Back to top
Στιγμιότυπα από την τελευταία συνεδρίαση της FED.
image

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Η πρώτη συνεδρίαση του έτους για την FED δεν οδήγησε σε κάποια νέα απόφαση. Τα παρεμβατικά της επιτόκια έμειναν σταθερά και στην ανακοίνωση της επανέλαβε τίς τρεις προϋποθέσεις/κριτήρια υπό τις οποίες θα προέβαινε σε μία αύξηση επιτοκίων. Το πρώτο κριτήριο είναι η επίτευξη στην αγορά εργασίας, της συνθήκης της μέγιστης απασχόλησης. Το δεύτερο είναι η άνοδος του πληθωρισμού στο 2%. Το τρίτο είναι η υπέρβαση του στόχου του 2% για κάποιο διάστημα.

Η FED διαπίστωσε τον μετριασμό του ρυθμού βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης τους τελευταίους μήνες και έθεσε την πορεία της ανάκαμψης υπό την αίρεση επαρκών και ευρέως εφαρμοσμένων εμβολιασμών.

Στην επίσημη ανακοίνωση έγινε αναφορά στην επιτυχία του εγχειρήματος αύξησης του ισολογισμού της τράπεζας από τον Μάρτιο και μετά, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες και γενικότερα η οικονομία. Η δραστηριότητα δε αυτή, δηλαδή μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 80 δις $ και ενυπόθηκων δανείων ύψους 40 δις $, θα συνεχιστούν μέχρι τα εκπληρωθούν οι καταστατικοί στόχοι της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών. 

Στην διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος της FED αναφέρθηκε στον πληθωρισμό και συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο τους επόμενους μήνες να αναθερμανθεί κατά μερικά δέκατα φαινόμενο αποδιδόμενο σε συγκυριακούς παράγοντες. Μεταβατική θα είναι ενδεχομένως και η αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην μεταπανδημική κανονικότητα. Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι η πραγματικότητα του τελευταίου τέταρτου του αιώνα είναι οι περισσότερες αποπληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο (Ευρωζώνη, Ιαπωνία).

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


Γαλλία

  • Μετά την κατά 18,5% σε τριμηνιαία βάση μεταβολή του ΑΕΠ γ΄τριμήνου, αυτή του δ’ υποχώρησε κατά 1,3% σαν συνέπεια των μέτρων περιορισμού μετά την 30ην Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία υποχώρηση σημείωσε η καταναλωτική δαπάνη, αλλά εξέπληξαν θετικά οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.

Γερμανία

  • Η εκτίναξη του πληθωρισμού του Ιανουαρίου στο 1% από -0,3% δεν αποτέλεσε έκπληξη, λόγω της κατάργησης των προσωρινών μειώσεων του ΦΠΑ σαν μέτρα απάλυνσης των συνεπειών της πανδημίας αλλά και της επιβολής ενός νέου ενεργειακού φόρου. Με δεδομένη την ύψους 25% γερμανική συμβολή στον ευρωζωνικό πληθωρισμό,  αναμένεται κλιμάκωση και αυτού τον Ιανουάριο.

  • Κατά 0,1% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας το δ’ τρίμηνο του 2020. Αναγόμενη σε έτος η μεταβολή οδηγεί σε μείωση κατά 5,3%. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ευρωζώνης η πτώση του γερμανικού ΑΕΠ ήταν λιγότερο αισθητή αυτής της οικονομικής κρίσης του 2008.

  • Για έβδομο συνεχόμενο υποχώρησε η ανεργία τον Ιανουάριο στο 6%.

Ην. Βασίλειο

  • Στο 5% και το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2016 σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας του Νοεμβρίου.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, PCE Core), διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 1,45% από 1,38% τον Νοέμβριο.

  • Στο επίπεδο των 847.000, υποχώρησε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων εργασίας (initial jobless claims) από 914.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Κατόπιν δυο συνεχόμενων τριμηνιαίων βελτιώσεων το εθνικό προϊόν της χώρας συνεχίζει να βρίσκεται 2,5% χαμηλότερα από αυτό του 2019. Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση, η μεταβολή του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο ανήλθε σε τριμηνιαία βάση στο 4%.

  • Η ανάλυση των προκαταρτικών στοιχείων καταδεικνύει ότι σε ετήσια βάση, η ιδιωτική κατανάλωση η οποία συνιστά το 69,2% του συνολικού προϊόντος υποχώρησε κατά 2,6%, η μεταβολή της δημόσιας δαπάνης και επενδύσεων ήταν -0,62%, οι επενδύσεις στις κατασκευές ενισχύθηκαν κατά 13,6% και αυξήθηκαν επίσης οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 3,4%.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Κίνα

  • Το ΡΜΙ της μεταποίησης Nbs Ιανουαρίου, συρρικνώθηκε στο 51,3 από 51,9 τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας έτσι τον ηπιότερο ρυθμό επέκτασης από τον Αύγουστο.

Ιαπωνία

  • Κατά 0,30% λιγότερες σε ετησιοποιημένη βάση, ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο.

Αυστραλία

  • Στο 0,9% από 0,7% επιταχύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Το αποτέλεσμα απέχει σημαντικά από τον στόχο του 2-3% της κεντρικής τράπεζας.

Ν. Κορέα

  • Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, το ΑΕΠ δ’ τριμήνου του 2020 σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 1,1% και ετήσια υποχώρησε κατά 1,4%. Η βελτίωση του τριμήνου αποδίδεται στην απρόσμενη εκτίναξη των εξαγωγών ενώ η εγχώρια ζήτηση καθηλώθηκε λόγω των αυστηρότερων  μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας.

  • Ενισχυμένη στο 3,4% από 0,5% τον προηγούμενο μήνα, εμφανίστηκε η ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο. Η ανάκαμψη ήταν ευρεία αλλά περισσότερο αξιοσημείωτη ήταν αυτή της παραγωγής ημιαγωγών.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

445

Commodities

7