Back to top
Θα πέσουν οι μετοχές κι άλλο;
pic

Η απάντηση στην ερώτηση είναι, ότι κανείς δεν ξέρει.

Η αλήθεια είναι ότι παρά την πρόσφατη πτώση δεν εκμηδενίστηκαν τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς. Αντί να αναζητούμε τον πυθμένα οποιασδήποτε πτώσης είναι προτιμότερο να αναδιφήσουμε στην υπόθεση της διάρκειας της υποχώρησης των τιμών, παρά στο εύρος της.

Οι αγορές θα μπορούσαν να πέσουν κι άλλο, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνουν χαμηλά, ακόμη και ενόψει της έλευσης μιας πανδημίας. Η τελευταία σοβαρή πτώση συνέβη τον Οκτώβριο του 2007 και ολοκληρώθηκε μετά από 1,5 χρόνο, αφού διορθώθηκαν μια σειρά από σοβαρές ανισορροπίες. Σήμερα η παγκόσμια οικονομία δεν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ανισορροπίες.

Τι πρέπει να κάνουμε; Έχοντας υπόψιν μας ότι οι συνέπειες της πτώσης, οποιουδήποτε εύρους σχεδόν εκμηδενίζονται για του μακροπρόθεσμους επενδυτές που κατέχουν ένα σωστά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, θεωρούμε ότι τώρα είναι η ενδεδειγμένη στιγμή να καταρτίσουμε ένα χρηματοοικονομικό σχέδιο αν δεν διαθέτουμε κάποιο, ή αν έχουμε κάποιο να το αναθεωρήσουμε η να το επαναπροσδιορίσουμε.

Μπορεί η υγεία μας να είναι εκτεθειμένη στον κορονοϊό, σε καμία περίπτωση όμως δεν επιτρέπεται να είναι ο χρηματοοικονομικός μας σχεδιασμός. 

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Κατάτι βελτιωμένες οι συνθήκες στον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ένδειξη 49,2 από 47,9 τον προηγούμενο μήνα.

Γερμανία

  • Στάσιμο παρέμεινε το ΑΕΠ δ’ τριμήνου, διαμορφώνοντας έτσι την ετήσια μεταβολή του 2019 σε 0,5%. Η ανάλυση των επι μέρους συνιστωσών καταδεικνύει ότι η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 1,4%,  η δημόσια κατά 3,1% και οι επενδύσεις στις κατασκευές κατά 2,7%, ενώ υποχώρησαν κατά 2,3% οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ελλάδα

  • Η τελευταία ένδειξη 56,2 για τον PMI (από 54,4 τον Ιανουάριο), συνιστά τον ταχύτερο ρυθμό βελτίωσης από τον Απρίλιο 2019 και ενισχύεται από την μεγαλύτερη παραγωγή και αυξημένες παραγγελίες. Οι συνολικές πωλήσεις τονώθηκαν από τις υψηλότερες παραγγελίες εξωτερικού των τελευταίων 13 ετών. Οι συνθήκες ζήτησης λόγω κορονοϊού, οδήγησαν σε αύξηση του κόστους των προμηθειών το οποίο βέβαια στάθηκε δυνατόν να μετακυληστεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό στις τελικές τιμές πώλησης.

 

Αμερική


Economy & Markets

  ΗΠΑ

  • Αμυδρή βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Φεβρουάριο στο 130,7 από 130,4.
  • Βελτίωση επίσης εμφάνισε και ο αντίστοιχος δείκτης του πανεπιστήμιου του Michigan στο 101 από 99,8. Και στους δυο δείκτες ο αντίκτυπος του κορονοϊού στις μετρήσεις του Φεβρουαρίου ήταν περιορισμένος.
  • Με μέση τιμή πώλησης 348.200 $ ανά μονάδα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ανήλθαν στις  764.000 τον Ιανουάριο, αυξημένες κατά 21,9% σε ετήσια βάση.
  • Ήπια υποχώρηση στο 50,1 και 50,7 από το 50,9 και 51,9 του προηγούμενου μήνα, κατέγραψε ο ISM και Markit PMI  της μεταποίησης αντίστοιχα. Το φρόνημα των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν γενικά θετικό, η ζήτηση ήταν ασθενέστερη από τον προηγούμενο μήνα, οι παραγγελίες κινήθηκαν με αργούς ρυθμούς ανοδικά, μετά από πολλούς μήνες η κατανάλωση ήταν μειωμένη. Η αναστάτωση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω κορονοϊού, επηρέασε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο.

  Καναδάς

  • Στο 1,47% από 1,99% επιβραδύνθηκε η αύξηση του ΑΕΠ δ’ τριμήνου.

 

Ασία


Economy & Markets

Κίνα

  • Με ένδειξη 40,3 και 35,7 οι δείκτες ΡΜΙ μεταποίησης Φεβρουαρίου Caixin και Nbs σηματοδοτούν την χειρότερη ένδειξη όλων των εποχών. Σ αυτές τις ενδείξεις αποτυπώνεται η εικόνα της υψηλής αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την μεταποίηση της χώρας και την προσδοκία για χαλάρωση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη.

Ινδία

  • Στο 4,64%,τον χαμηλότερο από το 2012, υποχώρησε ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ δ’ τριμήνου του 2019 από 5,02% το προηγούμενο.
  • Συνεχίζεται η άνθηση της ινδικής μεταποίησης παρά την ελαφρά μείωση στο 54,5 από 55,3 του ΡΜΙ Φεβρουαρίου.

Ν. Κορέα

  • Κατά 2,40% εξασθένισε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Ιανουάριο και ο ΡΜΙ Φεβρουαρίου υποχώρησε στο 48,7 από 49,8.

Ιαπωνία

  • Στο 2,4%  σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο από 2,2%. 
  • Με ένδειξη 47,8 για τον Φεβρουάριο ο δείκτης PMI σηματοδοτεί για την ιαπωνική μεταποίηση την χειρότερη επίδοση  από τον Μάιο του 2016. Ο αντίκτυπος του κορονοϊού είναι ευκρινής στην πρόσφατη ένδειξη όπου αποτυπώνονται οι δυσκολίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι περικοπές της παραγωγής λόγω της μειωμένης ζήτησης και των προσδοκιών, όπως επίσης και η αργοπορημένη παράδοση παραγγελιών. 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7