Back to top
ΑΕΠ Ιαπωνίας. Ο ισχυρότερος ρυθμός συρρίκνωσης από το 2013.
3

Με ρυθμούς απροσδόκητα χαμηλότερους κινήθηκε η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας το δ’ τρίμηνο του 2019. Το ΑΕΠ κινήθηκε με τρίμηνο ρυθμό μεταβολής αρνητικό και της τάξης του -1,6%, μετά το 0,1% και 0,2% το γ’ και β’ τρίμηνο αντίστοιχα. Σε ετησιοποιημένη βάση το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο σε αντίθεση με την κατά 1,7% και 0,9% αύξηση των αμέσως προηγούμενων τριμήνων.

Η μείωση του ΑΕΠ μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στην κατά 2,6% μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία μάλλον αποδίδεται με την σειρά της στην από 1ης  Οκτωβρίου αύξηση του φόρου κατανάλωσης από 8% σε 10%. Συστολή εμφάνισαν επίσης οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η δραστηριότητα στην κατασκευή των κατοικιών, όπου μεταβλήθηκαν κατά -3,7% και -2,7% αντίστοιχα. Θετική ήταν η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών όπου παρουσιάστηκε μείωση κατά 2,6% των εισαγωγών.

Εν όψει των ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο, θετική κατά 0,4% ήταν η συμβολή της δημόσιας δαπάνης, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί με τον πρόσθετο προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος και ο οποίος, ελλείψει νομισματικών αποθεμάτων στο οπλοστάσιο της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, αποτελεί πλέον την μοναδική ελπίδα αποφυγής ενός ακόμη αρνητικού τριμήνου ανάπτυξης και κατά συνέπεια τεχνικής ύφεσης

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Δυσάρεστη εξέλιξη αποτέλεσαν τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής Δεκεμβρίου της ευρωζώνης εμφάνισαν μείωση κατά 4,1%. Η πτώση ήταν γενικότερη για όλες τις μεγάλες χώρες του οικονομικού χώρου. Η Γερμανία παρουσίασε πτώση 7,2%, η Γαλλία 3,2%, η Ιταλία 4,3%. Να υπογραμμίσουμε επίσης την αντιφατικότητα της εικόνας που προκύπτει από την πτώση των “σκληρών” δεδομένων της βιομηχανικής και την σχετική αισιοδοξία που απορρέει από τα “μαλακά” στοιχεία των PMI της μεταποίησης

Γερμανία

  • Στάσιμο στο 0,03% παρέμεινε το ΑΕΠ δ’ τριμήνου του 2019 μετά από μεταβολή 0,2% στο γ’ τρίμηνο. Η εν λόγω μεταβολή είχε σαν αποτέλεσμα την κατά 0,6% αύξηση του ΑΕΠ εντός του 2019. Η ανάλυση των προκαταρτικών στοιχείων καταδεικνύει ότι ενώ ενισχύθηκαν οι επενδύσεις στις κατασκευές,  υποχώρησε η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση μετά από μια ενίσχυση στο γ’ τρίμηνο, ελαττώθηκαν επίσης οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό γεγονός βέβαια που δεν αποτελεί έκπληξη μετά τα απογοητευτικά δεδομένα τα αφορόντα την βιομηχανική παραγωγή. Λεπτομερέστερη ανάλυση θα έχουμε στην διάθεση μας στις 25 Φεβρουαρίου με την ανακοίνωση των οριστικών δεδομένων.
  • Στο 1,7% επιταχύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο από 1,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ελλάδα

  • Αμετάβλητος στο 1,1% παρέμεινε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών του Ιανουαρίου.

Ην. Βασίλειο

  • Στο 1,1 % επιβραδύνθηκε η ετησιοποιημένη αύξηση του ΑΕΠ δ’ τριμήνου 2020.

 

 

Αμερική


Economy & Markets

  ΗΠΑ

  • Στο 2,5% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 2,3% και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του έμεινε αμετάβλητος στο 2,3%.
  • Μείωση 0,8% παρουσίασε η ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής τον πρώτο μήνα του 2020. Η επι μέρους ανάλυση των δεδομένων αναδεικνύει ότι όλοι οι κλάδοι εκτός αυτών των ορυχείων και των κατασκευών παρουσίασαν εξασθένιση.
  • Στο 76,8 υποχώρησε η αξιοποίηση χωρητικότητας (capacity utilization) του βιομηχανικού κλάδου 0,3 μονάδες χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα και 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της.

 

 

Ασία


Economy & Markets

Κίνα

  • Στο 5,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, υψηλότερο επίπεδο από  το 2011. Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται μάλλον παροδικό και μπορεί να αποδοθεί στην πτώση του γούνα και την εμφάνιση του κορονοιού..

Ινδία

  • Η κλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο      στο  7,6% μετά το  7,4% του Δεκεμβρίου . Η μεταβολή της τιμής των τροφίμων ήταν υπαίτια κατά 70% της μεταβολής του δείκτη.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

33

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7