Back to top
Συνεδρίαση Δεκεμβρίου της ΕΚΤ.

                                                                 

ekt

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Στην συνεδρίαση της ΕΚΤ του Οκτωβρίου, η πρόεδρος C.Lagarde τόνισε ότι οι προβλέψεις των ειδικών της τράπεζας, κατά την συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου, θα επιτρέψουν την διεξοδική επανεκτίμηση των οικονομικών προοπτικών και κινδύνων που αφορούν στην ευρωζώνη, την εξ αυτών προκύπτουσα ανάγκη επαναπροσαρμογής του κατάλληλου νομισματικού οπλοστασίου, για την εξουδετέρωση του αρνητικού αντίκτυπου της πανδημίας στην εξέλιξη του πληθωρισμού και της εξασφάλισης ευνοϊκών χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Σε κατοπινές δηλώσεις η πρόεδρος επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, αναφερόμενη στα σχετικά με την πανδημία προγράμματα ενίσχυσης (PEPP) και το τραπεζικό πλαίσιο ενίσχυσης (TLTRO). Και υπογράμμισε την σπουδαιότητα εστίασης όχι μόνο στο εύρος αλλά και την διάρκεια αυτών των νομισματικών στηρίξεων.

Πως έχει όμως η κατάσταση στην ευρωζώνη και τι μπορούμε να περιμένουμε από την ΕΚΤ;

Η ανάπτυξη γ’ τριμήνου έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις, καταγράφοντας μεταβολή 12,6% από το αναμενόμενο 8,4%. Ασφαλώς οι εξελίξεις του δ’ τριμήνου δεν μας παρέχουν πρόσφορο έδαφος για αισιοδοξία, μετα την λήψη νέων απαγορευτικών μέτρων ενόψει αναζωογόνησης της πανδημίας. Αυτό όμως που απογοητεύει συνεχώς τις επίσημες προβλέψεις είναι η εξέλιξη του πληθωρισμού χαμηλότερα από τον στόχο και τις προσδοκίες. Κάποια σύννεφα εμφανίζονται επι του παρόντος και στον ορίζοντα της δημοσιονομικής επέκτασης ενόψει του διαφαινόμενου ουγγρικού και πολωνικού βέτο.

Στην επόμενη συνεδρίαση αναμένεται η ΕΚΤ να καταθέσει για πρώτη φορά τίς προβλέψεις της για το 2023 σχετικά με το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό. 

Στο πλαίσιο της δεδηλωμένης ισχυρής βούλησης της ΕΚΤ, να αναλάβει πλέον τα ηνία της ενίσχυσης της ανάπτυξης η δημοσιονομική πολιτική, θα συνεχίσει να δημιουργεί μέσω της νομισματικής πολιτικής, τις προϋποθέσεις για χαμηλό κόστος δανεισμού, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις με χαμηλό δημοσιονομικό περιθώριο να μπορούν να δανείζονται απρόσκοπτα. Συνεπώς μάλλον θα πρέπει να αναμένεται μια χρονική παράταση και ποσοτική επέκταση της ασκούμενης ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Παρα το γεγονός ότι η μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου δεν έχει φύγει από το οπλοστάσιο των διαθέσιμων μέσων άσκησης νομισματικής πολιτικής, δεν θα πρέπει να αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση δεδομένης της σχετικής σταθερότητας του ευρώ και της μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας των τραπεζών.

Ο κίνδυνος αντιμετώπισης εκ μέρους των τραπεζών ενός ανερχόμενου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και της υγιούς μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μάλλον θα πρέπει να μας οδηγήσει στην παραδοχή ότι η κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει το κανάλι χρηματοδότησης των εμπορικών τραπεζών μέσω γενναιόδωρης ενίσχυσης ή αναπροσαρμογών του πλαισίου λειτουργίας του προγράμματος (TLTRO).

Τελικά η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ ίσως είναι καθοριστική.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Υποχώρηση σύμφωνα με τις προσδοκίες σημείωσε ο προκαταρτικός σύνθετος ΡΜΙ τον Νοέμβριο. Η ένδειξη 45,1 από 50, υποδηλοί τον αντίκτυπο των πρόσφατων απαγορευτικών στην οικονομική δραστηριότητα.  Η επιμέρους ανάλυση επισημαίνει την ανθεκτικότητα της μεταποίησης ιδιαίτερα στην Γερμανία και την υποχώρηση του τομέα των υπηρεσιών. Άξιο επίσης αναφοράς, σύμφωνα με τον δείκτη, είναι η αύξηση των προσδοκιών των εδραζόμενων στην προοπτική των εμβολίων.

 

Γερμανία

  • Στο 8,5% διαμορφώθηκε τελικά η μεταβολή του ΑΕΠ γ’ τριμήνου. Κύριος συντελεστής της βελτίωσης ήταν η μεγέθυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε τριμηνιαία βάση κατά 10,8%, σε σχέση με το -11,1% του προηγούμενου τριμήνου και οι εξαγωγές με μεταβολή 18,1%. Η δημόσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,8%.

Γαλλία

  • Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Νοεμβρίου. Η ένδειξη 79 από 90 τον προηγούμενο μήνα συνιστά μία εξέλιξη δυσμενέστερη από το αναμενόμενο και σηματοδοτεί την υποχώρηση του ΑΕΠ για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

  • Επιδείνωση σημαντική σημείωσε και ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Το ηθικό των νοικοκυριών επέστρεψε με την ένδειξη 90 στα χαμηλά επίπεδα του 2018 μακριά από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 100.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Νοέμβριο μετα το σχεδόν αμετάβλητο της τον Οκτώβριο. Η εκτίμηση της παρούσας συγκυρίας εκ μέρους των καταναλωτών παρέμεινε αμετάβλητη  παρά την παρατηρούμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην διάρκεια του 4ου τριμήνου. Προοπτικά με το 2021 δεν διακρίνεται κάποια σημαντική ανάληψη της οικονομίας ούτε της αγοράς εργασίας γεγονός το οποίο αυξάνει τις ανησυχίες.

  • Σύμφωνα με την 1η αναθεωρημένη εκτίμηση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου η μεταβολή του παρέμεινε αμετάβλητα στο 33,1%.

  • Στο επίπεδο των 778 χλδ, αυξήθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας αυτήν την περίοδο ανέρχεται περίπου στο 6,3%.

  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού PCE Core, διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 1,40% από 1,55% τον προηγούμενο μήνα.

  • Με μέση τιμή πώλησης 330.600 $ ανά μονάδα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ανήλθαν στις  999.000 τον Οκτώβριο αυξημένες κατά 41,5% σε ετήσια βάση.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


 

Ν. Κορέα

  • Η κεντρική τράπεζα στην πρόσφατη σύσκεψή της, διακρίνοντας την ιδιαίτερη εξαγωγική δυναμική της οικονομίας, μετέστρεψε επι τα βελτίω την πρόβλεψη της για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας για τα έτη 2020 και 2021. Επίσης διατύπωσε την πρόθεση της για το αμετάβλητο της διευκολυντικής νομισματικής της πολιτικής.

  • Η ετησιοποιημένη μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής κατά τον Οκτώβριο επέστρεψε σε αρνητικό ρυθμό. Κύρια αιτία ήταν οι τοπικές εορταστικές διακοπές. Χαρακτηριστικό της εξέλιξης πάντως ήταν η συνέχιση της ανάκαμψης στην παραγωγή αυτοκινήτων και χημικών αλλά αυτή των ηλεκτρονικών και ημιαγωγών κατέγραψε κάποια ανάπαυλα.   

Κίνα

  • Ο ΡΜΙ της μεταποίησης Nbs επιτάχυνε την ανοδική του πορεία τον Νοέμβριο στο 52,1, το ανώτερο από 2017. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο μη μεταποιητικός κλάδος όπου με την ένδειξη 56,4 καταγραφεί ανώτερο από το 2012.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7