Back to top
Στατιστικά και για την Ιαπωνία τραγική η εικόνα του ΑΕΠ β’ τριμήνου.
pp

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία του ΑΕΠ της Ιαπωνίας, η πανδημία του κορονοιού ήρθε και επιβάρυνε με την σειρά της την οικονομική δραστηριότητα της χώρας μετα τις ταλαιπωρίες της πρόσφατης επιβολής του φόρου κατανάλωσης.

Η ιαπωνική οικονομία μετα το -0,7% του δ’ τριμήνου του 2019 και το -1,9% του πρώτου τριμήνου του 2020, συρρικνώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο με τον στατιστικά τραγικό ρυθμό του -9,9%. Η πτώση αν και ηπιότερη από αυτήν των ΗΠΑ η της ευρωζώνης, συνιστά την χειρότερη ετησιοποιημένη μεταβολή από το 1955.

Οι τολμηρές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τον αρνητικό κλονισμό της πανδημίας. 

Στις επιμέρους συνιστώσες του ΑΕΠ και σε τριμηνιαία βάση, παρατηρήθηκε η μηδενική μεταβολή στον τομέα της δημόσιας δαπάνης, οριακή αύξηση κατά 0,1% στις δημόσιες επενδύσεις, πτώση κατά 4,5% της ιδιωτικής κατανάλωσης, υποχώρηση 0,2% των ιδιωτικών επενδύσεων και μείωση 3% των εξαγωγών.

Σαν προοπτική, εμφανίζεται ενθαρρυντική η εικόνα των πρόσφατων λιανικών πωλήσεων οι οποίες από το χαμηλό του Απριλίου βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, αλλά ο τομέας των εξαγωγών παραμένει αβέβαιος και θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται, λόγω της υψηλής του εξάρτησης από τον παγκόσμιο επενδυτικό κύκλο ο οποίος θα συνεχίσει για αρκετό διάστημα ακόμη να εμφανίζει σημάδια “αφλογιστίας”.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


    Απρόσμενη υποχώρηση παρουσίασαν τα προσωρινά ΡΜΙ Ιουλίου της ευρωζώνης και ιδιαίτερα αυτό των υπηρεσιών.

Ην. Βασίλειο

  • Αύξηση 1,4% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον μήνα Ιούλιο.

  • Έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ιουλίου, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 1% από 0,60% και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του κινήθηκε στο 1,8% από 1,4%. Η αύξηση τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις τιμές της ενέργειας και από την ισχυρή ζήτηση για ρουχισμό και είδη επίπλωσης.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

​ ​ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Άνοδο παρουσιάζουν τα προσωρινά ΡΜΙ Ιουλίου της Markit.

  • Στο επίπεδο των 1106 χλδ, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε, σε 14,844 εκτμ από 15,480 εκτμ. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας αυτήν την περίοδο ανέρχεται περίπου στο 8,90%.

  • Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1998 και με ένδειξη 78  βρέθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών νέων κατοικιών. Η ευφορία των νέων ανεγέρσεων καταδεικνύει η οικονομική ανάκαμψη είναι σε εξέλιξη. 

  • Άνοδο παρουσίασαν οι ενάρξεις ανεγέρσεων νέων κατοικιών, όπου σε ετήσια βάση ανήλθαν στις 1,496 εκ, και ήταν αυξημένες κατά 24,2% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο.

Καναδάς

  • Στο 0,1% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο από 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Η υποχώρηση αφορούσε τον τομέα των αγαθών αλλά κυρίως την παροχή υπηρεσιών.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


 

Ιαπωνία

  • Για πρώτη φορά από το Μάρτιο το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας έγινε και πάλι θετικό αφού διαμορφώθηκε στα 11,68 δις γιεν.
  • Στο 0,3% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Ιούλιο από 0,1% και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του έμεινε αμετάβλητος στο 0,0%.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7