Back to top
Το “καναρίνι στο ορυχείο” η μάλλον “το kiwi στο ορυχείο” ;

asia interest interest rates

Είναι η μείωση επιτοκίων μεταδοτική; Αυτό το ερώτημα πλανάται πλέον πάνω από τις ασιατικές αγορές. Την εβδομάδα που μας πέρασε μια σειρά από κεντρικές τράπεζες της περιοχής όπως της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων, όρισαν με τις μειώσεις των παρεμβατικών επιτοκίων τους σαν κυρίαρχο το σύνθημα “να αναμένετε το απροσδόκητο”. 

Η νέα Ζηλανδία είναι όμως αυτή που φαίνεται να οδηγεί την κούρσα του παγκόσμιου επιτοκιακού κύκλου. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ήταν η πρώτη η οποία μείωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο τον Μάιο του 2019 και τώρα προέβη σε περαιτέρω μείωση κατά 0,50%, αιφνιδιάζοντας τις προσδοκίες με το μέγεθος της παρέμβασης. Το timing της μείωσης ήταν συμβατό με τις προσδοκίες, αλλά οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω. Η συνοδευτική δήλωση αφορούσε τις ηπιότερες προοπτικές της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού, την επιβράδυνση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ και τις αποδυναμωμένες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Αίσθηση δημιουργεί η ανωτέρω κίνηση γιατί η χώρα ως μια μικρή ανοικτή οικονομία άκρως εκτεθειμένη στην παγκόσμια οικονομική συγκυρία, διαθέτει μια κεντρική τράπεζα και έναν διοικητή ενεργητικό, έχει περιθώρια να κινηθεί σε ένα πλαίσιο που μάλλον θα αποτελέσει προπομπό αυτού που θα ακολουθήσει στις οικονομίες του υπόλοιπου αναπτυγμένου και αναδυόμενου κόσμου.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Γερμανία

  • Επιταχύνθηκε ο ρυθμός μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής τον προηγούμενο μήνα σε -6,2% από -5%,συμβαλλοντας στην ήδη θολή εικόνα των προοπτικών της γερμανικής οικονομίας και ιδιαίτερα στον τομέα των πάγιων επενδύσεων.

Γαλλία

  • Μηδενική μεγέθυνση παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο σε αντίθεση με το 4% του Μαΐου.

Ρωσία

  • Στο 4,6% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο από 4,7% προηγούμενα.

Ην Βασίλειο

  • Με τον ηπιότερο ρυθμό του 1,2% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ του β ‘τριμήνου σε σχέση με το 1,8% του α’.

 

Αμερική


Economy & Markets

Ο πρόδρομος δείκτης PMI/ISM των υπηρεσιών από το 55,1 του Ιουνίου  κατέγραψε τιμή 53,7 η οποία και ισοδυναμεί με το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.

Άξιο αναφοράς το γεγονός της διακύμανσης αυτήν την εβδομάδα του επιτοκίου του 30ετους κρατικού ομολόγου στα επίπεδα του 2,123% πολύ κοντά στο ρεκόρ όλων των εποχών του 2,102% που καταγράφηκε στις 11/07/2016.

Θα έπρεπε εδώ να αναφερθεί επίσης το γεγονός της καταγραφής τιμής 1507$ ανά ουγκιά του χρυσού, το οποίο αποτελεί ρεκόρ 6ετιας.

 

 

Ασία


Economy & Markets

Ιαπωνία

  • Ελαφρά υψηλότερος διατηρήθηκε ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ του β’ τριμήνου στο 1,07% από 1%.

Κίνα

  • Κατά 3,3% αυξήθηκαν απροσδόκητα οι εξαγωγές της χώρας τον μήνα Ιούλιο. Οι αποστολές στην ΕΕ (+6%) και στις αναδυόμενες χώρες αντιστάθμισαν την μείωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ (-6,5%) και την Ιαπωνία. Οι εξαγωγές αντιθέτως σημείωσαν μείωση 5,6% αντικατοπτρίζοντας την μείωση του εμπορίου του σχετικού με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την ασθενή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.
  • Εξ αιτίας της ανόδου των τιμών των τροφίμων κατά τι υψηλότερα κινήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουλίου στο 2,8 % από 2,7%. Αντιθέτως ο δείκτης τιμών παραγωγού του ιδίου μήνα πέρασε σε αποπληθωριστικό περιβάλλον με ποσοστό -0,3 %.

Ινδία

  • Σε μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου, από 5,75% σε 5,4% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας

Φιλιππίνες

  • Η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο από 4,5% σε 4,25%.

 

Market Snapshots


Macro

d

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7