Back to top
Εβδομάδα Κεντρικών Τραπεζών και Τραμπ

Εβδομάδα Κεντρικών Τραπεζών ήταν η προηγούμενη με τις κυριότερες να προχωρούν σε διαφορετικές αποφάσεις. Fed, ECB, BOJ και BOE προχώρησαν σε σημαντικές αποφάσεις και ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από την Fed, η Τράπεζα προχώρησε, όπως αναμενόταν, στην αύξηση του επιτοκίου κατά 25μ.β. ενώ ταυτόχρονα σηματοδότησε την ελαφρώς ταχύτερη αύξηση για το 2018. Αυτό σημαίνει ότι, πολύ πιθανόν το 2018 να δούμε 4 αυξήσεις αντί των 3 που είχαν προεξοφληθεί έως χθες και αυτό γιατί τα οικονομικά στοιχεία και κυρίως ο πληθωρισμός του 2,8% συμβαδίζουν με τους στόχους και τις επιδιώξεις της Τράπεζας. Πλέον, τα επιτόκια ανέρχονται στο 1,75% με 2%. Στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η τελευταία ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να μειωθεί το ποσό αγοράς στα €15δις μηνιαίως μέχρι και τον Δεκέμβριο, όταν και θα λήξει το πρόγραμμα. Όσον αφορά τα επιτόκια, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένεται να διατηρηθούν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και για όσο διάστημα χρειαστεί. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε σε συνεδρίασή της να μη προχωρήσει σε μεταβολές της πολιτικής της, όπως και αυτή της Ιαπωνίας. Όσον αφορά τον «εμπορικό πόλεμο», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε κινέζικα προϊόντα ύψους $50δις ενώ η αντίδραση και η απάντηση της Κίνας ήταν άμεση με ισόποση επιβολή δασμών 25% σε αμερικανικά προϊόντα. Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα προχωρούσε σε περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση επιβολής αντίμετρων από την πλευρά της Κίνας.

Ευρώπη


Economy & Markets

Στο 1,9% ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη
Σε χαμηλά 6 ετών ο δείκτης ZEW στην Γερμανία
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Μεγάλη Βρετανία

Ευρωζώνη

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,3% στο 1,9% για το μήνα Μάιο και το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα €16,7δις. H βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,9% και περισσότερο του αναμενομένου.

Γερμανία

  • Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW υποχώρησε στις -16,1 μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012 ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,2%.

Μεγάλη Βρετανία

  • Η εργοστασιακή παραγωγή μειώθηκε 1,4% σε μηνιαία βάση και πολύ περισσότερο του αναμενομένου ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,8% σε μηνιαία βάση. Ο πληθωρισμός Μάϊου παρέμεινε στο 2,4%.

Γαλλία

  • Ενώ η Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2018, ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2%.

Ιταλία

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,2% σε μηνιαία βάση και ο πληθωρισμός μειώθηκε οριακά στο 1%.

Ρωσία

  • Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δε προχώρησε σε καμία μεταβολή του επιτοκίου και το διατήρησε σταθερό στο 7,25%.

Τουρκία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 7,4% στο α’ τρίμηνο του 2018 και σε ετήσια βάση, περισσότερο του αναμενομένου 7%.

 

Αμερική


Economy & Markets

Μεικτά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ
Σε ιστορικά χαμηλά οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 99,3 μονάδες, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα οριακά τον Μάιο. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,8% το Μάιο και σε μηνιαία βάση ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,8% με τον δομικό να βρίσκεται στο 2,2%.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 4χιλ στις 218χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 9η Ιουνίου, παραμένοντας σε
    ιστορικά χαμηλά. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 44χιλ και στις 1.697χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 2η Ιουνίου.

Βραζιλία

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% σε ετήσια βάση.

Μεξικό

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,8% σε ετήσια βάση.

 

Ασία


Economy & Markets

Μεικτά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας και της Ιαπωνίας

Κίνα

  • Ενώ οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 12,8% σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6,8% σε ετήσια βάση και οι λιανικές πωλήσεις 8,5% αλλά λιγότερο του αναμενομένου.

Ιαπωνία

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία και 2,6% σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,7% σε ετήσια βάση, η προσφορά χρήματος Μ3 αυξήθηκε 2,7% και οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού αυξήθηκαν 10,1% σε μηνιαία βάση.

Αυστραλία

  • Η ανεργία μειώθηκε στο 5,4%

Νότιος Κορέα

  • Η ανεργία αυξήθηκε στο 4%.

Ινδία

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,9% σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός στο 4,87% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν 20,2% σε ετήσια βάση.

 

Market Snapshots


 

Macro

GRAPH


10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

 

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH