Back to top
Κάποιες επισημάνσεις από την τελευταία συνεδρίαση της FED.
vc

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της FED για το 2020. Η κεντρική Τράπεζα επαναβεβαίωσε την βούληση της για σημαντική στήριξη της οικονομίας μέσω της νομισματικής της πολιτικής μέχρι του σημείου όπου θα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα θέματα της διπλής της εξουσιοδότησης δηλαδή στην μέγιστη απασχόληση και τον σταθερό πληθωρισμό με την έννοια της ανόδου του στο 2% και για κάποιο διάστημα υπέρβασης αυτής της τιμής.

Επι του παρόντος οι μηνιαίες αγορές των 80 δις $ κρατικών ομολόγων και 40 δις $ ενυπόθηκων τίτλων συνεχίζουν κανονικά και σε εύθετο χρόνο θα καθοριστεί η σύσταση του ισολογισμού της τράπεζας.

Στην πραγματικότητα η FED χωρίς να αναλαμβάνει κάποια νέα πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες, εξασθένηση του δολαρίου, διευκολυντικό πλαίσιο πρόσβασης σε κεφάλαια για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, άνοδο των πληθωριστικών προσδοκιών και συγκράτηση των πραγματικών επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος. 

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη τριμηνιαία οικονομική της πρόβλεψη η τράπεζα εκτιμά ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ εντός του 2020 θα είναι ηπιότερη και η μεταβολή του εντός του 2021 ευνοϊκότερη από τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.   

Επίσης σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις αναμένεται ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας. Σχετικά με τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2% το 2023 και ότι τα παρεμβατικά επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά κοντά στο μηδέν μέχρι το 2024 η και αργότερα.

Στην συνέντευξη που ακολούθησε την συνεδρίαση, ο J.Powell τόνισε ότι η πλειονότητα των συνέδρων θεωρεί την οικονομική κατάσταση λιγότερο αβέβαιη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, παρά τους διαφαινόμενους κινδύνους από την αναζωπύρωση της πανδημίας. Υπογράμμισε την σημασία ενός νέου δημοσιονομικού πακέτου στην θέση του προηγούμενου που λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Τα προκαταρτικά ΡΜΙs της ευρωζώνης ξεπερνούν κάθε προσδοκία παρά τα εντεινόμενα λόγω πανδημίας απαγορευτικά μέτρα. Η μεταποίηση συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρή αντοχή και οι υπηρεσίες να κινούνται ασθενικά.
  • Ηπιότερη ήταν η ετήσια μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο με την μεταβολή του -3,8% από -6,3% τον προηγούμενο μήνα.

 

Γερμανία

  • Σύμφωνα με τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo, παρά τα νέα απαγορευτικά μέτρα το ηθικό του Δεκεμβρίου ήταν υψηλότερο. Η βελτίωση είναι ορατή και στην εκτίμηση της παρούσας συγκυρίας αλλά και στον υποδείκτη των προσδοκιών.

Ην. Βασίλειο

  • Ήπια αύξηση στο 4,9% από το 4,8% του προηγούμενου μήνα, σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Νοέμβριο. Το εν λόγω ποσοστό αποτελεί και το υψηλότερο από το 2016.

  • Στο 0,3% υποχώρησε απρόσμενα ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου από 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μερίδα του λέοντος της πτώσης αποδίδεται στα είδη υπόδησης και ένδυσης.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Ο Νοέμβριος δημιουργεί ανησυχίες με την υποχώρηση του ετήσιου ρυθμού βελτίωσης των λιανικών πωλήσεων στο 4,1% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα. Η διαδικτυακή όμως κατανάλωση με το ετήσιο ποσοστό μεταβολής διογκωμένο κατά 29,6%, συνιστά πλέον την κινητήρια δύναμη των λιανικών πωλήσεων.

  • Μείωση 5,5% σε ετήσια βάση κατέγραψε τον Νοέμβριο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής. Η αύξηση που έχει σημειωθεί από τα χαμηλά του Απριλίου οδήγησε τον δείκτη σε υστέρηση 5% από το προπανδημικό επίπεδο. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) ανέκαμψε ελαφρά στο 73,3% και σε απόσταση 6,5 ποσοστιαίων μονάδων από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

  • Σύμφωνα με τα στατιστικά Νοεμβρίου για την κατοικία, οι άδειες κατασκευής νέων κατοικιών ήταν 1,639 εκατ. με ποσοστό ετήσιας αύξησης 8,5%. Οι ενάρξεις ανεγέρσεων νέων κατοικιών ανήλθαν στις 1,547εκ, αυξημένες κατά 12%.

  • Στο επίπεδο των 885.000, ανήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) από 862.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


 

Κίνα

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας της κινεζικής οικονομίας κατά τον μήνα Νοέμβριο, η ανάπτυξή της αποκτά δυναμική. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 7%, από 6,9% τους δυο προηγούμενους μήνες και υψηλότερα από τον μέσο όρο του 6,1%              της τελευταίας πενταετίας. Αιτία η άνθηση των εξαγωγικών τομέων της οικονομίας. Η διόγκωση της μεταποίησης σε συνδυασμό με την ισχυρή κερδοφορία, οδήγησε στην αύξηση των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό με ετήσιο ρυθμό 12,5%. Η μεταβολή των λιανικών πωλήσεων ανήλθε στο 5% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα, με τίς δαπάνες για υπηρεσίες να υστερούν ακόμη σε σχέση με το 2019.

Ινδία

  • Χαμηλότερα του αναμενόμενου στο 6,9% κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο από 7,6% τον Οκτώβριο.

  • Για έβδομο συνεχόμενο μήνα συνεχίζεται η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην χώρα. Η ετησιοποιημένη μεταβολή ανήλθε τον Οκτώβριο στο 3,6% από 0,5% τον προηγούμενο μήνα, ο δε δείκτης της παραγωγής βρίσκεται στο 97% του προπανδημικού ύψους.

Αυστραλία

  • Στο 6,8% από 7% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Νοέμβριο.

Ιαπωνία

  • Στο -0,9% κατέρρευσε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Νοέμβριο, από -0,4 % και -0,7% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

​ ​ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7