από 6,8% προηγουμένως.

Γερμανία

  • Στο -12,6% βυθίστηκε τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Το επίπεδο βύθισης συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Ο συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του -1,5% από το 6,1% της τελευταίας καταγραφής.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Η επιμονή των επιτοκίων για υποθήκες υψηλότερα του 7% συνεχίζουν να ροκανίζουν την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών κατοικιών, των οποίων ο δείκτης NAHB υποχώρησε στο 45.
  • Επιβράδυνση παρουσίασαν τα δεδομένα του κατασκευαστικού τομέα κατοικιών, όπου τον Αύγουστο οι ετήσιες ενάρξεις νέων κατοικιών, κατρακύλησαν στις 1,283 εκτμ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020 και μειωμένες κατά 14,9% σε ετήσια βάση.
  • Στα 882 $ δις ανήλθε το ετήσιο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών στην διάρκεια του β’ τριμήνου. Η μείωσή του σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ανέρχεται στο 13,6%.

Καναδάς

  • Μακράν των εκτιμήσεων, στο 4% αναπήδησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο από 3,3% προηγουμένως. Ο ετησιοποιημένος ρυθμός των αυξήσεων του σκληρού πυρήνα ανήλθε στο 4,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022 ανανεώνοντας έτσι την ανοδική δυναμική των τιμών.

Βραζιλία

  • Κατά 0,5% στο 12,75% περιέκοψε η κεντρική τράπεζα της χώρας το παρεμβατικό της επιτόκιο σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς. Εν μέρει έχουν προαναγγελθεί και προσεχείς μειώσεις με βηματισμό της τάξης του 0,5%.

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Στο 3,2% διολίσθησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, από 3,3 % τον προηγούμενο μήνα.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8