Back to top
Κίνα. Οικονομική ανάπτυξη και μετοχές.
ppii

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Η ανάπτυξη της Κίνας στην διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, σε πολλούς από μας τους δυτικούς ήταν συνδεδεμένη με μία εικόνα οικοδόμησης ακατοίκητων πόλεων φαντασμάτων, οδών και γεφυρών που οδηγούσαν στο πουθενά. Πολλά εν τω μεταξύ έχουν αλλάξει ή αλλάζουν. Ο κύριος εργοδότης του αστικού πληθυσμού αυτήν την στιγμή, με ποσοστό 90% είναι ο ιδιωτικός τομέας. Τα πενταετή κρατικά/κομματικά πλάνα τα οποία συνιστούν τον σκελετό των κοινωνικών κατευθύνσεων, έχουν αλλάξει προσανατολισμό. Για τα επόμενα 10 χρόνια στο οικονομικό πεδίο, κύρια βαρύτητα δίνεται πλέον στην αποδέσμευση από τίς ΗΠΑ, και σύμφωνα με την τελευταία ολομέλεια του ΚΚ, μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας της εγχώριας οικονομίας μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας.         

Η στιβαρή σε αριθμούς οικονομική ανάπτυξη της Κίνας την προηγούμενη δεκαετία δεν ωφέλησε ιδιαίτερα τις μετοχικές της αποδόσεις. Πραγματικό σημείο καμπής όμως θα μπορούσε να αποτελέσει η επίτευξη των προγραμματικών στοχεύσεων για τεχνολογικό άλμα τα προσεχή χρόνια. Το κατόρθωμα της χώρας, σαν μοναδική μεγάλη οικονομία του πλανήτη, να παρουσιάσει μεσούσης της πανδημίας ανάπτυξη 6,5%, σε συνδυασμό με την παροχή εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας άφθονης χρηματοοικονομικής ρευστότητας στο σύστημα, ίσως οδηγήσει στην πυροδότηση μίας ανοδικής αγοράς (Bull Market) ιστορικών διαστάσεων. Χαριτολογώντας να αναφέρουμε ότι για τους κινέζους το 2021 είναι το έτος του Ταύρου. Η κατά 27,3% άνοδος του δείκτη MSCI China εντός του 2020 ίσως ήταν το προοίμιο.

Εξερευνήστε τα πρότυπο Χαρτοφυλάκιο CHINA STOCKS Portfolio της HellasFin ΕΔΩ.

china portfolio

 

​​Ευρώπη


  • Για έβδομο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης. Έτσι η ετησιοποιημένη της μεταβολή ανήλθε στο -0,6%. Δεδομένου του γεγονότος ότι η βιομηχανική παραγωγή αποτελεί περίπου το 20% του συνολικού ΑΕΠ, αναμένεται ότι η εξέλιξη θα επηρεάσει επι το θετικότερων τα στοιχεία του δ’ τριμήνου.

Ρωσία

  • Στο 4,9% και 4,2% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Δεκέμβριο, από 4,4 % και 3,9% αντίστοιχα του προηγούμενου μήνα.

Ελλάδα

  • Στο -2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο από -2,1% τον προηγούμενο μήνα.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Σε αντίθετη πορεία ο ονομαστικός πληθωρισμός του οποίου η ένδειξη Δεκεμβρίου ανήλθε στο 1,29% από 1,16% τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του από 1,65% υποχώρησε στο 1,61%.

  • Κατά 6,30% και 2,9% περισσότερες σε ετησιοποιημένη βάση, ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο, χωρίς τα τρόφιμα και συμπεριλαμβανόμενων των τροφίμων αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι η διαδικτυακή κατανάλωση αποτελεί 14,3% των συνολικών λιανικών πωλήσεων και είναι αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 19,4%.

  • Για όγδοο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο. Η ετήσια μεταβολή όμως παραμένει κατά 3,6% αρνητική. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) ανέκαμψε στο 74,5% τιμή η οποία απέχει 5,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον μακροπρόθεσμο Μ.Ο.

  • Στο επίπεδο των 965.000, το υψηλότερο από τον Αύγουστο, αυξήθηκε  ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων εργασίας (initial jobless claims) από 784.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Κίνα

  • Με πρωταγωνιστικό ρόλο τις τιμές των τροφίμων και κύριο αίτιο τον ψυχρό χειμώνα, ο πληθωρισμός επέστρεψε τον Δεκέμβριο σε θετικό έδαφος 0,2%  από το αποπληθωριστικό προηγούμενο -0,5%.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου κατά 18,1% σε ετήσια βάση διογκώθηκαν οι εξαγωγές της χώρας και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,5%. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ διευρύνθηκαν κατά 34,5% και προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 4,3%. Οι εισαγωγές από ΗΠΑ επεκτάθηκαν κατά 47,7% και από την Ευρώπη κατά 15,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα εκτοξεύθηκε στα 78,174 δις $ από 75,401 δις$ τον Νοέμβριο και αυξήθηκε κατά 36,10% σε ετήσια βάση.

  • Συνεχίστηκε και το δ΄τρίμηνο η μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας, μοναδική εξαίρεση ανάπτυξης στον κόσμο για το 2020. Ξεπερνώντας όλες τις προσδοκίες η μεταβολή επιταχύνθηκε στο 6,5% μετά το 4,9% του προηγούμενου τριμήνου. Και οι τρεις τομείς της οικονομίας συνέχισαν να αυξάνονται.

Ινδία

  • Ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου υποχώρησε από το προηγούμενο 6,9% στο 4,6 % και εντός της ζώνης ανοχής της κεντρικής τράπεζας της χώρας (2 έως 6%). Υποχώρηση 1,9% σημείωσε και η ετησιοποιημένη βιομηχανική παραγωγή του Δεκεμβρίου μετα από 7μηνη συνεχή άνοδο.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

11

10 Year Sovereign Bonds

22

Global Indices

33

Developed Markets

44

Emerging Markets

55

Currencies

66

Commodities

77