Back to top
Το συμπόσιο του Jackson Hole και η σημασία του για τις αγορές.
ui

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Θερινή ραστώνη τέλος!! Αν υπήρξε τελικά κάτι τέτοιο στις αγορές. Αυτήν την εβδομάδα, η προσοχή των αγορών θα είναι στραμμένη στη συνάντηση στο Jackson Hole της πολιτείας του Wyoming μεταξύ 26 και 28 Αυγούστου.

Κάθε χρόνο από το 1978 και μετά, η ομοσπονδιακή τράπεζα του Kansas City διοργανώνει στο Jackson Hole, ένα οικονομικό συμπόσιο οικονομικής πολιτικής, μία από τις σημαντικότερες συνδιασκέψεις των κεντρικών τραπεζών του κόσμου. Η σχεδόν κλειστή εκδήλωση συγκεντρώνει 8 χρημ/κούς οργανισμούς, 24 ακαδημαϊκούς, 45 κεντρικούς τραπεζίτες,12 εκπροσώπους των ΜΜΕ, 25 μέλη της Fed και 5 εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης. Σκοπός της συνεύρεσης είναι η συζήτηση/εξέταση θεμάτων μακροπρόθεσμης πολιτικής αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Με απόφαση των προηγούμενων ημερών εκτάκτως φέτος και λόγω της πανδημίας, η συνδιάσκεψη θα λάβει χώρα διαδικτυακά.

Η εστίαση της προσοχής των αγορών στην φετινή διοργάνωση, αφορά κυρίως ενδεχόμενες ενδείξεις σχετικά με την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Taper) της Fed, ύψους $120 δις μηνιαίως. Η κορυφαία για τις αγορές στιγμή, θα είναι η ομιλία του πρόεδρου της Fed J.Powell στις 27 Αυγούστου όπου αναμένεται ίσως να απαντήσει στο φλέγον ερώτημα του χρόνου απαγκίστρωσης.

Λαμβάνοντας υπόψιν την εν λόγω συνδιάσκεψη και τις επόμενες 3 συνεδριάσεις της Fed οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 21-22 Σεπτεμβρίου, 2-3 Νοεμβρίου και 14-15 Δεκεμβρίου, δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος απομείωσης των αγορών (Taper) εκ μέρους της Fed, πριν από την συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την επικοινωνιακή πολιτική της τράπεζας, οποιαδήποτε ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος είναι ισχυρά συνδεδεμένη με τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας. Στέρεα δεδομένα της αγοράς εργασίας, της πορείας εξάπλωσης της πανδημίας και του πληθωρισμού θα αποτελέσουν την βάση εκτίμησης. Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να είναι στην διάθεση του συμβουλίου και των 400 οικονομολόγων της κεντρικής τράπεζας πριν από τα μέσα Οκτωβρίου. 

Εκτός από τα προαναφερθέντα σκληρά δεδομένα, οπωσδήποτε η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί, πάντα κατά την εκτίμηση μας, τους επόμενους μήνες να παρακολουθήσει δεδομένα πρόδρομων δεικτών όπως της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν ανησυχητική επιδείνωση. Τα πρόσφατα δεδομένα επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Κίνας αλλά και άλλων μεγάλων οικονομιών του κόσμου, συνιστούν για την Fed έναν πρόσθετο λόγο προσωρινής αναβολής αποφάσεων.

Με τον δείκτη S&P 500 πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά και με απόδοση 100 % από τα χαμηλά του 2020, οποιαδήποτε εμφάνιση υψηλών διακυμάνσεων (volatility), είτε λόγω εποχικότητας είτε επειδή η αγορά βλέπει να πλησιάζει η ώρα του φρένου στην ποσοτική χαλάρωση, θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις. Για κάποιο διάστημα ακόμη, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αγορά θα ανταμείβει τελικά όσους προβαίνουν σε αγορές όταν οι μετοχές πέφτουν (Buy On Dips).

Ευρώπη


  • Σε αντίθετη πορεία ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Ιούλιο. Από 1,9% ανήλθαν στο 2,2% οι τιμές ονομαστικά και από 0,9% υποχώρησαν στο 0,7% αυτές μη συμπεριλαμβανόμενης της ενέργειας και των τροφίμων.

Γερμανία

  • Στο 10,4% εκτοξεύθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Η τιμή συνιστά και το υψηλότερο επίπεδο από το 1975. Ο συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στην χώρα στο ύψος του 3,6% από 3,8% που κινείται τώρα.

Ην. Βασίλειο

  • Ήπια μείωση στο 4,7% από το 4,8% του προηγούμενου μήνα σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο. Η μεταβολή της αποζημίωσης της εργασίας ανήλθε στο 7,4% το υψηλότερο ποσοστό από το 2001.

  • Περισσότερο του αναμενόμενου υποχώρησε ο πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Ιούλιο. Η επιστροφή στο 2% συνιστά και τον μέσο ρυθμό ανόδου της δεκαετίας.

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Κατά 13,30% και 15,6% περισσότερες σε ετησιοποιημένη βάση, ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο, χωρίς τα τρόφιμα και συμπεριλαμβανόμενων των τροφίμων αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι η διαδικτυακή κατανάλωση αποτελεί 13,3% των συνολικών λιανικών πωλήσεων και είναι αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 5,8%. Παρά το γεγονός ότι η ιδιωτική δαπάνη κινείται υψηλότερα της προπανδημικής τάσης τα πρόσφατα στοιχεία παρουσιάζουν μία επιβράδυνση και συνιστούν πηγή ανησυχίας για το υπόλοιπο του έτους.

  • Υψηλότερη κατά 16,5% ήταν τον Ιούλιο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Η μεταβολή ήταν ηπιότερη συγκριτικά με το 9,9% του προηγούμενου μήνα. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) ανέκαμψε ελαφρά στο 76,1% σε επίπεδο τριών ποσοστιαίων μονάδων χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1972-2020.

  • Με την ένδειξη 75 από 80 τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών κατοικιών υποχώρησε στο χαμηλότερο 12-μήνου. Στην εξέλιξη αποτυπώνεται η αποκλιμάκωση της αισιοδοξίας κατασκευαστών και των επίδοξων αγοραστών εξαιτίας της απογείωσης των τιμών των κατοικιών και του κατασκευαστικού κόστους κατά 10000-30000 $ ανά μονάδα.

  • Στο επίπεδο των 348.000, ανήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 377.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Στα 1,534εκ ανήλθαν οι ενάρξεις νέων κατοικιών τον Ιούλιο από 1,650 εκ τον προηγούμενο μήνα και οριακά αυξημένες κατά 2,5% σε ετήσια βάση.

Ασία


Ιαπωνία

  • Κατά 0,3 % αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του β’ τριμήνου από -0,9% το προηγούμενο. Αντίστοιχα η ετήσια μεταβολή, κυρίως λόγω χαμηλής συγκριτικής βάσης, εκτοξεύθηκε στο 7,6% από -1,3%. Τα ενθαρρυντικά ποσοστά μεταβολής αποδίδονται στην ισχυρή ιδιωτική δαπάνη και τις επενδύσεις ενώ η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών ήταν αρνητική. Παρα την πρόοδο της εμβολιαστικής καμπάνιας η οποία ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο, ανησυχίες εγείρονται με την αύξηση ρεκόρ του νέων κρουσμάτων Covid-19.

  • Στο -0,3% βυθίστηκε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Ιούλιο από 0,2 % και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του, κλιμακώθηκε στο -0,2 % έναντι -0,5 % του προηγούμενου μήνα.

Κίνα

  • Στο 6,4% επιβραδύνθηκε η αύξηση της ετήσιας βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο από 8,3% τον προηγούμενο μήνα.
  • Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η πτώση του ρυθμού μεταβολής των λιανικών πωλήσεων στο 8,5% από 12,1% τον προηγούμενο μήνα.

Αυστραλία

  • Στο 4,6% το χαμηλότερο 10ετίας υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας. Οι εφαρμοζόμενοι περιορισμοί λόγω πανδημίας αποτελούν σημαντική αιτία ανησυχίας για ενδεχόμενη εκ νέου εκτίναξη του ποσοστού.

 

Market Snapshots


Macro

1f

10 Year Sovereign Bonds

2f

Global Indices

3f

Developed Markets

4f

Emerging Markets

5f

Currencies

6f

Commodities

7f