Back to top
Ήταν τελικά το 2020 τόσο φρικτό από κάθε άποψη;
ppoo

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε το νέο έτος όχι τόσο λόγω συγκεκριμένων προσδοκιών για το 2021, αλλά περισσότερο σαν ανακούφιση από τον αποχωρισμό του annus horribilis 2020. Το φρικτό απελθόν έτος, συνιστά ένα άθλιο ιστορικό στίγμα για την οικονομία και την ανθρωπότητα γενικότερα. Η πανδημία του Covid-19 ισοπέδωσε την οικονομική δραστηριότητα όλου του πλανήτη, με εξαίρεση την Κίνα.  

Για πρώτη φορά όμως στην ιστορία, παρακολουθούμε έναν χρονικά συμπυκνωμένο ολοκληρωμένο οικονομικό και χρηματιστηριακό κύκλο. Η άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους των νομισματικών αρχών και οι μαζικές δημοσιονομικές πρόνοιες εκ μέρους των κυβερνήσεων, με αυξημένη κατά 25% ρευστότητα,  απέτρεψαν τα χειρότερα.

Η πτώση που σημείωσαν οι αγορές άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε ταχύτατα στις 23 Μαρτίου -( flash bear market) την είχαμε χαρακτηρίσει τότε, επανήλθαν στα νέα υψηλά όλων των εποχών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η αστραπιαία αυτή υποχώρηση των τιμών ήταν ένα μίγμα με έντονο άρωμα από το κραχ του 1987 και της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.     

Οι ωδίνες των οικονομιών παρόλα αυτά συνεχίζονται. Με το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας κλειστό, ένα μεγάλο μέρος των διαθεσίμων των νοικοκυριών έχει διοχετευθεί στην αποταμίευση και στις χρημ/κές τοποθετήσεις. Επι του παρόντος η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει ούτε την μορφή V, ούτε W, ούτε L όπως πολλοί προέβλεπαν, αλλά εμφανίζεται με το σχήμα Κ, ένα μέρος δηλαδή της οικονομικής δραστηριότητας ανθεί και ένα μέρος ατροφεί.

Οι μετοχικές αγορές δεν θα μπορούσαν να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Ένα αριθμητικά μικρό μέρος των εταιρειών καταγράφει ανώτερα όλων των εποχών και το υπόλοιπο απέχει αρκετά από τα υψηλότερα τους.

Ιστορικά όλες οι μεγάλες πανδημίες εγκαινίασαν νέες κοινωνικές και οικονομικές περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας. Για τα επόμενα χρόνια θεωρούμε σαν δεδομένη την συνέχιση των μέχρι τώρα νομισματικών διευκολύνσεων των κεντρικών τραπεζών και ότι θα ενεργοποιηθούν οι πυλώνες της δημοσιονομικής επέκτασης, συνοδευόμενες ίσως από χρονοβόρες δημόσιες συζητήσεις. Είναι διακριτές πλέον κάποιες διαμορφούμενες τάσεις σχετικά με τον τρόπο που εργαζόμαστε, τον τόπο της εργασίας μας, την επαύξηση της παραγωγικότητας, την έλευση της εποχής της εντατικότερης χρήσης των δεδομένων (Data) και των νέων μηχανών.ραστηριότητας ανθεί και ένα μέρος ατροφεί.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


 

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, PCE Core), διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 1,38% από 1,41% τον Οκτώβριο.

  • Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο στο 88,6 από 92,9. Από τους επιμέρους δείκτες της έρευνας, ήπια ενισχυμένος εμφανίζεται ο υποδείκτης των προσδοκιών και σε υποχώρηση αυτός της παρούσας συγκυρίας.

  • Κατόπιν 5 μήνης συνεχούς βελτίωσης, οι αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών σημείωσαν υποχώρηση στις  6,690 εκατ. αυξημένων όμως σε ετήσια βάση κατά  25,8%. Η μέση τιμή πώλησης ήταν 310.800 $ ανά μονάδα, με μεταβολή 14,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019. Στις 841.000 ανήλθαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Νοέμβριο μειωμένες μεν σε  σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά αυξημένες κατά 20,8% σε ετήσια βάση.

  • Στο επίπεδο των 787.000, ανήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) από 806.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


 

Κίνα

  • Ήπια υποχώρηση στο 51,9 από το ρεκόρ τριετίας 52,1 του προηγούμενου μήνα, κατέγραψε το PMI μεταποίησης Nbs Δεκεμβρίου. Ο δείκτης παραμένει σε αναπτυξιακό έδαφος για 10ο συνεχόμενο μήνα.

Κορέα

  • Μεγέθυνση 0,5% παρουσίασε η ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο. Η επι μέρους ανάλυση των δεδομένων αναδεικνύει ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών  επιταχύνθηκε από το 4,1% του Νοεμβρίου στο 12,6% τον Δεκέμβριο, ο δε κλάδος των ημιαγωγών συνεχίζει να είναι ισχυρός, σε αντίθεση με την εγχώρια ζήτηση.

Ιαπωνία

  • Μείωση στο 2,9% από το 3,1% του προηγούμενου μήνα σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Νοέμβριο.

  • Ήπια αύξηση 0,7% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7