Back to top
Η πρόκληση του μέλλοντος.
dd

Η κατάσταση που έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους προηγούμενους μήνες οι διαμορφωτές πολιτικών λόγω κορονοϊού ήταν εξαιρετικά δραματική. Οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές που χαράχθηκαν, παρείχαν ασπίδα προστασίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Το πρωτοφανούς οικονομικής γενναιοψυχίας σύνολο των μέτρων, εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών ή των κυβερνήσεων, άγγιξε και κατά περίπτωση ξεπέρασε το ποσοστό 20% και 10% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα την παροχή δυνατότητας προσφυγής επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε κάποιου είδους βοήθεια. Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε παγκοσμίως στο κρίσιμο σημείο όπου το ναδίρ της οικονομικής δραστηριότητας το έχουμε αφήσει πίσω μας, οι οικονομίες επανεκκινούνται και οδεύουν προς την κανονικότητα.

Το δημόσιο χρέος κάθε χώρας το οποίο δημιουργήθηκε είτε κατά την διάρκεια της κρίσης είτε παλαιότερα θα πρέπει να εξυπηρετηθεί και μάλιστα με κόστος ανάλογο με το ύψος του. Πολιτικά, οπωσδήποτε είναι περισσότερο προσφιλής η μαζική δημοσιονομική επέκταση και η συνέχιση διόγκωσης του χρέους παρά η μείωση του. Και όσο περισσότερο ο δημόσιος τομέας μεγεθύνεται τόσο υπονομεύεται η δυναμική της οικονομίας.

Η καπιταλιστική οικονομία σε φάση κανονικότητας αναθέτει στην αγορά να κατανέμει τα κεφάλαια και να τιμολογεί τον κίνδυνο.

Κατά την γνώμη μας εδώ αναδύεται η μελλοντική πρόκληση. Θα πρέπει να βρεθεί εκείνο το σημείο ισορροπίας στα πλαίσια της οικονομίας, όπου η δημόσια γενναιοδωρία θα αφήσει περιθώριο στην αγορά να επιτελέσει με επάρκεια το έργο της κατανομής των κεφαλαίων και την αποτίμηση των κινδύνων. 

Είναι ώρα οι διαμορφωτές των πολιτικών να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα των οικονομίων.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


 

Γερμανία

  • Στα 3,2 δις ευρώ κατέρρευσε το εμπορικό πλεόνασμα τον Απρίλιο από 12,8 δις τον προηγούμενο μήνα και μειωμένο κατά 81% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Κατά 31,2% κλονίστηκε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Απριλίου. Αυτό το ποσοστό την μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή από το 1960.Η αδυναμία της παραγωγής  παρατηρήθηκε σε όλους τους βασικούς τομείς με οδηγό την αυτοκινητοβιομηχανία η οποία οδηγήθηκε σε σχετική στασιμότητα.

Γαλλία

  • Με ρυθμό 34,2 % κατέρρευσε η βιομηχανική παραγωγή της χώρας τον Απρίλιο. Η μεταβολή έρχεται μετα από ένα εξίσου τραγικό ποσοστό πτώσης 17,3% του Μαρτίου. Έντονες μεταβολές υπέστησαν ο κλάδος παραγωγής μεταφορικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως επίσης και οι κατασκευές. Από τον Μάιο αναμένεται η σταδιακή ανάκαμψη λόγω άρσης των περιορισμών μετα την 11ην Μαΐου.
  • Ένα πακέτο στήριξης της γαλλικής οικονομίας, το τρίτο κατά σειρά, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Το συνολικό πακέτο θα ανεβάσει το δημόσιο έλλειμα στο 11,4% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 121%.

Ελλάδα

  • Στο 0,7% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο από 0,9% τον προηγούμενο μήνα. Σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση των τιμών έπαιξε η κατασκευή κατοικιών, οι  μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες.

Ην. Βασίλειο

  • Ιστορικό ρεκόρ 24,4%, κατέγραψε η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο 0,1% και 1,2% υποχώρησε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Μάιο από 0,4% και 1,4% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.
  • Βελτιώνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα  πρώτα δεδομένα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan, με ένδειξη 78,9 από 73,7.
  • Στο επίπεδο των 1.542.000, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας συνεχίζει να υποχωρεί, από 21.268.000 στα 20.929.000. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας τον μήνα Ιούνιοι θα ανέλθει περίπου στο 13%.

Βραζιλία

  • Με πληθωρισμό 1,88% έκλεισε ο Μάιος. Αυτό το επίπεδο είναι το χαμηλότερο από το 1999.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


 

Κίνα

  • Στο 2,4% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Μάϊο από 3,3% τον προηγούμενο μήνα. Στην μείωση συνεισέφερε κυρίως η αυξημένη προσφορά των τροφίμων.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

1

Currencies

6

Commodities

33