Back to top
Το 4ο τρίμηνο, οι ΗΠΑ παρουσίασαν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης 2,1% όπως και το 3ο
hf newsletter image

Εντρυφώντας στις βασικές συνιστώσες της μεγέθυνσης του ΑΕΠ 4ου τριμήνου των ΗΠΑ, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Η προσωπική καταναλωτική δαπάνη η οποία συνιστά το 70% του ΑΕΠ και συνεισέφερε ποσοστό 1,2% στην αύξηση του τριμήνου, αυξήθηκε κατά 1,8% και παρατηρείται μια αποκλιμάκωση του θετικού ρυθμού μεταβολής της από τα αντίστοιχα  4,6% και 3,2% του β΄ και γ΄ τριμήνου. Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που στην πρόσφατη της συνεδρίαση, η FED σχολίασε υποβαθμίζοντας ελαφρά την καταναλωτική δαπάνη από ισχυρή σε ήπια.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο στο -6,1% και η συνεισφορά τους στο ΑΕΠ ήταν αρνητική -1,08%  παρά την ισχυρή αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της κατοικίας. Στον σκληρό πυρήνα του κεφαλαιακού εξοπλισμού (capex), το -3,8% του γ΄ τριμήνου κατέληξε σε -2,9% το δ΄ τρίμηνο.

Οι δημόσιες επενδύσεις ήταν αυξημένες κατά 2,7% συνεισφέροντας 0,47% στο ΑΕΠ, με την δαπάνη για την άμυνα ενισχυμένη κατά 4,9%.  

Η μεγάλη ώθηση όμως ήρθε αυτό το τρίμηνο από την αύξηση των εξαγωγών κατά 1,4% και την ισχυρή μείωση των εισαγωγών κατά 8,7%. Το καθαρό τους άθροισμα συνετέλεσε μοναδικά με ποσοστό 1,48% στην τελική διαμόρφωση του ΑΕΠ.   

Ο ρυθμός του 2,1% είναι οπωσδήποτε κατάτι υψηλότερος από τις προσδοκίες αλλά κολακευμένος από δεδομένα μάλλον μη επαναλήψιμα.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2008 υποχώρησε η ανεργία στην ευρωζώνη με ποσοστό 7,4%.

Γερμανία

  • Απογοήτευσαν τα στοιχεία Ιανουαρίου από τούς πρόδρομους δείκτες Ifo με ένδειξη 95,9 από 96,3 τον προηγούμενο μήνα. Το αποτέλεσμα της έρευνας καταδεικνύει μεν ότι κάποια οικονομική σταθεροποίηση είναι σε εξέλιξη στην χώρα η οποία όμως μερικώς εκδηλώνεται μέχρι τώρα στα “σκληρά” στοιχεία.
  • Αμετάβλητο στο 5% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο. Ανησυχίες όμως εγείρει το γεγονός της συνεχόμενης αύξησης των απασχολούμενων με σχέση εργασίας μειωμένου ωραρίου το οποίο κατέγραψε τον Ιανουάριο κυκλικό υψηλό 114000 ατόμων.

Γαλλία

  • Έκπληξη αποτέλεσε η ένδειξη 104 του Ιανουαρίου για την καταναλωτική εμπιστοσύνη από 102 τον προηγούμενο μήνα. Η ισχυρή ένδειξη αποτυπώνει την απρόσκοπτη από τις απεργίες και διαμαρτυρίες καταναλωτική αισιοδοξία των Γάλλων.

 

Αμερική


Economy & Markets

Αμετάβλητα άφησε τα παρεμβατικά της επιτόκια η κεντρική τράπεζα στην τελευταία της συνεδρίαση. Αύξησε όμως στο 1,60% από 1,55% το επιτόκιο των απαιτούμενων σ αυτήν αποθεματικών καταθέσεων.

  ΗΠΑ

  • Ελαφρά μειωμένος ο αριθμός πωλήσεων νέων κατοικιών στην χώρα τον Δεκέμβριο από 697 χιλ στις 694 χιλ. Εν τούτοις καταγράφεται ετήσια αύξηση της τάξης του 23% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018.
  • Ήπια αύξηση στο 131,2 από 128,2 παρουσίασε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αντανακλώντας κυρίως την αισιοδοξία των συμμετεχόντων στην έρευνα που προκύπτει από την ισχυρή αγορά εργασίας και τις μελλοντικές της προοπτικές.

  • Και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan παρέμεινε στα πολύ θετικά επίπεδα  του 99,8 σε μικρή απόσταση του ρεκόρ του 101,4. Είναι αξιοσημείωτη η αντοχή των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τον χαμηλό πληθωρισμό και τα υψηλά εισοδήματα.

 

Ασία


Economy & Markets

Ιαπωνία

  • Αμετάβλητο στο 2,2% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο.
  • Με ηπιότερη πτώση σε ετησιοποιημένη βάση, εμφανίστηκε η βιομηχανική παραγωγή του Δεκέμβριου στο -5,5% από -6,7% τον προηγούμενο μήνα.

  • Μείωση της τάξης του 2,6% σημείωσαν επίσης και οι λιανικές πωλήσεις.

Αυστραλία

  • Ελαφρά ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός το τελευταίο τρίμηνο του έτους στο 1,8% από 1,7% κυρίως λόγω της αύξησης τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Το επίπεδο αυτό όμως παραμένει μακριά από την επιθυμητή για την κεντρική τράπεζα ζώνη τιμών του 2-3%. 

Κίνα

  • Ήπια υποχώρηση στο 50 από το 50,2 του προηγούμενου μήνα κατέγραψε το PMI της μεταποίησης.

Κορέα

  •      Ισχυρή αύξηση της τάξης του 4,20% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή  του  Δεκεμβρίου.

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

diagram 2

Global Indices

diagram 3

Developed Markets

diagram 4

Emerging Markets

diagram 5

Currencies

diagram 6

Commodities

diagram 7