Back to top
ΕΚΤ και FED. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων αργεί ακόμη.
pi

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Εβδομάδα κρίσιμων συνεδριάσεων των 2 σημαντικότερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, ήταν η προηγούμενη. Η ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα σε μια κίνηση πλήρως εναρμονισμένη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αποφάσισε την αύξηση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο 3,25%. Από τον περασμένο Ιούλιο ήταν η έβδομη συνεχόμενη αύξηση αλλά και η μικρότερη. Σαν επίγευση της συνεδρίασης και συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, έμεινε ότι έχουμε εισέλθει στο τελευταίο κεφάλαιο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να αναμένουμε και άλλες αυξήσεις.

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στην τελευταία συνεδρίασή της η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, αποφάσισε και αυτή την 10η αύξηση του ρυθμιστικού της επιτοκίου, κατά 0,25% στο 5-5,25%. Στην συνέντευξη που ακολούθησε, ο πρόεδρος της FED J.Powell σχετικά με τους καταστατικούς στόχους της τράπεζας, δήλωσε ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι ισχυρότατη αλλά επειδή ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σημαντικά υψηλότερα του επιδιωκόμενου 2%, επανέλαβε την ισχυρή του δέσμευση για πάταξή του και παρά το γεγονός ότι η αποκλιμάκωσή του θα είναι αργή, η επιστροφή του στο 2% θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Ο J.Powell αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την πρόσφατη αύξηση σαν την τελευταία, επεσήμανε δε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η FED δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων εντός του 2023, σε αντίθεση με τις προσδοκίες και προεξοφλήσεις των αγορών. Τέλος, χαρακτήρισε την πρόσφατη κρίση του τραπεζικού τομέα σαν λήξασα.

 

 

Ευρώπη


  • Ήπια κλιμάκωση στο 7% από 6,9% κατέγραψαν οι τιμές τον Απρίλιο. Αντίθετα η δομική συνιστώσα του πληθωρισμού γλίστρησε 0,1% στο 5,6%. Παρα την υποχώρηση των τιμών των τροφίμων παραμένουν οι πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών όπου η ανησυχία τροφοδοτείται ιδιαίτερα από την αύξηση του μισθολογικού κόστους. Με εξαίρεση την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία στην πλειονότητα των χωρών σημειώθηκε αποκλιμάκωση των τιμών.
  • Στο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ του 6,5% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο από 6,6% προηγουμένως.
  • Στο 5,9% κατέρρευσε τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Ο ιστορικός συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας προϊδεάζει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στην χώρα στο ύψος του 2,5% από το 7% της τελευταίας καταγραφής.

Γερμανία

  • Με ποσοστό 10% κατέρρευσαν οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάρτιο. Η αδυναμία ήταν ευρεία αλλά αυτή των αυτοκινήτων και βιομηχανικών αγαθών συνιστά σήμα κινδύνου για τα ακριβά βιομηχανικά αγαθά.
  • Συνεχίζει να δημιουργεί ανησυχίες ο ετήσιος ρυθμός πτώσης των λιανικών πωλήσεων του Μαρτίου, με το ρεκόρ ποσοστό αρνητικής μεταβολής του 8,6%.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Εκ νέου υποχώρηση στο 3,4% από 3,5% κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, πολύ μακριά από το 4,5% της εκτίμησης της FED για το τέλος του 2023. Ο ρυθμός νέων προσλήψεων φαίνεται να ψυχραίνεται με τον αριθμό τους τον Απρίλιο να ανέρχεται στις 235χιλ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) παρέμεινε στο 62,6. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4,44% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Γενικά η ζήτηση για εργαζόμενους εκ μέρους των επιχειρήσεων συνεχίζει να είναι ισχυρή, παρά τα κάποια αρχικά σημάδια υποχώρησης της σύσφιξης της αγοράς εργασίας.
  • Στο επίπεδο των 9,59εκτμ υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας τον Μάρτιο από 9,974εκτμ τον Φεβρουάριο. Η αντιστοίχιση των 5,657εκτμ ανέργων στις 9,59εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,64 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο. Η αναλογία συνεχίζει την επιθυμητή διολίσθησή της προς το επίπεδο της μακροχρόνιας τάσης του 1,5.
  • Στο επίπεδο των 64,2 δις $ περιορίστηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Μάρτιο, μειωμένο κατά 39,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές ήταν σε ετήσια βάση κατά 8,7% περισσότερες και οι εισαγωγές ήταν 1,6% λιγότερες.
  • Κατά 15,3% σε ετήσια βάση αυξήθηκε το χρέος των Αμερικανών καταναλωτών. Αυτό ανέρχεται σε 4,85 $ τρις και αποτελεί το 18,32% του συνολικού ΑΕΠ.

Καναδάς

  • Συνεχίζουν τα νεοεισερχόμενα δεδομένα, να παρέχουν την εικόνα μιας σφιχτής αγοράς εργασίας. Αμετάβλητα παρέμειναν το ποσοστό της ανεργίας στο 5% και η αύξηση του μισθολογικού κόστους στο 5,2%, συνθήκες οι οποίες υπαγορεύουν μια αμετάβλητη νομισματική πολιτική στις επόμενες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας.

 

Ασία


Ν. Κορέα

  • Στο 3,7% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο από 4,2% τον Μάρτιο. Η αποπληθώριση θα συνεχιστεί πιθανότατα και τους επόμενους μήνες αποδιδόμενη κυρίως στην υψηλή συγκριτική βάση. Ο σκληρός όμως πυρήνας του πληθωρισμού όπως και στον περισσότερο αναπτυγμένο κόσμο, παρέμεινε υψηλός λόγω των αυξημένων τιμών στην γαστρονομία και άλλων δαπανών σχετιζόμενων με διάφορες υπηρεσίες.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8