Back to top
Το ευρωπαϊκό bazooka ρευστότητας, είναι ακόμη ενεργό.
pii

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Για άλλη μία φορά την προηγούμενη εβδομάδα, η ομοβροντία της επίτευξης συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικού όγκου 1,8 τρις ευρώ, αλλά και οι αποφάσεις της ΕΚΤ στην τελευταία για το 2020 συνεδρίαση της, εξασφάλισαν την αίσθηση της ανεπιφύλακτης και ανεξάντλητης υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας αλλά και των αγορών μεσούσης της πανδημίας.

Στην σύνοδο της ΕΕ η παράκαμψη ενός επαπειλούμενου βέτο εκ μέρους της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, άνοιξε τον δρόμο στην άμεση αντιμετώπιση της ταλανισμένης ιδιωτικής κατανάλωσης στην επικράτεια της ΕΕ, αλλά και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των μελών της τα επόμενα χρόνια.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα νομισματικό πρόγραμμα ενίσχυσης οκτώ σημείων. Το σημαντικότερο όλων, ήταν η διεύρυνση του αντιπανδημικού προγράμματος PEPP κατά 500 δις ευρώ, ανεβάζοντας το στα 1,85 τρις και η επέκταση της διάρκειας του μέχρι τον Μάρτιο του 2022 από τον Ιούνιο του 2021.    

Οι αποφάσεις/ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας λοιπόν, ανανέωσαν το υποστηρικτικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσω της για όσο χρειαστεί διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής επέκτασης με στόχο την μείωση της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επενδυτών.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία η μεταβολή του ΑΕΠ γ’ τριμήνου στην ευρωζώνη ήταν 12,5%. Κατά χώρα το ποσοστό μεταβολής ήταν Γερμανία 8,5%, Γαλλία 28,7%, Ισπανία 16,7%, Ιταλία 15,9% και Ελλάδα 2,3%.

 

Γερμανία

  • Ηπιότερη εμφανίστηκε η ετήσια μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο στο  -2,7% από -6,6% τον προηγούμενο μήνα. Η για 6ο συνεχόμενο μήνα ανάκαμψη, χαρακτήρισε όλους τους κλάδους ιδιαίτερα όμως αυτόν των κεφαλαιουχικών αγαθών.

  • Οι πρόσφατες ειδήσεις για το εμβόλιο δημιούργησαν τις αισιόδοξες προϋποθέσεις για να εκτιναχθεί απροσδόκητα ο υποδείκτης προσδοκιών του ZEW Δεκεμβρίου στο 55 από το 39 του προηγούμενου μήνα.

  • Στα 18,2 δις ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα τον Οκτώβριο από 17,6 δις τον προηγούμενο μήνα. Το ισοζύγιο πληρωμών ήταν επίσης θετικό και ανήλθε στα 22,5 δις από 19 δις τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Γαλλία

  • Για έκτο συνεχόμενο μήνα βελτιώθηκε η βιομηχανική παραγωγή πριν τα απαγορευτικά μέτρα του Νοεμβρίου. Η πτώση της σε ετήσια βάση περιορίστηκε στο -4,2% από -5,9% τον προηγούμενο μήνα.

Ελλάδα

  • Κατά  2,1% σε ετήσια βάση υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτού τον Νοέμβριο. Σημαντικό συνεισφορά στην αρνητική εξέλιξη των τιμών είχαν οι μεταφορές, το κόστος κατοικίας και το κόστος ένδυσης και υπόδησης.

Ρωσία

  • Στο -3,4% αναθεωρήθηκε η ετησιοποιημένη μεταβολή του ΑΕΠ γ’ τριμήνου από -8% του προηγουμένου.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο 1,16% και 1,65% διαμορφώθηκε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Νοέμβριο, από 1,2 % και 1,63% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Χαρακτηριστικό των ενδείξεων ήταν η άμβλυνση των πιέσεων των ενοικίων στον δείκτη.

  • Κατά 4% σε ετήσια βάση, αυξήθηκε η παραγωγικότητα της εργασίας στον μη αγροτικό τομέα. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την κατά 3,4% πτώση του τελικά παραγόμενου προϊόντος, αλλά της κατά 7,1% μειωμένης εργασίας.

  • Στο επίπεδο των 853.000, ανήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) από 716.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Μεξικό

  • Με σημαντική απροσδόκητη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 3,33% από 4,09 % χαρακτηρίστηκε ο Νοέμβριος.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


 

Κίνα

  • Στα 75,42 $ δις  ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα τον Νοέμβριο από 48,44 δις τον προηγούμενο μήνα και αυξημένο κατά 25,2% σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ήταν αυξημένες  κατά 46,1% και προς την Ευρωζώνη 8,6%.

  • Με την ένδειξη -0,5% ο πληθωρισμός Νοεμβρίου, κατέγραψε την πρώτη αρνητική τιμή μετα από 11 χρόνια.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

a

10 Year Sovereign Bonds

b

Global Indices

c

Developed Markets

d

Emerging Markets

e

Currencies

f

Commodities

g