Back to top
Σύννεφα στον ορίζοντα για την Ευρωζώνη;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν, διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο ενώ επανέλαβε ότι θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019. Επιβεβαίωσε την πρόθεσή της για συνέχιση των επενδύσεων των ποσών από τα ομόλογα που λήγουν και αγοράστηκαν στα πλαίσια του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, επικαλέστηκε την αύξηση της αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι βραχυπρόθεσμα η ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναμένεται πιο αναιμική από ότι αναμενόταν αρχικά. Ο εμπορικός πόλεμος, το Brexit, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η κατάσταση στις αγορές μετοχών και ομολόγων είναι οι κίνδυνοι που απειλούν την ΕΚΤ ώστε να την βγάλουν εκτός προγράμματος και προβλέψεων. Την άποψή του Mario Draghi ενισχύει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπερτονίζοντας τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη κυρίως λόγω του εμπορικού πολέμου αλλά και πιθανής αναθεώρησης των ρυθμών ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ έβαλε ένα προσωρινό τέλος στο shutdown καθώς δεν κατάφερε να αποσπάσει την συγκατάβαση του Κογκρέσου για την χρηματοδότηση του τείχους με το Μεξικό. Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, η κινέζικη κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες της προηγούμενης εβδομάδας για την ακύρωση των προγραμματισμένων συνομιλιών με τις ΗΠΑ ενώ από σήμερα Δευτέρα, ξεκινάει στην Ουάσινγκτον μια σειρά συναντήσεων μεταξύ του κινέζου αντιπροέδρου και Αμερικανών αξιωματούχων.

Ευρώπη


Economy & Markets

Σε χαμηλά 5 ετών η ιδιωτική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Μεικτά τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα και τις οικονομικές προσδοκίες στην Γερμανία

 

Ευρωζώνη

  • Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε ελαφρώς και στις -7,9 μονάδες.
  • Ο σύνθετος ΡΜΙ μειώθηκε στις 50,7 μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ½ ετών. Ο μεταποιητικός μειώθηκε στις 50,5 και των υπηρεσιών στις 50,8 μονάδες.

Γερμανία

  • Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo μειώθηκε από τις 101 στις 99,1 μονάδες και περισσότερο του αναμενομένου ενώ ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW βελτιώθηκε από τις -17,5 στις -15 μονάδες.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε κάτω από τις 50 μονάδες και συγκεκριμένα στις 49,9, σε χαμηλό 4 ετών.

Μεγάλη Βρετανία

  • Η ανεργία μειώθηκε οριακά στο 4%.

Γαλλία

  • Ο σύνθετος ΡΜΙ χειροτέρευσε στις 47,9 μονάδες ενώ ο μεταποιητικός βελτιώθηκε στις 51,2.

Ρωσία

  • Η ανεργία παρέμεινε στο 4,8%, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2% σε ετήσια βάση και οι λιανικές πωλήσεις 2,3% αλλά λιγότερο του αναμενομένου.

 

Αμερική


Economy & Markets

Οριακή βελτίωση της ιδιωτικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ

Σε χαμηλά 50 ετών οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ

 

ΗΠΑ

  • Ο σύνθετος ΡΜΙ αυξήθηκε οριακά στις 54,5 μονάδες.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 13χιλ. και στις 199χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 19η Ιανουαρίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 24χιλ. και έφτασαν στις 1,713εκ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 12η Ιανουαρίου.

Καναδάς

  • Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,9% σε μηνιαία βάση.

Μεξικό

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 3,4% σε ετήσια βάση και η ανεργία βρέθηκε στο 3,35%.

 

Ασία


Economy & Markets

Θετικά τα στοιχεία για την κινέζικη οικονομία

Στο 0,4% ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

Αμετάβλητο το επιτόκιο από την Τράπεζα της Νοτίου Κορέας

 

Κίνα

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 8,2% σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή 5,7%, οι εξαγωγές μειώθηκαν 4,4% σε ετήσια βάση και η προσφορά χρήματος Μ2 8,1% και όσο αναμενόταν.

Ιαπωνία

  • Ο πληθωρισμός στη περιοχή του Τόκιο αυξήθηκε οριακά στο 0,4% και η μεταποίηση χειροτέρευσε στις 50 μονάδες.

Αυστραλία

  • Η ανεργία μειώθηκε οριακά στο 5%.

Νότιος Κορέα

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 1,75% και η οικονομία αναπτύχθηκε 1% σε τριμηνιαία και 3,1% σε ετήσια βάση, περισσότερο του αναμενομένου.

Φιλιππίνες 

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 6,1% σε ετήσια βάση και λιγότερο του αναμενομένου 6,3%.

 

Market Snapshots

 


Macro

macro

10 Year Sovereign Bonds

10

Global Indices

ind

Developed Markets

dev

Emerging Markets

emer

Currencies

cur

Commodities

com