Back to top
Στρατηγική επανεξέταση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
pi

Στην τελευταία της συνεδρίαση, η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα παρεμβατικά της επιτόκια όπως αναμενόταν. Στην μετά την συνεδρίαση συνέντευξη τύπου, η νέα πρόεδρος αναφέρθηκε στα σημάδια κάποιας σταθεροποίησης των δυναμικών ανάπτυξης, της εμφάνισης ήπιου πληθωρισμού και διατύπωσε κατηγορηματικά ότι η πρόσφατη εμπειρία της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, με την επαναφορά των παρεμβατικών επιτοκίων από αρνητικό έδαφος σε θετικό, είναι μοναδική και δεν θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την ευρωζώνη.  

Η κα Lagarde προχώρησε στην ανακοίνωση, της σε εξέλιξη στρατηγικής επανεξέτασης (review) του νομισματικού πλαισίου της κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η εν λόγω επανεξέταση δεν αφορά στην εξουσιοδότηση/ανάθεση (Mandate) της τράπεζας που ορίζεται από την ευρωπαϊκή συμφωνία και έχει σαν στόχο την “σταθερότητα των τιμών”. Σκοπός όλων των διεργασιών είναι η συγκεκριμενοποίηση των τρόπων επίτευξης του στόχου της “σταθερότητας των τιμών”.

Η ποσοτική διαμόρφωση θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει,

  • την σύνθεση για παράδειγμα του προς παρακολούθηση δείκτη τιμών με την ενδεχόμενη ενσωμάτωση των μεταβολών των τιμών των κατοικιών,
  • την αριθμητική καταγραφή του στοχευόμενου επιπέδου ή ζώνης τιμών του πληθωρισμού,
  • την περιγραφή της εργαλειοθήκης της νομισματικής πολιτικής,
  • την ακολουθούμενη μεθοδολογία οικονομικής και νομισματικής ανάλυσης,
  • πρόνοιες για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, την απασχόληση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

 

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Ηπιότερη εμφανίστηκε η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο στο -1,5% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα. Η ελαφρά βελτίωση ίσως αποτελεί διστακτικό σημάδι βελτίωσης της πρόσφατης μεταποιητικής κακοδαιμονίας.

Αμετάβλητος στο 1,0% παρέμεινε ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου.

Γερμανία

  • Θετικά τα στοιχεία Ιανουαρίου από τους πρόδρομους δείκτες ZEW. Το αποτέλεσμα της έρευνας καταδεικνύει ότι κάποια οικονομική σταθεροποίηση είναι σε εξέλιξη στην χώρα η οποία όμως μερικώς εκδηλώνεται μέχρι τώρα στα “σκληρά” στοιχεία.

Ηνωμένο Βασίλειο

  • Αμετάβλητο στο 3,8% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο, με το κόστος εργασίας να υποχωρεί ελαφρά στο 3,4% από 3,5%.
  • Το Brexit πλέον είναι επίσημο μετά την υπογραφή της συμφωνίας αποχώρησης και από την βασίλισσα Ελισάβετ. Την Τετάρτη αναμένεται η επικύρωση της συμφωνίας και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Επόμενο  βήμα θα αποτελέσει η έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο μερών, προκειμένου να διαμορφωθούν οι νέες τους σχέσεις που αφορούν το εμπόριο, την ασφάλεια και άλλα θέματα.

Ρωσία

  • Αύξηση 2,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή του Δεκέμβριου σε σχέση με το 0,3% του προηγούμενου μήνα.

Ελλάδα

  • Στην μη αναμενόμενη αναβάθμιση της χώρας από ΒΒ- σταθερό, σε ΒΒ θετικό προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

 

 

Αμερική


Economy & Markets

Αμερικανογαλλική ανακωχή.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έκαναν εκεχειρία στην διαμάχη τους για την φορολόγηση των διαδικτυακών εταιριών. Η Γαλλία εκ μέρους της αναστέλλει προσωρινά την επιβολή φόρου ύψους 3% (DST) μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια λύση του θέματος αυτού, προς το τέλος του 2020. Σε αντιστάθμισμα οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλλουν δασμούς σε γαλλικές εισαγωγές ύψους $2,4δις.

  ΗΠΑ

  • Με μέση τιμή πώλησης 274.500 $ και αυξημένη κατά 7,8% ανά μονάδα, οι πωλήσεις κατοικιών ανήλθαν στις 5,54 εκατ. μονάδες τον Δεκέμβριο αυξημένες κατά 10,8% σε ετήσια βάση.

 

 

Ασία


Economy & Markets

Ιαπωνία

  • Στο 0,8% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Δεκέμβριο από 0,5 % και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του κλιμακώθηκε στο 0,7 %, έναντι 0,5 % του προηγούμενου μήνα.Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στα φρέσκα προϊόντα διατροφής και στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης. Να επαναλάβουμε ότι παρα τις σφικτές συνθήκες της αγοράς εργασίας, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ασθενείς και πολύ μακριά από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Αυστραλία

  • Ελαφρά μείωση στο 5,1% σημείωσε η ανεργία από το 5,2% του προηγούμενου μήνα.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

44

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7