Back to top
ΑΕΠ Ευρωζώνης. Θετική έκπληξη.
image

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Τα μέτρα περιορισμού στις χώρες της Ευρωζώνης στο δ’ τρίμηνο του 2020, οδήγησαν στην συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση κατά -5,1% από -4,3%. Σε τριμηνιαία βάση η υποχώρηση ήταν -0,7% μετά την πρωτοφανή ανάκαμψη του 12,5% του τρίτου τριμήνου. Η μεταβολή αυτή συνιστά θετική έκπληξη μεγάλου βαθμού, δεδομένου του γεγονότος ότι οι προβλέψεις συμπεριλαμβανόμενης αυτής της ΕΚΤ, μιλούσαν για μία πτώση της τάξης του 2,2%-2,7%.

Τα ευνοϊκότερα δεδομένα προήλθαν από την Γαλλία και από την Ισπανία. Στα προκαταρτικά στοιχεία αποτυπώνεται η απροσδόκητη ανθεκτικότητα των επενδύσεων οι οποίες μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την μειωμένη κατανάλωση. Ένα μέρος των επενδύσεων αποδίδεται στον τομέα των κατοικιών που ανθεί και ένα άλλο στις δαπάνες για πληροφορική προσαρμογή/αναβάθμιση στις νέες εργασιακές πρακτικές και στην επέκταση του διαδικτυακού εμπορίου.

Οι εντεινόμενοι περιορισμοί και η αργή εξέλιξη της εμβολιαστικής καμπάνιας στην επικράτεια της ΕΕ, αποτελούν σοβαρή πηγή ανησυχιών, μια και αυτό ισοδυναμεί με την αργοπορημένη πολυπόθητη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία μπορεί να στηριχθεί στις ύψους 470 δις ή 4% του ΑΕΠ, συσσωρευμένες αποταμιεύσεις του 2020.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Στο 0,9% και 1,4% εκτοξεύθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη, από -0,3% και 0,2% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη αποτελεί έκπληξη όσον αφορά το εύρος της μεταβολής και εδράζεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας αλλά και σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Γερμανία. Σε όλη την διάρκεια του έτους θα πρέπει να αναμένονται έντονα σκαμπανεβάσματα στον πληθωρισμό.

 

Γερμανία

  • Η ετήσια μεταβολή των βιομηχανικών παραγγελιών για πρώτη φορά μετα το χαμηλό ρεκόρ -37% του Απριλίου του 2020, σημείωσε ήπια υποχώρηση στο 6,1% από 6,5% τον προηγούμενο μήνα.

  • Απογοήτευση προσέφεραν οι σε ετησιοποιημένη βάση λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου οι οποίες ήταν μεν αυξημένες κατά 1,5% αλλά ο ρυθμός μεταβολής τους υποχώρησε από το προηγούμενο 5%.

Ελλάδα

  • Η σταθεροποίηση των λειτουργικών συνθηκών της ελληνικής μεταποίησης σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της υποχώρησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, ευνόησαν το ηθικό των επιχειρήσεων και έφεραν τον δείκτη ΡΜΙ στο 50.

Ρωσία

  • Στο 5,2% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 4,9 % και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του, κλιμακώθηκε στο 4,55 % έναντι 4,21 % του προηγούμενου μήνα.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Υποχώρηση στο 6,3% από 6,7% σημείωσε το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο πλησιάζοντας στην εκτίμηση της FED για 5% στο τέλος του 2021. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) διολίσθησε  στο 61,4.

  • Στο επίπεδο των 779.000, υποχώρησε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων εργασίας (initial jobless claims) από 812.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Στην ιστορικά υψηλή ένδειξη 59,2 του ΡΜΙ της Markit Ιανουαρίου αποτυπώνεται η ισχυρή βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα της χώρας σε σχέση με την παραγωγή αλλά και τις νέες παραγγελίες. Την οποιαδήποτε αυξητική τάση στο κόστος των πρώτων υλών λόγω ελλείψεων, οι επιχειρήσεις μπόρεσαν να την μετακυλήσουν στις τιμές πώλησης.

  • Στα 66,6 δις $ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο από το ρεκόρ 69,0 δις του προηγούμενο μήνα. Η καταγραφή αυτή είναι αυξημένη κατά 45,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Κίνα

  • Το ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin κατέγραψε αξιοσημείωτη υποχώρηση στο 52 τον Ιανουάριο το χαμηλότερο 9μήνου, από 56,3 στο τέλος του 2020. Η εξέλιξη υπογραμμίζει ότι η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνεται εν μέσω αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Ν. Κορέα

  • Στο 11,4% διαμορφώθηκε ο ρυθμός διόγκωσης των εξαγωγών της χώρας σε ετήσια βάση τον Ιανουαρίου από 12,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι αποστολές ημιαγωγών στο εξωτερικό συνέχισαν να είναι ισχυρές.

  • Ήπια μεταβολή στο 0,6% από 0,5% σημείωσε ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

6

Currencies

6

Commodities

7