Back to top
Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος στη σκιά του πετρελαίου

Αρκετές και σημαντικές ήταν οι εξελίξεις την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το «καυτό» θέμα των ημερών, αυτό του «εμπορικού πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και των συμμάχων και εμπορικών εταίρων της. Ενώ η Fed στα πρακτικά της τονίζει έντονα τον αρνητικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό κλίμα από τους δασμούς των ΗΠΑ, το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο η οποία είναι και η μεγαλύτερη εμπορική οργάνωση της χώρας, στρέφεται κατά των αποφάσεων του Προέδρου Τραμπ τονίζοντας ότι πλήττουν την αμερικάνικη οικονομία. Από την πλευρά των εταίρων των ΗΠΑ, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει ανοιχτή στις μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα των αγορών ενώ η Κεντρική Τράπεζα μέσω αξιωματούχων της άφησε να εννοηθεί ότι οι πρόσφατοι δασμοί αξίας $34δις από τις ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα είναι ήσσονος σημασίας και ότι αναμένεται να επηρεάσει περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τέλος, η χώρα αναμένεται να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Από την πλευρά των Ευρωπαίων, η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των δασμών απέναντι στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εάν ο Πρόεδρος Τραμπ δεν υλοποιήσει την απειλή του για δασμούς έναντι των ευρωπαϊκών ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προχωρήσει σε αρχικούς δασμούς $18δις έναντι των αμερικάνικων προϊόντων σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στις απειλές τους. Την ίδια απόφαση πήρε και η Ρωσία ενώ οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να μηδενίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Ευρώπη


Economy & Markets

Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης
Μείωση της ανεργίας στο 8,4% στην Ευρωζώνη
Σε χαμηλό 1 ½ έτους η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Ευρωζώνη

  • Οι λιανικές πωλήσεις Μαΐου παρέμειναν αμετάβλητες και ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,8% σε μηνιαία βάση ενώ η ανεργία μειώθηκε οριακά στο 8,4%.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Markit μειώθηκε σε χαμηλό 18 μηνών και στις 54,9 μονάδες. Ο σύνθετος ΡΜΙ βελτιώθηκε στις 54,9 μονάδες και ο αντίστοιχος των υπηρεσιών στις 55,2.

Γερμανία

  • Οι μεταποιητικές παραγγελίες αυξήθηκαν 2,6% σε μηνιαία βάση και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,6%. Ο σύνθετος ΡΜΙ βελτιώθηκε στις 54,8 μονάδες, της μεταποίησης παρέμεινε στις 55,9 και των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54,5.

Μεγάλη Βρετανία

  • Ο σύνθετος ΡΜΙ βελτιώθηκε στις 55,2 μονάδες, της μεταποίησης παρέμεινε σταθερός και των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 55,1.

Γαλλία

  • Ο σύνθετος ΡΜΙ μειώθηκε στις 55 μονάδες, των υπηρεσιών στις 55,9 και της μεταποίησης στις 52,5 μονάδες.

Ιταλία

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4% σε ετήσια βάση, η ανεργία μειώθηκε στο 10,7% και η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 53,3 μονάδες.

Ρωσία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε οριακά στο 2,3% και η μεταποίηση χειροτέρευσε στις 49,5 μονάδες.

Τουρκία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε αισθητά στο 15,4% με το τοπικό νόμισμα να επηρεάζεται έντονα.

 

Αμερική


Economy & Markets

Μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ
Αύξηση της ανεργίας στο 4% στις ΗΠΑ

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν 0,4% και το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα $43,05δις ενώ οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν 0,4%.
  • Στο τομέα της μεταποίησης, ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ μειώθηκε σε χαμηλό 4 μηνών και στις 55,4 μονάδες.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3χιλ στις 231χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 30η Ιουνίου, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλά. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 34χιλ και στις 1,739χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 23η Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, ο ιδιωτικός τομές προσέθεσε 177χιλ. νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο ενώ το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η αμερικανική οικονομία προσέθεσε συνολικά 213χιλ. νέες θέσεις εργασίας και λιγότερες του αναμενομένου. Η ανεργία αυξήθηκε από 3,8% σε 4%.

Καναδάς

  • Η ανεργία αυξήθηκε στο 6% και η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 57,1 μονάδες.

Βραζιλία

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε αισθητά και 6,6% σε ετήσια βάση ενώ η μεταποίηση μειώθηκε στις 49,8 μονάδες.

Μεξικό

  • Η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 52,1 μονάδες.

 

Ασία


Economy & Markets

Μειώθηκε ο μεταποιητικός ΡΜΙ στην Κίνα
Στο 1,5% ο πληθωρισμός στην Νότιο Κορέα
Διατήρηση του επιτοκίου στο 1,5% από την Τράπεζα της Αυστραλίας

Κίνα

  • Ο επίσημος μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 51,5 μονάδες ενώ ο αντίστοιχος της Caixin μειώθηκε οριακά στις 51. Ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin αυξήθηκε στις 53,9 από τις 52,9 μονάδες.

Ιαπωνία

  • Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη χειροτέρευσε ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό βελτιώθηκαν ελαφρώς. Η μεταποίηση χειροτέρευσε οριακά στις 53 μονάδες.

Νότιος Κορέα

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 1,5% και η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 49,8 μονάδες.

Αυσταλία

  • Ενώ η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 1,5%, το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα $827εκ. και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4% σε ετήσια βάση.

Ινδία

  • Η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 53,1 μονάδες.

Ινδονησία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,12% και η μεταποίηση χειροτέρευσε στις 50,3 μονάδες.

Φιλιππίνες

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε αισθητά στο 5,2%.

 

Market Snapshots


 

Macro

GRAPH


10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

 

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH